"Om jag vinner så kommer jag att skänka pengarna till Unicef i Turkiet där många har det svårt", säger Rashad Salah inför tävlingen Årets bagare som drar igång i Nordstan i Göteborg på måndag.
"Om jag vinner så kommer jag att skänka pengarna till Unicef i Turkiet där många har det svårt", säger Rashad Salah inför tävlingen Årets bagare som drar igång i Nordstan i Göteborg på måndag. Bild: Clas-Göran Sandblom

Rashads bröd kan göra honom till årets bagare

Rashad Salah cyklade från Istanbul till Wien. Där tog han tåget till Sverige. Nu kan han bli Årets bagare. Han hoppas att ett eget komponerat bröd, med äkta honung i vetesurdeg, ska ge honom segern.
– Det godaste brödet jag har gjort. Det säljer alltid slut i våra butiker, säger den glade bagaren.

ANNONS
|

Hans pappa, farbröder, syskon och farfar drev flera konditorier. Därför var yrkesvalet lätt för Rashad hemma i Syrien. Nu lägger han ner sin själ i jobbet på Åsa hembageri dit han kom för 18 månader sedan – från Östersund.

– I Jämtland kunde det vara 30 minusgrader, burr, säger han. Men jag lärde mig åka att åka skidor.

Uppe med tuppen

Han ligger inte och degar på morgonen. Klockan 02 är han på plats som teamledare för sex andra bagare.

– På sommaren är det extra mycket att göra. Då är vi åtta bagare och gör varje dag 5 000 frallor i olika varianter. Plus kakor, tårtor, smörgåsar och annat matbröd. Jag är van och känner ingen stress, trots att tempot är högt.

ANNONS

– Jag jobbar till tio på förmiddagen. Efter några timmars sömn åker jag till gymmet och sedan till språkkursen, Svenska för invandrare.

Rashad Salah är både bagare och konditor. Han är en hejare på att dekorera tårtor.
Rashad Salah är både bagare och konditor. Han är en hejare på att dekorera tårtor. Bild: Clas-Göran Sandblom

Utöver bagare är han också konditor.

– Jag gillar att testa smaker och att göra tårtor. Att dekorera tårtorna är extra kul. Hela tiden gör jag nya grejer, säger han.

Företaget har filialer i Fjärås och Onsala och levererar även till butiker runt om i Kungsbacka.

– Värö Bruk och Ringhals är också kunder. De firar ofta. Bruket kan beställa 400 tårtbitar, med leverans dagen därpå. 1 500 personer åt tårta när Ringhals firade nyligen sin nya logga, berättar Jens Larsson, Åsa hembageris vd.

Till Sverige för fyra år sedan

Rashad kom till Sverige för fyra år sedan. Jens Larsson fick honom att flytta till Västkusten.

– Det var en fullträff att få hit honom. Över huvud taget är det svårt att få tag i bagare. Extra kul att få hit en sån stjärna och att han nu ska vara med i Årets bagare där de flesta deltagarna kommer från ”fina centrumbagerier”, som oftast får de bästa, säger Jens, som själv kunnat gå ner till mer normala arbetsdagar.

Rashad har blivit en känd profil. Han möts av positiva kommentarer.

– Ibland, exempelvis när jag är på Ica och handlar, kommer folk som känner igen mig, fram och ger mig uppskattning.

ANNONS

Varför cyklade du förresten 160 mil från Istanbul till Wien?

– Pengarna räckte inte till tåget hela vägen. Jag sov där jag fick tillfälle.

Stark, glad och omtyckt medarbetare

Rashad är en omtyckt medarbetare.

– Alltid glad och trevlig. Och stark. Han lyfter 25-kilossäckarna med en arm. Ambitiös, jobbar bra, duktig på att dekorera tårtor och annat, säger Catarina Larsson, Jens fru som håller i många trådar på företaget.

En gång tidigare har han tävlat, i Sudan.

– Ett femstjärnigt hotell ordnade tävlingen. Vi var 15 bagare, jag kom tvåa. För det fick jag högre lön.

Allt började i Syriens huvudstad Damaskus där han är född.

– Jag var bara åtta år när jag började hos pappa och farfar.

Bott i många länder

Sedan kom kriget. Efter Sudan flyttade Rashad till Kina, Libanon, Dubai, Bahrain och Turkiet.

– Pappa och hans bröder var duktiga företagare. De hade företag i flera länder, men butikerna konfiskerades och de blev av med allt de ägde. Det fanns ingen framtid där. Två av mina sex farbröder dog i kriget.

Flyttandet har gett honom sidovinster – han kan flera språk.

– Svenska är jättesvårt, en del ord påminner faktiskt om engelska men det flyter allt bättre och jag missar inte lektionerna på SFI.

ANNONS

Rashad läste om tävlingen Årets bagare, som också är ett svenskt mästerskap, på Instagam. Hans erfarenheter från olika bagerikulturer gjorde att han antogs efter en intervju.

Nu kommer han och hans fem motståndarna att stå i ett öppet bageri i Nordstan. Finalisterna väntas skapa inspirerande, vackra och banbrytande bakverk när det gäller smak och utseende. De får 75 minuter på sig att sätta degar, koka sylt och en del annat.

Sextetten ska baka totalt 150 bröd var – baguetter, kuvertbröd, wienerdeg, croissanter, brioche och knäckebröd.

De får också fria tyglar och det är här honungsbrödet kommer in.

– Trenden nu är kryddor från olika delar av världen, som chili, timjan, sesam och sju kryddor i knäckebröd, konstaterar Catarina Larsson.

Premiär inför publik

Rashad, som också skapat en bulle, är lite spänd inför tävlingen.

– Det blir första gången jag ska tävla inför publik.

Allra mest hoppas Rashad på brödet som han specialiserat sig på. Det kan bli en smakupplevelse utöver det vanliga. Här avslöjar han den extra touch han sätter på sin skapelse, degen som kan ge honom segern.

– Jag kryddar det med kaffe.

Rashad Salah

Ålder: 35 år.

Bor: Åsa. Född i Syrien.

Yrke: Bagare och konditor.

Familj: Mamma, pappa och två bröder i Istanbul

Intressen: Tränar på gym sedan år 2000.

Årets bagare: Arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Finalen med sex deltagare avgörs i Nordstan 11-14 mars.

Vinnarens belöning: 40 000 kronor och en mixer värd 10 000 kronor. Plus en hel del prestige.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS