Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En cajungryta på kräftor är röda toner men så långt ifrån julen man kan komma, enligt Alexandra Zazzi. Bild: Mostphotos
En cajungryta på kräftor är röda toner men så långt ifrån julen man kan komma, enligt Alexandra Zazzi. Bild: Mostphotos

Recept: Cajungryta på kräftor och korv

Så här års svämmar tidningarna och sociala medier över av recept på julmat. Läsaren Nisse har redan tröttnat och får tips om en kryddstark gryta

Snälla Alexandra,

Du får skriva om allt utom jul. Något gott, något festligt? En skojig rätt som en glad amatör kan laga.

Hälsar och tackar Nisse, som inte är tomte…

Hej du Nisse,

Oj då, har det blivit jul-överslag och du vill ta kontroll över situationen igen? Har du haft det stressigt och det har tagit ”musten” ur dig? Misströsta ej – här i spalten tar vi hand om alla, med eller utan tomteluvor.

Det är klart att jag kan lösa en varmrätt så långt ifrån jul som möjligt för dig att kalasa på. Jag funderar vilket land jag ska ta oss till? Soligt och hett passar kanske en Nisse på rymmen? Låt oss då ta oss till cajunköket för en gryta. Det kommer att liva upp livsandarna i oss alla. Håll till godo och vässa smaklökarna, det kommer att bli ju(v)ligt gott.

LÄS MER: Fylld pasta med sidfläsk och salsicciakorv

Servera med pigg musik, öl eller iste. Tag fram din färggrannaste sommarstass och duka med mycket färg. En cajungryta på kräftor är röda toner men så långt ifrån julen man kan komma.

Cajungryta på kräftor och korv

4 personer

steg 1

5-8 stjälkar färsk koriander

5 stjälkar dill

8-10 dl god kycklingbuljong, helst egengjord men från tärning går bra

2 tsk grovt havssalt

1 msk korianderfrön

1 tsk nejlika

1 msk rökt paprikapulver

0,5 tsk cayennepeppar

1 msk senapsfrön

2 tsk hel svartpeppar

1-2 lagerblad

steg 2

400 g potatis

1 stjälk blekselleri

1 gul lök, medelstor

1 stor näve champinjoner

0,5 vitlök delad på mitten, horisontellt

1,5 kg flodkräftor (original) eller havskräftor (göteborskt)

1-2 majskolvar

200 g chorizokorv

1 ekologisk citron

chipotle tabasco efter smak

dippsås

2 dl god majonnäs, helst egengjord

1 stor klyfta fint hackad vitlök

1 msk fint hackad dill

1 tsk fint rivet skal från ekologisk citron

1-2 tsk citronsaft, färskpressad

smaka av med svartpeppar och salt

Gör gärna så här:

Plocka bladen av den färska koriandern, spara även stjälkarna och dela stjälkarna från dillen, ta tillvara den fina delen av dillen. Knyt samman stjälkarna i en bunt med matsnöre (sätt fast snöret handtaget på kastrullen) och ställ övriga örter kallt.

Rör ihop ingredienserna till dippsåsen och lägg i kylskåp.

Krossa havssaltet med svartpeppar, nejlika, korianderfrön, senapsfrön i mortel eller med stavmixer. Lägg i en rymlig soppkastrull och rosta lätt någon minut innan, stjälkarna, buljongen och resten av ingredienserna läggs i. Låt sjuda 20 minuter.

Under tiden förbered övriga ingredienser.

LÄS MER: Recept: Festlig chokladmousse med hasselnötscrunch

Sedan:

Skala och klyfta potatisen och löken. Dela sellerin i bitar (4 cm). Rensa vitlöken från tråkiga och torra blad, dela på mitten horisontellt. Rensa och dela champinjonerna på mitten.

Klyfta citronen och dela majs och korv i 3-4 cm långa delar.

Börja med vitlök, lök, selleri och potatis, lägg i buljongen och låt sjuda 20 minuter. Lägg i korv och champinjoner och låt sjuda ytterligare 15 minuter. Lägg i majs och citron, låt koka upp och stäng sedan av värmen under kastrullen.

Tag ut stjälkarna ur soppan. Skulle de ha ramlat ut och blivit kvar är det bara att plocka ut medan man äter, men plocka bort snöret.

Lägg i kräftorna och lägg på lock, låt vila 15 minuter.

Servera i djupa tallrikar. Toppa med hackad dill och koriander, majsbröd eller vanligt bröd och dippsås. Det ska sörplas, stänkas och njutas! Lägg en GP under varje tallrik som tablett, praktiskt och lite kul.

Vi hörs igen dan' före dopparedan’, då ska vi definitivt prata jul!

Varje vecka svarar kocken Alexandra Zazzi på GP-läsarnas frågor om mat och recept. Bild: Anna Svanberg
Varje vecka svarar kocken Alexandra Zazzi på GP-läsarnas frågor om mat och recept. Bild: Anna Svanberg

LÄS MER: Recept: Älgkött i ugn med gräddsås och rostad potatis

LÄS MER: Alexandra Zazzi: Recept på pasta pomodoro

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.