Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Vladimir Mironov
Bild: Vladimir Mironov

Recept: Ugnsstekt fisk med potatis och örter

För att förhöja smaken på vit fisk kan man fylla den med citron, persilja och lök. Alexandra Zazzi serverar fisken med ugnsbakad potatis, fänkål och purjolök.

Hej!

Jag råkar få in hel orensad fisk, gös för det mesta, och att göra filéer är för mig en svår konst. Jag tänker så här, fisken rensas ur, huvud o stjärt och vingar kommer bort. Sen lägger jag fisken i ugn, lite saltad, så den blir mjuk och därefter rensar jag bort alla ben o annat o har rena fiskköttet kvar. Vad lagar man till då?

Jag tänker mig potatis, en god sås att ha fisken i och någon grönsallad. Eller kanske fisksoppa?

Tacksam för hjälp.

/GBD

Hej GBD,

Lyckliga du som får in färsk fisk. Underbara goda gös som är en ädel fisk att tillaga. Den är god att ugnsbaka hel i paket. Då behöver du bara ha den urtagen och avsköljd och sedan är det upp till dig vilka örter du stoppar den med, för smak och njutning.

Här kommer ett trevligt recept där även potatisen är med i ugnen. När man tillagar gös hel på detta sätt (utan att lägga in den i paket) är det bra att ta bort fjällen. Det gäller även om man vill steka eller grilla den hel, då kan man äta skinnet. För att ta bort, skrapar man tålmodigt bort fjällen. Ett knep om man inte vill ha fjäll i hela köket är att fylla upp diskhon till hälften med vatten och sedan lägga i fisken i vattnet liggandes på en skärbräda som vilar mot kanten och använda baksidan av en kniv eller sidan på rivjärnet, den lilla som mosar/river råvaran. Håll i svansen och arbeta mot fjällen, skölj av då och då och kontrollera med fingrarna att alla fjäll är borta.

Detta recept är även vansinnigt gott att göra med andra vita fiskar.

Hoppas det smakar.

LÄS MER: Recept: Så gör du egen ”fish and chips”

Ugnsstekt gös med potatis, örter och fänkål

4-6 portioner

  • 1-2 stycken gös, hela urtagna 1,5-2 kg

I fisken

  • 1 ekologisk citron
  • 3-4 kvistar persilja, blad
  • 1-2 schalottenlökar
  • olivolja

Runt fisken

  • 600-800 g potatis
  • 1 fänkål
  • 1 purjolök
  • 5-6 soltorkade tomater (avrunna, inlagda i olja)
  • 1 tsk oregano
  • 1 dl vitt vin
  • 100 g smör i kuber
  • 2 msk olivolja
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör gärna så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och skär citronen i skivor. Skala löken och strimla i tunna skivor. Skölj persiljan.
  3. Skölj den urtagna och fjällade fisken i kallt vatten. Torka av med hushållspapper, pensla med olja, salta och peppra och lägg i citron, schalottenlök och persilja i magen.
  4. Smörj en ugnsplåt med smör och lägg fisken i mitten.
  5. Skala potatisen och skär i bitar, lägg i en stor skål. Strimla fänkålen och slanta purjolöken. Skär tomaterna i små bitar.
  6. Blanda samman potatis, fänkål, vin, smör, soltorkade tomater, purjolök, oregano, salt och peppar.
  7. Baka i ugnen 20-30 minuter (om du använder termometer ska innertemperaturen vara cirka 52 grader i den tjockaste delen).
Gös är en av våra mest användbara matfiskar. Bild: Leif R Jansson / TT
Gös är en av våra mest användbara matfiskar. Bild: Leif R Jansson / TT

Hej Alexandra,

Jag äter alltid sardiner i Spanien. Hur gör de för att få dem krispiga när de friterar dem? Jag brukar köpa dem friterade i tidningspapper och undrar om man även kan göra det med sill?

Undrar

Spanien fantast

Hej Spanien-fantast,

Jag skulle tro att de flesta bara rullar/vänder fisken i mjöl, salt och peppar. Innan kan man skölja fisken i kallt vatten och torka av med hushållspapper. Lägg 2 dl mjöl, 1 tsk salt och 2 krm peppar i en plastpåse, lägg i fisken och fritera gyllene i frityrolja, ca 170 grader. För extra krispighet, byt ut 0,5-1 dl mot polenta, maizena, mannagryn eller ströbröd. Och ja, du kan använda sill, men ta filéer så kan du äta hela fisken som du gör i Spanien.

Varje vecka svarar kocken Alexandra Zazzi på GP-läsarnas frågor om mat och recept. Bild: Anna Svanberg
Varje vecka svarar kocken Alexandra Zazzi på GP-läsarnas frågor om mat och recept. Bild: Anna Svanberg

LÄS MER: Så lagar du gryta med chorizo utomhus

LÄS MER: Pasta med gröna tomater, pecorino och knaperstekt pancetta

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.