Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Mångsysslaren Patrick "Patti" Hansén brinner för frågan om att alla ska ha rätt till bostad. Men han älskar också att göra radio. I programmet "Fatta familjen" har han reflekterat mycket över sitt eget föräldraskap. Bild: Maria Hellström

Radioprataren "Patti" fortsätter att kämpa för de bostadslösa

Han är utbildad socialpedagog – men tjatade in sig på radio och blev programledare på ”Morgonpasset” och ”Karlavagnen”.
Sedan fick han en livskris och började jobba med hemlösa.
Nu är Patrick "Patti" Hansén tillbaka i etern igen.

Det är ett par plusgrader och rått i luften i Göteborg. "Patti" har haft en riktigt dålig vecka. Hans tvillingbror ligger på sjukhus efter en livshotande bakterieinfektion och på Räddningsmissionen, den ideella organisation där "Patti" arbetar, har arbetet hopat sig.

"Patti" har varit stressad, men börjar nu att andas ut igen. Snart ska han åka på semester till Sydamerika och fira sin 50-årsdag. Och framför allt så är brodern på bättringsvägen. När det var som värst trodde "Patti" att han skulle förlora honom.

– Det var det värsta jag varit med om i mitt liv. När allting rämnar är det bara relationer som betyder något.

Trivs med arbetet

Vi träffas på frukostcaféet på Vasagatan 14. Hit kommer varje dag i snitt 156 personer för att äta smörgås och gröt och dricka kaffe. Det är bostadslösa göteborgare, fattigpensionärer, papperslösa och EU-migranter. "Patti" känner de flesta.

Han trivs med sitt jobb.

– Jag tror att vi mår bra av att tjäna de som är utsatta och har sämre förutsättningar. Det skänker oss en djupare mening.

"Patti" Hansén är uppfödd i en svensktalande del av Finland och kom till Göteborg för drygt 15 år sedan. Bild: Maria Hellström

"Patti" är född och uppväxt i den lilla, nästan helt svensktalande byn Sundom en mil utanför Vasa i Finland. Pappan är professor och var rektor vid Åbo Akademi och förväntningarna på "Patti" och syskonen var att de skulle göra akademisk karriär.

– Prestationsångesten är förmodligen nedärvd sedan generationer från pappas sida och jag har fått lägga mycket tid på att förstå att jag är mer än mina prestationer.

Fick en pastor som förebild

När "Patti" var 15 år började han att sommarjobba åt en svensk pastor bosatt i Finland och med pensionat på västkusten. Pastorn hade en obotlig tro på människan och blev "Pattis" förebild inom socialt arbete och anledningen till hans yrkesval.

1996 var "Patti" färdig socialpedagog. Men han hade också andra drömmar. Så han ringde upp en finlandssvensk radiokanal i Finland och förklarade att han kunde erbjuda spännande, socialt inriktade program från Göteborg.

"Patti" fortsatte senare som programledare för musik- och morgonprogram i radio och som programledare i tv för Finlands motsvarighet till ”Bullen”.

2004 tog relationen med dåvarande flickvännen slut och "Patti" stod inför ett vägval. Om han någon gång skulle flytta så var det läge nu. Tvillingbrorsan bodde i Göteborg – och "Patti" bestämde sig för att lämna Finland.

– Nu drar jag, på vinst eller förlust, tänkte jag.

Siktet var inställt på att ta sig in på radio. "Patti" skrattar till och säger att han övertalade en av cheferna att få göra ett program i månaden och att han därefter ”hängde osunt mycket på Sveriges Radio”. Det ledde så småningom till jobb som programledare på ”Morgonpasset” i P3 tillsammans med Malin Linneroth, ett uppdrag han hade i tre år, på ”Karlavagnen” i P4 och på ”Christer” i P3. Han minns tiden som otroligt rolig, men också tuff. Speciellt på ”Morgonpasset”.

– Det var extra slitsamt att sätta sig i taxin klockan fyra eller fem varje morgon. Och man skulle ju ha koll på omvärldsbevakningen.

Hamnade i en livskris

På grund av anställningsreglerna var "Patti" tvungen att sluta som programledare på Sveriges Radio. I samma veva blev han pappa.

– Då hamnade jag i en livskris och visste inte hur jag skulle ta mitt liv vidare. Till slut bestämde jag mig för att gå tillbaka till min socialarbetargärning.

"Patti" började som behandlingsassistent på ett psykiatriboende och 2015 blev han erbjuden jobbet som chef på Räddningsmissionens avdelning för ensamkommande flyktingbarn. I dag är han verksamhetschef inom avdelningen för hemlöshet.

"Patti" har en stark tro på att bostadslösheten går att utrota i Sverige och han lyfter gärna fram sitt hemland som exempel på där man lyckats vända siffrorna genom en nationell hemlöshetsstrategi. I Finland har man byggt billigare bostäder och samtidigt tagit beslut om att alla härbärgen ska bort. I Sverige saknas politisk vilja att minska bostadslösheten, anser "Patti".

– En bostad med en nyckel och en säng är den främsta förutsättningen för att en människa ska kunna ta tag i sina personliga problem. Det är en sådan basal rättighet.

Med jämna mellanrum gör "Patti" Hansén fortfarande inhopp som programledare på Sveriges Radio. Bild: Maria Hellström

"Patti" har aldrig släppt arbetet på radio helt och hållet. Då och då har han gjort programledarinhopp i ”SöndagsMorgan” i P4 och i våras ringde Utbildningsradion upp och frågade om han ville leda satsningen ”Fatta familjen” som är ett rådgivningsprogram för föräldrar, som sänds i P4. "Patti" är programledare och har med sig en eller två experter i studion. Föräldrar ringer in och ställer frågor och experterna ger råd eller pushar i rätt riktning.

Förebyggande socialt arbete

"Patti" ser programmet som ett förebyggande socialt arbete. Genom att stötta och stärka familjer minskar risken att barnen växer upp och hamnar fel i samhället.

– Utifrån de målgrupper jag har på Räddningsmissionen var uppdraget för viktigt för att tacka nej till.

Patrick Hansén

Ålder: Nyss fyllda 50 år.

Familj: Hustrun Teresia, döttrarna Linn, 10, och Vera, 8.

Bor: I Majorna.

Gör: Jobbar med hemlösa på Räddningsmissionen och är programledare i radio.

Smeknamn: Patti.

Intressen: Bastubad, musik, löpning, tv-serier.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.