Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Rebecka Palmdin var bara ett litet spädbarn när hon lämnades bort av sin mamma. Nu har hon i vuxen ålder sökt sina rötter och plötsligt fått en stor "extrafamilj" i Brasilien. Bild: Nicklas Elmrin

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rebecka hittade hela tjocka släkten i Brasilien

Adopterade Rebecka Palmdin fick nej från tv-programmet Spårlöst för att söka efter sitt ursprung. Det fanns för lite information för att ens försöka. Men så en kväll ringde Rebeckas mobil och tillvaron förändrades.

Rebecka har alltid varit nyfiken på sitt brasilianska ursprung. Det hon vetat är att hon som litet spädbarn lämnades av sin mamma till en okänd kvinna med löftet om att hämta Rebecka några timmar senare. Mamman kom aldrig. I stället placerades Rebecka på ett barnhem i den intilliggande byn.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Mobilsamtalet den där kvällen kom från en svenska som Rebecka hade fått kontakt med tidigare, eftersom kvinnan jobbade på det brasilianska barnhemmet under den tid som Rebecka adopterades till Sverige.

Engagerade en hel by

Rebecka som föddes med svår läpp- och gomspalt var lätt att minnas. Hela byn var engagerad kring hittebarnet som fick opereras för att kunna äta ordentligt.

Kvinnan satt nu i sitt kök i Stockholm med brasilianska José som sade sig veta vilka Rebeckas mor- och farföräldrar var.

– Jag blev så paff men fick en känsla av hopp den där kvällen för snart tre år sedan, säger Rebecka.

José fortsatte sökandet när han återvände till Brasilien. Hemma i Sverige satt Rebecka på helspänn och fick textuppdateringar via Messenger. Mor- och farföräldrarna visade sig vara döda, men José gav sig inte och började höra sig för bland bybor. Ganska snart hittade han en kusin.

– Jag var så glad och nöjd med det. En släkting var ju fantastiskt att hitta, mycket bättre än ingen alls. Jag var i en annan värld och följde varenda pling från mobilen.

Ena släktingen efter den andra

Fler grenar i familjeträdet skulle komma att växa ut. Efter en månads sökande dök en halvsyster upp.

– Sedan kom det allihop på en gång. Två halvsystrar, en helsyster, flera kusiner och inte minst min pappa, säger Rebecka med ett brett leende.

En efter en skickade de iväg sin vänförfrågan till Rebecka på Facebook. Efter några dagar fanns 20 stycken släktingar samlade. Med hjälp av en tolk mötte Rebecka alla med rörlig bild på Facetime.

– Det var en stor upplevelse för mig. Jag frågade efter min mamma. De sa att hon led av psykisk ohälsa och levde på sitt vis, antagligen som prostituerad.

Rebeckas huvud gick på högvarv, en del tvivel fanns inom henne.

– Det här var för bra för att vara sant. Var de verkligen min släkt?

Rebeckas pappa hade letat efter henne under tre månader innan han gav upp. Han trodde hon var död och dränkte sin sorg med alkohol. Vad han inte visste var att endast 45 minuter bort fanns hans dotter på barnhemmet i byn Montes Claros under ett års tid innan hon adopterades av sina svenska föräldrar.

Drabbades av krisreaktion

Efter släktsamtalet drabbades Rebecka av en krisreaktion. Hon blev sjukskriven från sitt arbete och försökte hålla distans till mobilen med de ivriga släktingarna. Men efter två månader ringde Rebeckas halvsyster och Rebeckas puls höjdes på nytt. ”Din mamma är här”, sa systern. Mamman sa i Facetime-samtalet att hon skulle vilja prata personligen med Rebecka och få berätta sin version.

Rebecka var disträ, satt och åt och var inte alls beredd på samtalet. Hon ångrar att hon inte ringde upp eftersom det personliga samtalet med mamman aldrig blev av. Ett halvår efter fick Rebecka veta att mamman mördats under ett bråk.

– Jag kände mig berövad på att det just var min mamma som skulle bli bragd om livet när jag precis funnit alla. Nu ville jag snabbt åka ner och träffa de andra innan fler försvann.

Åkte för drygt ett år sedan

I november 2017 åkte Rebecka och pojkvännen Martin iväg till Brasilien. De bodde hos José och träffade först pappan.

– Han var fåordig och såg livrädd ut. Jag kände att jag ville göra allt för att lugna honom. Jag bad José översätta att jag inte var arg på honom.

Rebecka la sin hand på pappans knä. Då brast det för pappa Zenito som började gråta hejdlöst och tackade gud för sin dotter. Orden forsade ur honom.

I sin ipad tittar Rebecka då och då på bilden när hon får en kram av pappa Zenito.. Bild: Nicklas Elmrin

En dag senare träffade Rebecka övriga släkten. Hennes svenska adoptivföräldrar hade berättat att Rebecka upp till fem års ålder rullade mycket från sida till sida i sängen, något barn som lämnats ensamma för länge kan göra. I Brasilien, sa Rebeckas faster att hon mindes rullningar. Tvivlet försvann, det här var Rebeckas släkt. Dessutom var likheterna med pappan för många för att kunna bortse ifrån. En livlig fest anordnades hemma hos José.

– Alla pratade i mun på varandra. Vi skrattade och tog massor av foton. Jag förstod då att min spontana, lite högljudda sida definitivt var ett släktdrag.

Plötsligt fick Rebecka Palmdin (mitt i bilden i svart linne) en massa nya brasilianska släktingar.. Bild: Privat

Även Rebeckas adopterade bror Sebastian har nyligen hittat sin ursprungsfamilj.

– Han blev fast besluten efter min historia att göra ett försök. Nu är vi två i familjen som på något sätt fyllt det där tomrummet.

Rebecka Palmdin

Ålder: 29 år.

Familj: Pojkvännen Martin, Adella tre månader, mamma Annika, pappa Ingvar och lillebror Sebastian.

Bor: Göteborg.

Gör: Mammaledig. Annars undersköterska i sjukvården.

Intressen: Familjen, djur, musik, brasiliansk dans. Stödjer ”Operation Smile” som hjälper barn med läpp-, käk- och gomspalt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.