Professorn, artisten och skådespelaren Gunilla Gårdfeldt har hunnit med åtskilligt i sitt omväxlande liv – och så har hon fått ge namn åt en av stadens spårvagnar.
Professorn, artisten och skådespelaren Gunilla Gårdfeldt har hunnit med åtskilligt i sitt omväxlande liv – och så har hon fått ge namn åt en av stadens spårvagnar. Bild: Kicki Media

Professor Gunilla har varit på rätt spår hela karriären

Gunilla Gårdfeldt är professor emerita i musikdramatik och har beskrivit sig själv som cirkushäst och teaterapa, nästan blivit påkörd av sin egen spårvagn, medverkat i två av SVT:s största underhållningsprogram och gett ut både egen skiva och bok.

ANNONS

Ständigt på språng lyckas vi fånga in henne för att visa den egna spårvagnen nr 326, en M31, som trafikerar de olika linjerna runt om i stan. Gunilla berättar att hon aldrig varit inne i sin ”egen” vagn, men faktiskt varit nära att bli påkörd av den en gång.

Nu står Gunilla Gårdfeldt där igen. Men denna gång är det ingen rörelse i vagnen. Den är inne för hjulslipning i Göteborgs Spårvägars vagnhall i Gårda. Och då passar Gunilla på att för första gången gå in. Med ett leende på läpparna lämnar hon efter en stund ”sin” vagn efter inspektionsrundan.

ANNONS

Född i Värmland, uppvuxen i Göteborg

Gunilla föddes i Värmland men växte upp i Göteborg. Via Buråsskolan och Rudebecks flickskola tog hon studenten på Burgårdens gymnasiums latinlinje 1965. Efter att i unga år ha gjort många barnroller på Stora Teaterns balettskola var hon tidigt på det klara med sitt framtida yrkesval.

Hon gjorde två roller som solistelev i Kern & Hammersteins klassiska operett ”Teaterbåten”. Hennes teaterintresse orsakade livliga diskussioner i familjen. Pappa tyckte inte om att hon ”larvade sig” sig på scen, medan mamma stöttade henne. Men när hon gav sig ut på ett lastbilsflak tillsammans med Lasse Dahlquist och underhöll från olika platser i Göteborg gjorde pappan tummen upp.

– Han gillade Lasse Dahlquist så allt blev frid och fröjd.

Efter tre års utbildning på Statens skola för scenisk utbildning i Göteborg fick Gunilla Gårdfeldt jobb på Stadsteatern i Stockholm och började därför pendla. Det fortsatte hon med under en efterföljande turné med Riksteatern.

– Jag såg mycket av vårt vackra land. Det var intressant och lärorikt.

Gunilla var också med i två tv-underhållningsprogram som höll svenska folket hemma på lördagskvällarna. Lennart Hylands egen hörna och ”Nya Tiotusenfrågan”, där hon tillsammans med kollegan Desireé Edlund och programledaren Nils Erik Bæhrendtz ledning underhöll elva lördagar i följd hösten 1973.

ANNONS

Karriären tog fart

Nu hade Gunilla fått riktig snurr på sin karriär. Hon spelade in skivorna ”Mina killar i mitt liv” och en med julsånger tillsammans med Desireé Edlund och Nisse Hanséns orkester. Det blev nya engagemang på Lisebergsteatern under 70- och 80-talen. Mest med Gösta Bernhard men även med Nils Poppe som hade med henne i farsen ”Fars lille Påg”. I Hagge Geigerts revyer var hon med tre gånger. Gårdfeldt hade också under mer än tio år en egen kabaret på Stena Lines båtar där flera av hennes elever var med som gästartister. För parallellt med scenframträdandena hade hon 1977 börjat undervisa teater- och musikstudenter.

– Jag hade en stark idé om vad man kunde göra på en scen och använde den så kallade ”svarta humorn” som hjälp. Jag har också arbetat med mental träning för att motverka artisters rampfeber.

Kamperade ihop med Oldsberg

Gunilla var Göteborgs Ada när Ingvar Oldsberg var Kal i Kals Åden 1983. Men intresset för att undervisa och hjälpa blivande artister tog alltmer av tiden. Hon regisserade många uppsättningar som väckte berättigad uppmärksamhet. 1993 fick Gårdfeldt Göteborgs Universitets pedagogiska pris. Efter detta undervisade Gunilla i rollspel och hade under 46 (!) terminer rollspelskurs på Psykologiska Institutionen i Göteborg. Mellan 1998-2003 väckte hennes genréöverskridande föreställningar inom teater, musik och opera vid Universitetsbyggnadens aula i Vasaparken stort intresse.

ANNONS

– Av alla de föreställningar jag satt upp under åren är det särskilt tre som ligger mig extra varmt om hjärtat. Den stora VIP-föreställningen om Leonardo da Vinci, 1993, Kulturnatta 1998 och Göteborgsoperans Millenniumföreställning.

Inga planer på att varva ner

Under 2000-talet har Gunilla Gårdfeldt gjort ett antal forskningsföreställningar där genus och olika genrer kopplat till skådespeleri diskuterats. På Atalante 2007 gjorde hon tillsammans med forskaren Katarina A Karlsson föreställningen ”Kärleken har 100 onda namn” i ämnet. Samma år kom hennes bok ”Scenkonst – en handbok i musik och teater” där dessa frågor belystes.

En föreställning om estradören Karl Gerhard spelas sedan ett år tillbaka så Gunilla Gårdfeldt är alltjämt fullt uppe i karriären och har just nu inga planer på att dra ned på tempot. Tillsammans med regissören Björn Melander (Gunillas scenskolekamrat) är hon med i ”GAS” (GöteborgsAktörernas Studio).

– En sammanslutning där pensionerade skådespelare har ett mycket tänkvärt och roligt arbete tillsammans. Jag tänker fortsätta arbeta så länge jag kan stå på benen och så länge folk vill ha mig.

Gunilla Gårdfeldt

Ålder: 74 år.

Yrke: Professor emerita, artist, regissör och skådespelare.

Bor: I Lökeberg i Hålta socken i Kungälvs kommun.

Familj: Maken Lars Göran Carlsson, en son, två barnbarn och vallhunden Walter.

Hobby: Läser gärna böcker, motionerar och så musik och teater förstås.

ANNONS