Angorakaninen är känd för sin långa päls som fortsätter växa hela livet.
Angorakaninen är känd för sin långa päls som fortsätter växa hela livet. Bild: Zanna Pasnina/Mostphotos

Pyttesmå, fluffiga och långhåriga – här är åtta udda kaninraser

Vissa kaniner väger bara omkring ett kilo medan andra kan väga det tiodubbla. Några har extremt mycket päls eller öron som är längre än kroppen. Här är åtta varianter av det populära husdjuret.

ANNONS
|

Kanin är det tredje vanligaste sällskapsdjuret efter hund och katt. Under pandemin har allt fler blivit sugna på att skaffa smådjur. Agria djurförsäkring ser en tydligt ökad efterfrågan och under mars och april ökade försäkringarna för smådjur med 30 procent, jämfört med samma period året innan.

För blivande kaninägare finns en rad olika raser att välja på. Här är några sorter som sticker ut lite extra.

Udda kaninraser
Bild: Leif R Jansson / TT

Angorakanin

grade crossed
En fluffig sort som används både för ullproduktion och som sällskapsdjur. Ullen slutar aldrig växa, så angorakaninen måste klippas var tredje månad. Kaninen väger mellan 4 och 5 kilo.
Udda kaninraser
Bild: SÖREN ANDERSSON / TT

Lejonhuvad dvärgvädur

grade crossed
En ganska ny ras som godkändes i Sverige år 2007. Den liknar en vanlig dvärgvädur men har extra mycket päls runt halsen, som en lejonman. Kaninen väger mellan 1,5 och 2 kilo och är en snäll och bra kanin för nybörjare. Det är en relativt smart och lättlärd ras som lämpar sig för kaninhoppning. Kaninen måste få hjälp att borsta pälsen så att den inte får tovor.
Udda kaninraser
Bild: Wikimedia commons

Belgisk jättekanin

grade crossed
Världens största kaninras som kan väga över 10 kg. De långa öronen står rakt upp och kan bli över 16 centimeter. Belgisk jätte är en lugn kaninras som lätt blir tam. På grund av storleken behöver den mer utrymme än andra sorter.
Udda kaninraser
Bild: Wikimedia commons

Jätteangora

grade crossed
Den största varianten av angorakanin som väger omkring fem kilo. Det finns både svarta, bruna, vita och spräckliga varianter. Den måste klippas med jämna mellanrum och kan ge uppemot ett kilo ull om året.
Udda kaninraser
Bild: Wikimedia commons

Hotot

grade crossed
En ovanlig ras i Sverige som utmärker sig på den svarta ringen runt ögat. Den avlades fram i Frankrike i början av 1900-talet och väger omkring fem kilo.
Udda kaninraser
Bild: Wikimedia commons

Silver fox-kanin

grade crossed
En sällsynt ras med silverfärgad päls. Den används både för utställning och kött men är också en snäll och sällskaplig sort. Honorna är större än hanarna och kan väga över fem kilo.
Udda kaninraser
Bild: Wikimedia commons

Dvärghare

grade crossed
Kallas även dvärgkanin och är den minsta varianten av djuret. De väger bara 250-450 gram och lever vilt i nordvästra USA. Det finns även en framavlad tamkanin med samma namn, som härstammar från England och väger omkring ett kilo.
Udda kaninraser
Bild: Cliff Reppart/Wikimedia commons

Engelsk vädur

grade crossed
En kaninras som är känd för sina långa och breda öron som hänger ner runt huvudet. På kaninutställningar får man högre poäng ju längre ögonen är. Engelsk vädur är en lugn och sällskaplig kanin som är populär bland barnfamiljer.
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS