Dramatikern och författaren Ture Rangström fyller 75 år.  ”För mig är det lite skrämmande, det låter så urgammalt", säger han.
Dramatikern och författaren Ture Rangström fyller 75 år. ”För mig är det lite skrämmande, det låter så urgammalt", säger han. Bild: Jessica Gow

Rangström fortsätter att sätta ord på tonerna

Han är Strindbergskännare, mångårig teaterchef och en av Sveriges mest anlitade sångtextförfattare och översättare av operor och musikaler. Ture Rangström föddes in i kultursfären, och har själv ägnat sitt liv åt konsten.

ANNONS
|

Han är en ordens man, Ture Rangström. Men musikaliteten finns där också, fast han inte har ”tonsatt en ton” med hans eget uttryck. Det gjorde däremot hans farfar, Ture Rangström den äldre, en framstående tonsättare. Den musikaliska genen måste ha hittat vidare till barnbarnet, för även om Ture den yngre inte säger sig vara någon sångare, så har han blivit en av Sveriges mest anlitade översättare av musikaler, tillika översättare av operor och sångtextförfattare.

Och nog krävs det musikalitet för att få orden ”sångbara”.

– När jag skriver texterna så sitter jag och lyssnar och sjunger med, tills jag vet vilka vokaler det bör sluta på för att sångarna ska ha en chans att komma upp på de höga tonlägena, säger han.

ANNONS

– Och när man sitter på repetitionerna och hör att någon läspar, då kan man ju faktiskt vara lite hygglig och lyfta bort s-orden.

Vann Guldmask

Att finjustera översättningar på plats under repetitionerna är en del av nöjet, berättar han. Ibland får han möjlighet att fortsätta finliret i nya uppsättningar. När Les Misérables har satts upp på nytt har Ture kallats in till varje gång för att putsa på översättningen (som gav honom en Guldmask 1990).

Musikalspåret lockades han in på av skådespelaren Jan Malmsjö, som ville göra huvudrollen i den amerikanska La Cage aux folles. Rangström översatte, och musikalen gjorde braksuccé på Malmö Stadsteater 1985. Ett av numren, Vår bästa tid är nu, blev en välbekant slagdänga. Ture drar sig till minnes en fest vid Mosebacke, när han plötsligt hörde refrängen skrålas av glada människor på en uteservering intill. De visste kanske inte vem som lade orden i deras mun, men upphovsmannen stod och mös i ett fönster ovanför.

På en krok hemma hos Ture Rangström hänger en rock som lär ha tillhört August Strindberg.
På en krok hemma hos Ture Rangström hänger en rock som lär ha tillhört August Strindberg. Bild: Jessica Gow

På en krok hemma hos Ture Rangström hänger en rock som lär ha tillhört August Strindberg. Den store dramatikern har många beröringspunkter med Ture, vars släkt har rötterna fast förankrade i den svenska kulturhistorien. Hans farfar kompositören var bekant med Strindberg och inspirerades av honom i sitt arbete. Ture Rangströms morfar, skådespelaren Alrik Kjellgren, var med i ensemblen på Strindbergs Intima Teater och har lämnat efter sig brev och minnesanteckningar om den viktiga tiden på teatern.

ANNONS

– Morfar har fantastiska beskrivningar av möten med Strindberg – och hur rädda de var ibland när han skulle komma till teatern. Han var ju så oförutsägbar, säger Ture Rangström och skrattar.

En museiman

Med dessa många Strindbergkopplingar i bagaget blev Ture chef när teatern återöppnades 2002. Det blev 15 år på teatern, en tid som gav inspiration till det bokprojekt han just nu arbetar med. Planen är att låta nutid möta dåtid på Strindbergsteatern, utifrån både hans egna och morfaderns erfarenheter.

Barnen har alltid varit navet i Ture Rangströms liv. "Jag ägnar väldigt mycket tid åt dem och har alltid varit en närvarande pappa", säger han.
Barnen har alltid varit navet i Ture Rangströms liv. "Jag ägnar väldigt mycket tid åt dem och har alltid varit en närvarande pappa", säger han. Bild: Jessica Gow

Museiman har varit hans yrkesbana vid sidan om skrivandet. Före Strindbergsåren var han intendent på Drottningholms teatermuseum, där den gamle professor Agne Beijer, Drottningholmsteaterns ”upptäckare”, en gång lärde upp honom om 1700-talet. Han har också varit dramaturg på Drottningholmsteatern och handplockats av Kjerstin Dellert till chefsposten på Confidencen, Ulriksdals slottsteater.

Barnen navet

Skrivit har han gjort hela tiden, både för film, tv och scen. På Trettondagsaftonen i år uruppfördes ett hyllat juloratorium komponerat av Ylva Q Arkvik, med texter av Ture och hans dotter Tuvalisa Rangström.

– Att jobba ihop är ett roligt sätt att umgås med sina barn.

Barnen har alltid varit navet i hans liv, och en verklighetsförankring när han försvinner in i skrivandets och forskandets världar.

– Jag ägnar väldigt mycket tid åt dem och har alltid varit en väldigt närvarande pappa.

ANNONS

Ture Rangström

Ålder: Fyller 75 år den 5 mars.

Gör: Dramatiker, textförfattare, Strindbergkännare och tidigare teaterchef.

Utmärkelser i urval: Prix Italia 1983 och 1988 för tv-manus. Dubbelplatinaskiva för texter till Peter Jöbacks julskiva 2003. Sankt Eriksmedaljen 2017.

Bor: Stora Essingen, Stockholm.

Familj: Tre barn: Tuvalisa Rangström (dramatiker och dramaturg på Drottningholmsteatern), Marianne och Timothé. Barnbarnet Fia-Linn.

Så firar jag födelsedagen: "Med en jättegod middag tillsammans med barn och barnbarn."

Om att fylla 75: ”För mig är det lite skrämmande, det låter så urgammalt. Men mina barn säger ’pappa, du är så pojkig’. Och då känner jag mig ganska ung faktiskt!”

Favorithemmasyssla: "Läsa och lyssna på musik."

Saker som engagerar: ”Hela den kulturvärld som berör mig. Men framför allt mina barn.”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS