Den vita sparrisen finns att köpa på vårkanten och anses av många vara en delikatess.
Den vita sparrisen finns att köpa på vårkanten och anses av många vara en delikatess. Bild: Bernd Juergens

Recept: Lardolindad sparris med grön valnötskräm

Den vita sparrisen har börjat dyka upp i matbutikerna, men läsaren Emilja tycker inte att hon lyckats laga till på ett bra sätt. Alexandra Zazzi har tips på både tillagningsmetoder och recept.

ANNONS

Hej Alexandra,

Sparrisen är i butikerna och jag tycker om den jag undrar om du kan ge recept på hur man lagar vit sparris. Vet att många tycker att det är en delikatess men jag tycker inte att jag har fått den bra. Trådig och vattnig. Tack på förhand!

/Emilja

LÄS MER:Recept: Pesto på ramslök

Hej Emilja,

Ja sparrisen är på ingång och den vita, tjocka sparrisen är definitivt en av mina vårtecken. Man njuter av den en knapp månad och sedan får man vänta ett år tills den dyker upp igen.

Traditionellt äter man den med en hollandaisesås. Smör och citron är goda vänner med sparrisen. Vad många inte vet är att man måste skala sparrisen noggrant hela vägen upp till toppen. När man sedan kokar den skall den sjuda i en hög och smal sparriskastrull så att den står upp och topparna är ovan vattenytan.

ANNONS

Här är ett recept jag lagade för många år sedan på Sveriges Yngste mästerkock för de små kocktalangerna att ta över. Därav körschemat i slutet. Man behöver inte linda med chark eller bacon om man inte vill.

De ångade sparrisarna kan serveras direkt med den gröna valnötskrämen. Vill man då tillsätta lite karamellsmak kan man skeda på några droppar brynt smör. Blir supergott!

Hoppas detta inspirerar. Glad påsk!

Asparago bianco al lardo (Lardolindad sparris med grön valnötskräm)

4 personer

8 vita sparrisar

8-10 tunna skivor lardo (italiensk delikatess) eller guanciale (lufttorkad griskind), minst 12-15 cm långa

Grön valnötskräm

knappt 0,5 liten schalottenlök (ca 2 msk finhackat)

1 klick smör

knappt 0,5 dl rostade valnötter

1 näve babyspenat, ca 30 g

Emulsion:

1,5 dl rapsolja

1 äggula

1 msk citronsaft

salt och peppar

smaka av med ekologisk citronskal och citronsaft

Varje vecka svarar kocken Alexandra Zazzi på GP-läsarnas frågor om mat och recept.
Varje vecka svarar kocken Alexandra Zazzi på GP-läsarnas frågor om mat och recept. Bild: Anna Svanberg

Sparrisen

Rensa sparrisen genom att skära av 2 cm på stjälken och skala dem noggrant från topp till botten. Koka upp saltat vatten med ett par nypor socker och några skivor ekologisk citron, helst i en sparriskastrull så att topparna kan ångas, lägg i sparrisen och låt koka upp och sjud sedan i 8 minuter. Obs! ta tid när det börjat koka, sänk då värmen.

ANNONS

Lägg på en ren kökshanduk, torka försiktigt och låt svalna något, linda med lardo.

Innan servering stek i grillpanna så att det får tydliga ränder. Bred sås på ett platt fat/tallrik och lägg på sparrisen, strö över flingsalt och svartpeppar, servera överbliven valnötskräm vid sidan om och några citronskivor

Valnötskräm

Finhacka löken och stek mjuk i smör utan att få färg. Låt löken svalna.

Gör sedan emulsionen

Med hjälp av en ballongvisp eller elvisp vispa äggula med olja lite i taget tills en majonnäs bildas, lägg i övriga ingredienser. Ställ åt sidan.

Rosta valnötterna i en stekpanna.

Lägg spenaten, löken och nötterna i en matberedare med knivtillsats och pulshacka. Rör ihop med emulsionen med en slickepott.

Smaka av med salt, peppar och citron, saft o skal.

Körschema

1. ställ vatten att koka på spisen

2. hacka och mjukstek lök

3. rosta valnötter

4. lägg nötter, lök och spenat i en matberedare, pulshacka till fint

5. rensa sparris, lägg i kokande vatten med salt, citron och socker sätt timer

6. Gör emulsionen, vänd i nötter mm

7.Tag ur sparrisen, på handduk och linda

8. Markera tallrik med klick kräm och grilla sparrisen.

9. Lägg upp och njut!

Tidsåtgång 15-20 minuter

ANNONS

LÄS MER:Recept: Cacio e pepe

LÄS MER:”Är dyrare tomater alltid bättre?”

LÄS MER:”Hur ska man egentligen göra med salt och peppar?”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS