Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alexandra toppar sin mousse med hallon och hasselnötter, men jordgubbar och riven choklad går också bra.  Bild: Adam Bartoszewicz
Alexandra toppar sin mousse med hallon och hasselnötter, men jordgubbar och riven choklad går också bra. Bild: Adam Bartoszewicz

Recept: Festlig chokladmousse med hasselnötscrunch

En mousse med mörk och vit choklad blir en lyxig avslutning på juldagens middag. Alexandra Zazzis knep är att lägga moussen i spritspåsar.

Hej Alexandra,

jag skulle vilja ha en god efterrätt på juldagens middag. Vi äter lammstek av tradition i familjen.

Kan du tipsa om något gott till avslut? Och kanske även om du vet någon sås som inte är vanlig gräddsås till lammet? Typ tomater eller örter?

Tack och med en önskan om fina julhelger

Bästa

Ulrika

Hej Ulrika,

tack desamma, det närmar ju sig med stormsteg nu. Härliga jul! Jag ser fram emot ledigheten, familjen, maten. Som sås till lammet tänker jag dela med mig av två såser, det kan vara trevligt att ställa fram båda.

Dels skulle jag göra en persiljesås på latinskt vis. Fint hackat med citron, vitlök, olivolja och sedan tomaterna i större bitar så att det blir lite av en salsa. Önskar man kan man även lägga till hetta med en bit valfritt stark chilipeppar. Dels tänker jag mig en varm sås med syrlig crème fraiche och sälta från sojan.

LÄS MER: Fylld pasta med sidfläsk och salsicciakorv

Till dessert är jag galet förtjust i chokladmousse ”black and white”. Jag gör en vit och mörk chokladmousse med apelsin, pepparkakor och hasselnötscrunch. Den ena chokladen har jag smaksatt med konjak och den andra med apelsinskal, men man kan göra som man vill. Ytterligare ett knep är att lägga moussen i spritspåsar. Sedan är det bara att spritsa ner sida vid sida i glasen vid servering innan man strösslar över toppingen. Det brukar bli effektfullt.

Smakrik lammsås

  • 1 stor klick smör
  • 1 msk rivet citronskal från ekologisk frukt (riv på den grova delen av järnet utan att få med det vita)
  • 2-3 vitlöksklyftor (tunt skivade)
  • 6 stjälkar bladpersilja (ta bort de kraftigaste stjälkarna)
  • 250 g crème fraiche
  • 1,5-2 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 msk japansk soja
  • svartpeppar
Salsa med persilja och tomat kan vara ett gott tillbehör till lammstek, tipsar Alexandra Zazzi. Bild: Matthew Mead
Salsa med persilja och tomat kan vara ett gott tillbehör till lammstek, tipsar Alexandra Zazzi. Bild: Matthew Mead

LÄS MER: Recept: Älgkött i ugn med gräddsås och rostad potatis

Gör gärna så här:

  1. Lägg smöret och vitlöken i stekpannan på låg värme. Låt vitlöken svettas utan att få färg i 8-10 minuter.
  2. Höj värmen och lägg i fint hackad persilja och citronskal. Rör om någon minut.
  3. Rör sedan i övriga ingredienser.
  4. Smaka av med salt och peppar. Servera varm till köttet.

Persilje- och tomatsalsa

  • 12 stjälkar persilja i bunt, blad
  • 2 msk citronsaft, färskpressat
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1-2 sardeller (valfritt)
  • 1 msk små kapris
  • 0,5- 1 dl god olivolja, mild
  • 8-10 cocktailtomater eller 1 stor tomat
  • eventuellt en chilipeppar i valfri hetta

Gör gärna så här:

  1. Mixa allting utom tomaterna och chilin i matberedare med knivtillsats eller finhacka med kniv, mortla och rör ihop.
  2. Skär tomaterna och den eventuella chilin i små bitar och rör i.
  3. Smaka av med salt (brukar inte behövas om man har sardeller i) och peppar. Servera kall till köttet.

LÄS MER: Så bakar du en festlig vegansk marängtårta

Black and white mousse

6 personer

  • 75 g mörk choklad
  • 75 g vit choklad
  • 2 äggulor
  • 2 äggvitor
  • 0,5 msk strösocker
  • 3 dl vispgrädde + ett par msk
  • 0,5 msk fint rivet skal från ekologisk apelsin
  • 2 tsk konjak (valfritt)
  • Hallon (som garnityr)

Hasselnötscrunch

  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl hasselnötter
  • 2-3 pepparkakor att smula
Varje vecka svarar kocken Alexandra Zazzi på GP-läsarnas frågor om mat och recept. Bild: Anna Svanberg
Varje vecka svarar kocken Alexandra Zazzi på GP-läsarnas frågor om mat och recept. Bild: Anna Svanberg

Gör gärna så här:

  1. Dela upp chokladen i två skålar och smält i vattenbad.
  2. Låt svalna 5-8 minuter och vänd i en äggula i varje. Börjar det gryna sig, pytsa i en liten skvätt grädde. Rör om med en slickepott, från botten och uppåt tills allt gått ihop.
  3. I den vita chokladen vänd i apelsin, i den mörka konjak.
  4. Låt svalna medan du vispar upp äggvitan med lite socker till ett vitt skum.
  5. Vispa även upp grädden med resten av sockret i en separat skål.
  6. Vänd försiktigt i med stora rörelser först hälften av grädden och sedan hälften av äggvitan i båda formarna. Var särskilt varsam med äggvitan så att du inte tappar luften.
  7. Lägg i portionsskålar eller spritspåsar och ställ in i kylskåp minst 2 timmar.

Hasselnötscrunch

  1. Smält strösocker i en tjockbottnad kastrull tills det börjar få färg.
  2. Vänd i hasselnötter och lägg ut på ett ugnspapper. Krossa med baksidan på en kastrull eller liknande.
  3. Smula pepparkakorna.
  4. Vid servering: Strö över smulade pepparkakor, hasselnötter och hallon. Serveras kall.

LÄS MER: Pasta med gröna tomater, pecorino och knaperstekt pancetta

LÄS MER: ”Är det farligt att ha disktrasor hemma i köket?”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.