2016 hade Lena Rådström Baastad tänkt sluta med politiken och bli ledarskapscoach. Då ringde Stefan Löfven och frågade om hon ville bli partisekreterare.
2016 hade Lena Rådström Baastad tänkt sluta med politiken och bli ledarskapscoach. Då ringde Stefan Löfven och frågade om hon ville bli partisekreterare. Bild: Jessica Gow

Rådström Baastad hade tänkt sluta med politik

För snart tre år sedan gick Lena Rådström Baastad från kommunpolitiken till att bli Socialdemokraternas partisekreterare. Ett stort steg, men mellan uppdragen finns stora likheter, säger hon.
– Det politiska hantverket är detsamma. Det handlar om att göra teori till praktik.

ANNONS

Socialdemokraternas partikongress är precis över och det har varit välfyllda dagar för partisekreteraren Lena Rådström Baastad. För egen del anser hon att de två viktigaste frågorna är sjukvårdspolitiken och partiets nya organisatoriska program – ett arbete som hon lett och utvecklat.

– Vi behöver göra mycket för att stärka partiet. Nu går vi in med lite sjukdomsinsikt, som kanske har saknats.

Socialdemokraternas partisekreterare  Lena Rådström Baastad, partiledare Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson drar upp riktlinjerna inför fjolårets valrörelse.
Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad, partiledare Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson drar upp riktlinjerna inför fjolårets valrörelse. Bild: Jessica Gow

I snart tre år har hon haft uppdraget. Innan var hon kommunalråd i Örebro i tio år. Och från 2011 stadens första kvinnliga kommunstyrelseordförande. Numera hänger hennes porträtt i Örebros kommunhus. Egentligen hade hon tänkt sluta med politiken 2016 och starta eget som ledarskapscoach. Men de planerna blev aldrig verklighet. I stället ringde Stefan Löfven och frågade om hon ville bli partisekreterare.

ANNONS

Hantverket detsamma

Det är ett spännande uppdrag, säger hon, men också ganska utmanande.

– Det politiska hantverket är detsamma. Det handlar om att sy ihop överenskommelser, göra teori till praktik – få saker att hända. Det är en sak att skriva fina politiska dokument, men sedan ska man omsätta dem i handling oavsett om det är inom organisationen eller i politiken.

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad fyller 45 år.
Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad fyller 45 år. Bild: Henrik Montgomery

Vad exakt gör en partisekreterare?

– Den här veckan hade vi ett möte med partistyrelsen, då behövde vi ha koll på valanalysen. Det är jag som ser till att den blir gjord och att vi drar igång en politikutveckling. Det är min uppgift att bestämma vilken linje vi ska ha. I och med att partiordföranden är statsminister är det partisekreterarens roll att utveckla socialdemokratin som rörelse. Självklart i nära samarbete med partiordföranden.

Steget från att vara kommunpolitiker till att hamna i toppen av hela partiet kan tyckas stort. Men enligt Lena Rådström Baastad finns flera likheter.

– På samma sätt som att ett parti är en stor organisation är en kommun en stor verksamhet. Och det krävs ju att man klarar av att driva de förändringsprocesser som gör att det blir förändring på riktigt. Det har jag med mig från mina år i kommunpolitiken.

ANNONS

Ville bli chef

Skillnaden är, menar hon, att i stället för att bestämma och förfoga över hela verksamheten jobbar hon nu med 26 olika partidistrikt som alla äger sin egen verksamhet, samtidigt som de tillhör ett gemensamt parti.

– För mig handlar det om att åstadkomma en förändring i en organisation där det fortfarande är så att man själv bestämmer över sin organisation lokalt.

Det kan tyckas som en knepig uppgift som kräver ett starkt ledarskap. Å andra sidan har Lena Rådström Baastad länge varit intresserad av just de frågorna. Det var också därför hon i tjugoårsåldern pluggade arbetslivspedagogik.

– Jag har alltid fascinerats av ledarskap och mänskliga relationer på arbetsplatser. Jag minns att jag låg hemma hos mamma på soffan och läste katalogerna till universitet och högskolor när jag hittade utbildningen. Min mamma hävdar att jag sa – ”jag vill bli chef och då passar det här programmet”.

Utbildning viktigt

Det var också under studietiden hon började engagera sig i politiken när hon förstod hur pass underrepresenterade ungdomar från familjer med låg utbildning var. Drivkraften då var att jobba för att fler skulle få möjlighet att plugga vidare. Fortfarande tycker Lena Rådström Baastad att utbildning är en viktig fråga.

– Min mamma var ensamstående och hade jättetufft att få ekonomin att gå ihop. Hon sa till mig: ”Lena, se till att skaffa dig en utbildning och bli självständig. Gör dig inte beroende av en man för att klara dig ekonomiskt”.

ANNONS

– Men någonstans handlar det alltid om att politiken behöver hjälpa till att ge människor chansen att förverkliga sina drömmar. Få leva de livschanserna som man kanske inte per automatik har med sig.

Lena Rådström Baastad

Ålder: Fyller 45 år den 4 april.

Bor: I Vintrosa utanför Örebro. Övernattningslägenhet i Stockholm.

Familj: Maken Roger Rådström, barnen Linn, 18 och Petter, 12 år.

Gör: Socialdemokraternas partisekreterare.

Om att fylla 45: ”Jag reflekterar sällan över min ålder”.

Så firar jag födelsedagen: ”På själva födelsedagen kommer jag att vara i Falun där de har ett omval. Sedan på fredagen har vi vår bröllopsdag. Då gör vi något i familjen – äter lite god mat och tårta”.

Styrka: ”Det är att jag alltid ser en lösning och är handlingsinriktad. Men det draget är kombinerat med stort omhändertagandeperspektiv. Oavsett vad det är för problem ska jag försöka hjälpa till och hitta en lösning. Jag behöver lära mig att säga nej”.

Viktigt att få komma hem: ”Mitt arbete har jag i Stockholm, men mitt liv har jag fortfarande kvar hemma i Vintrosa. Det är min bas. Här går jag på föräldramöten, åker och handlar i mysbyxorna eller bara är ute och går i naturen”.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS