Hej Alexandra!
Jag har en älgstek (ryggbiff) i frysen och undrar hur jag ska tillaga den. Steker jag den i ugnen? På vilken värme och hur länge kan det ta? Vilken sås och andra tillbehör är godast? Potatis, ris eller pasta?
Har du andra tips om denna köttbit tar jag gärna emot det.
/Birgitta
Hej Birgitta,
Om det är en fin bit ryggbiff tycker jag att du ska rosabaka den i ugn och servera med en god skogssvampsrisotto. Om det är ett äldre djur tycker jag att en tjälknöl är att föredra.
Det är också gott att steka den (om det är ett ungt djur) i panna som en biff. Jag brukar skiva tjocka bitar av biff (cirka 300-400 gram), torka av med hushållspapper, låta bli rumstempererat, salta och peppra och sedan steka i rikligt med smör och olja blandat (eller talg).
Stek på hög värme med en rosmarinkvist och några hela klyftor vitlök, ös kontinuerligt med fettet, så att köttet får en riktigt fin färg. Kolla med termometer att du nästan uppnått den stekgrad du önskar och låt vila 5-8 minuter innan den skivas tunt på kortsidan för att läggas upp och avnjutas.
Fråga Alexandra Zazzi
Har du också en fråga om mat eller ett recept? Hör av dig till mat@gp.se så kanske kocken Alexandra Zazzi kan svara.
LÄS MER:Alexandra Zazzi: Recept på pasta pomodoro
Eftersom älgkött är magert kan man med fördel servera en gräddig sås eller ett örtsmör som tillbehör. Viltkött och trattkantareller är goda vänner i alla lägen, och kryddor som enbär, timjan och rosmarin brukar stämma väl in i skönsången. Oavsett metod kan du alltid servera med rotfrukter, antingen enkelt rostade i ugn eller som jag nämnde en riktigt krämig potatisgratäng eller risotto.
Om du vill baka en tjälknöl, som påminner om rostbiff, kan du ta steken direkt ur frysen och lägga in den i ugnen över natten. Ugnstemperatur 70-75 grader. Det går bra att lägga den i en form med plast och allt, det smälter inte på så låg värme.
Efter 10-12 timmar tar du ut köttbiten och lägger den i den förkokta, avsvalnade lagen i ytterligare 6 timmar eller över natten. Se till att köttet täcks av lagen. Ställ sedan in i kylskåpet. Vid servering, tag upp ur lagen, torka av köttet och skär tunna skivor. Servera med krämig potatisgratäng.
Så här gör du lagen till tjälknöl:
Koka upp en liter vatten och rör i 4 msk salt, 1 msk socker, 1 msk timjan,1 msk torkade, krossade enbär, 1-2 lagerblad, 1 skivad gul lök och 10 svartpepparkorn. Låt svalna innan köttet går i.
Rosabakad älg i ugn
Tillaga hela ryggbiffen och skiva den sedan i tunna skivor.
- Ta hela ryggbiffen och putsa bort senor.
- Kör 1 msk torkad rosmarin, 1 msk grovsalt och 10 pepparkorn i matberedaren med knivtillsats. Lägg sist i 4-5 kvistar persilja, 1-2 vitlöksklyftor (valfritt) 2 msk smör och en skvätt olivolja.
- Massera in köttet med kryddröran och lägg i en stekpåse.
- Sätt ugnen på 100 grader och sätt en termometer i den tjockaste delen av köttbiten. Tillagningstiden beror på tjockleken och storleken men räkna med 2-3 timmar. Arbeta hellre med stektermometer än tid.
- Tag ut köttet vid 54-55 grader. Tag tillvara på stekskyn (sila om du önskar en slät sås) och sjud samman med grädde och en skvätt vin eller konjak. Red med maizena för tjockare sås.
- Smaka av med salt och peppar.
- Färdigställ köttet genom att värma upp en stekpanna med smör och olja blandat och ge köttet stekyta runt om, ös med stekfett.
- Låt köttet vila 5-10 minuter under lock och skär sedan i tunna skivor. Njut med gräddsås och rostad potatis.