Våfflor går att variera i all oändlighet. Alexandra Zazzi har recept på både lyxiga våfflor med lax och efterrättsvåfflor med lingongrädde.
Våfflor går att variera i all oändlighet. Alexandra Zazzi har recept på både lyxiga våfflor med lax och efterrättsvåfflor med lingongrädde. Bild: Maria Saifutdinova

Recept: Våfflor med keso, lax eller lingon.

Hur får man våffeldagen att sträcka sig över hela året? Alexandra Zazzi har recept på glutenfria kesovåfflor, lyxig laxtopping, matig svampstuvning och smarring lingongrädde.

ANNONS

Hej Alexandra,

Jag är ett stort fan av våfflor. Nu har våffeldagen precis varit, men jag tänkte ändå göra våfflor så ofta jag kan eftersom jag i år inhandlat ett dubbeljärn. Det är väl ok?

Tips? Knep? Recept?

/Tack från våffelgalning

LÄS MER:Så bakar du en festlig vegansk marängtårta

Hej bästa våffelgalning,

Ja eller hur! Våfflor är otroligt gott och kan verkligen ätas hela året om. Som söta, matiga, totalt onyttiga och lyxiga. Egentligen kan man lägga på vad som helst på en våffla och det blir supergott.

I år gjorde jag våffelsemlor. Jag la kardemumma i smeten (som just denna gång var våffelmix – jepp, även vi kockar kan göra livet lite enklare ibland) och gjorde en semmelbakelse. Två rutor med len mandelmassa och grädde emellan. Kan säga att de gjorde succé på brunchen jag anordnade.

ANNONS

Några knep jag har på tillagning och smet är att jag aldrig har smör i våffeljärnet, då blir våfflorna inte lika krispiga, och att jag använder bubbelvatten när jag vispar ihop smeten. Här är mina recept, ett kolhydratssnålt och ett traditionellt, och sedan även lite topping. Fortsätt och njut!

Zazzis vanliga våffelsmet

ger ca 8 våfflor

2 dl mjölk

1 dl smetana (surgrädde)

1-1,5 dl bubbelvatten

3,5 dl mjöl

2 tsk bakpulver

75 g smör, smält något avsvalnat

Gör gärna så här:

Vispa ihop mjölk och smetana.

Blanda mjöl och bakpulver.

Hand vispa ihop alla ingredienser, tillsätt bubbelvatten tils smeten känns som en tjockare filmjölk. Gör gärna några timmar innan gräddning, förvara i kylskåp. Grädda i hett järn utan extra smör. Njut direkt med valfri topping.

Varje vecka svarar kocken Alexandra Zazzi på GP-läsarnas frågor om mat och recept.
Varje vecka svarar kocken Alexandra Zazzi på GP-läsarnas frågor om mat och recept. Bild: Anna Svanberg

Glutenfria kesovåfflor

2-3 våfflor

250 Keso

1 msk fiberhusk

1 nypa salt

2 ägg

smör till våffeljärnet

Gör gärna så här:

Mixa keso i en matberedare med knivtillsats. Lägg i ägg och pulsera ihop utan att mixa för länge, strö över fiberhusk och blanda ihop snabbt.

Värm upp våffeljärnet och smörj.

Klicka i smeten och grädda tills gyllene. Lossa försiktigt från järnet och servera direkt med god topping.

Olika toppingar till valfri våffelsmet.

Busig topping

2-3 våfflor

Lingongrädde med hasselnötscrumble

ANNONS

2 dl vispgrädde

0,5 dl lingonsylt/rårörda lingon

1 krm vaniljessens eller 1 tsk vaniljsocker

0,5-1 dl hasselnötter

0,5 dl socker

Gör gärna så här:

Smält sockret i en stekpanna tills gyllene, lägg i hasselnötterna vänd om och häll ut på bakplåtspapper. Låt svalna och hacka med en kraftig kniv eller mortel. Använd önskad mängd och spara resten i en burk i rumstemperatur.

Lingongrädde

Vispa grädden hårt med vanilj och vänd sedan in önskad mängd lingon.

Nyttig topping

2-3 våfflor

100 g rökt lax

1 salladslök

1 avokado

1 msk kapris

1 msk citronsaft

olivolja eller kallpressad rapsolja

salt och svartpeppar

2 nävar fint strimlad mild sallad

Gör gärna så här:

Tärna lax och urkärnad avokado fint. Blanda med hackad kapris och hackad salladslök. Smaksätt med citron och en skvätt mild olivolja eller kallpressad rapsolja och smaka av med salt och peppar. Lägg sallad i botten på den gräddade våfflan och klicka på avokadoröran.

Matig topping

2-3 våfflor

1 stor klick smör

1 liten schalottenlök

250 g skogschampinjoner eller annan valfri

1,5 grädde

2 msk vetemjöl

1 dl crème fraiche

1 dl mjölk

1-1,5 tsk soja

salt och peppar

Gör gärna så här:

Finhacka löken och låt svettas i smöret, lägg i den skivade svampen och höj värmen så att svampen får färg, lägg i grädden och låt sjuda. Sänk värmen. Blanda samman mjölet med mjölken och häll i stuvningen. Smaka av med soja, salt och peppar. Rör sist i crème fraiche. Smaka av.

ANNONS

Lyxig topping

klicka på crème fraiche, löjrom och finhackad rödlök

LÄS MER:”Vad ska jag göra med alla äggvitor?”

LÄS MER:Recept: Pesto på ramslök

LÄS MER:Recept: Cacio e pepe

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS