Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Rebecca Björnsdotter kommer från en skapande familj och fick tidigt lära sig att det inte finns några gränser för vad man kan göra med sin kreativitet, det gäller bara att hitta lösningar. Nu fyller den internationellt berömda skodesignern 35 år. Bild: Johan Nilsson

Rebecca designar världsstjärnornas skor

Rebecca Björnsdotter är skodesignern som får världens blickar att riktas mot Sverige. Allt började med en 1700-talskostym som saknade de rätta skodonen.

Solna, 1985. En liten ettåring vid namn Rebecca ska firas på sin första födelsedag. Av sin mamma får hon den finaste presenten – ett par alldeles egna, röda lackskor. Mamma, som själv en gång fick höra att röda skor inte passade sig på fest, har bestämt sig. Hennes dotter ska minsann inte nekas glädjen som bor i ett par rödlackade festskor.

London, 2016. Den amerikanska artisten Lady Gaga är i stan och fotograferas utanför sitt hotell, iförd ett par iögonfallande röda boots med skyhöga klackar. Skorna är designade av Rebecca, densamma som en gång firade sin ettårsdag i den sanna skoglädjens tecken.

Däremellan har det förstås hunnit hända ett och annat i hennes liv. Men mycket har handlat om hantverk och design, och ända sedan Rebecca Björnsdotter gjorde praktik på Björn Borg efter gymnasiet har skor stått i centrum.

Kreativ familj

Hon kommer från en kreativ familj, hennes mormor jobbade som textildesigner för Carl Malmsten och hennes mamma målade och stickade mycket. Hennes pappa var dekorsnickare för TV4 och SVT, och genom honom lärde hon sig att det inte finns några gränser för vad man kan göra med sin kreativitet; det gäller bara att hitta lösningar.

Rebecca själv sydde kläder, och när hon pluggade textilt modeskapande på Nacka gymnasium började hon först intressera sig för kostymskapande. Som projektarbete i trean sydde hon en 1700-talsklänning.

– Jag insåg snabbt att det inte fanns några passande skor till. Så då var jag tvungen att lösa den lilla biten. Det var inte helt lätt!

Ritade skor

Rebecca slet sönder ett par skor för att se hur de var tillverkade. Sedan gick hon runt till skomakare och bad om råd. Det slutade med att hon tillverkade ett par platta sandaler. Efter det sökte hon praktikplats på Björn Borg Footwear i Varberg där hon i fem veckor satt och ritade skor.

– Jag fick ut fyra modeller i produktion. Då kände jag verkligen att jag hade hittat hem. Att det var det jag ville göra.

Med dessa meriter i bagaget blev hon antagen till prestigeutbildningen Cordwainers at London College of Fashion, skolan där bland andra stjärndesignern Jimmy Choo lärde sig göra skor. Helt rätt destination för någon som säger sig vilja bli Sveriges svar på nämnde Choo. Och på Cordwainers fick hon verkligen lära sig att ta ut svängarna och söka sig till extrema uttryck.

– Jag har alltid vetat att mina skor kommer att ha sina största kunder utomlands. Så för mig innebar skolan dels möjligheten att komma utomlands och få en större bild av branschen och dels att jag fick lära mig hantverket, att faktiskt göra skor. Det var en jättebra grund, säger hon.

Dyr bransch

Traditionen att köpa kvalitetsskor som sticker ut hittar hon främst i andra länder. Det är en hård och dyr bransch att ta sig in i, och hon har investerat mycket arbete och pengar i sina drömmar. Målet är att finnas representerad i alla de stora modestäderna; New York, Dubai, Paris…

Numera bor Rebecca Björnsdotter i Helsingborg, men det är inget hinder. Mycket av arbetet kan skötas vid datorn och mässorna och de italienska fabrikerna hon arbetar med finns någon timme bort. Hela hennes familj har emigrerat till Skåne så flytten dit kändes inte långsökt. Hon känner sig hemma och hittar inspiration i naturen runt Kullen och vid havet. Men det kan även vara från ett nordiskt kulturarv i form av renskinnstofsar och sameinspirerat tenntrådsarbete.

Starka kvinnor

Intresset för det fornnordiska finns också med. Därav det tagna efternamnet Björnsdotter. Hon delar pappa Björns fascination för vikingar.

– Vikingakvinnorna var ju supercoola. Och där hittar man traditionen att uppkalla sig efter sina föräldrar. Det har jag velat göra i många år. Till slut blev det så.

Lady Gaga går emellanåt omkring i skor som designats av Rebecca Björnsdotter.. Bild: Jordan Strauss

Starka kvinnor är en inspirationskälla. Att se Lady Gaga stiga ut på en gata i London i ett par Rebecca Björnsdotter-skor var en dröm som gick i uppfyllelse.

– När jag startade mitt företag frågade mamma mig vilka jag skulle vilja se i mina skor i framtiden. Jag svarade Lady Gaga, Rihanna och Beyoncé. Att få bocka av en av dem… Det var helt overkligt.

Rebecca Björnsdotter

Ålder: Fyller 35 år den 14 februari.

Gör: Skodesigner. Vann Damernas Världs designpris Knappnålen 2017, och Swedish Fashion Talents Accessory Award 2018.

Bor: Helsingborg.

Familj: Mamma, pappa, bonusmamma och tre syskon.

Så firar jag födelsedagen: ”I London eftersom dagen sammanfaller med London Fashion Week.”

Om att fylla 35: ”Det finns inte ett enda år jag skulle vilja backa bandet till. Det blir bara bättre. Så jag blickar alltid framåt och tycker om att lära mig nya saker och jag blir tryggare i mig själv.”

Förebilder: Alexander McQueen, Jimmy Choo och Rosie Huntington Whitley.

Senaste kulturupplevelse: Nationalmuseet i Stockholm.

Finns inte i garderoben: Tillräckligt med skor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.