Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Jag har börjat lägga mindre tid och energi på vad allt och alla tycker. Det har snarare blivit viktigare var jag själv står och om jag känner att jag har gjort en bra platta”, säger Eric Saade, som nu fyller 30 år. Bild: Amir Nabizadeh
”Jag har börjat lägga mindre tid och energi på vad allt och alla tycker. Det har snarare blivit viktigare var jag själv står och om jag känner att jag har gjort en bra platta”, säger Eric Saade, som nu fyller 30 år. Bild: Amir Nabizadeh

Principfaste Eric Saade har hittat lugnet

​Sedan genombrottet för tio år sedan har Eric Saade blivit både lugnare och bättre på att leva i nuet, berättar han. I somras släppte han sitt första helsvenska album. Men nästa skiva blir återigen på engelska.

Eric Saades fascination för att sjunga och dansa vaknade tidigt. Redan som sexåring uppträdde han på sin mammas bröllop och som trettonåring upptäcktes han under en talangjakt i Helsingborg.

Men musikintresset har alltid varit helt och hållet hans eget. Hemma fanns varken några artistförebilder eller någon uppbackning, enligt Eric.

– Vi är så många syskon, så alla gjorde lite som de ville. Men just den friheten, att köra sitt eget race, har varit superviktig, säger han och berättar att han själv fostrades av 1990-talets artister och av MTV.

– Det var väldigt mycket bra musik under den eran. Jag växte upp med den och började spela gitarr och skrev egna låtar som tioåring.

Du har sju syskon, varav du är näst äldst. Hur är du som storebror?

– Jag är nog en ganska principfast brorsa som är noga med att alla gör rätt för sig. Jag tycker att det är viktigt i en så stor familj. Någon annan skulle kunna ha tagit den rollen, men det blev jag. Man växer upp och alla får sin plats. Den blev min. Någonstans är jag lite glad över det.

Riktigt jobb

Ansvarstagandet är ett plus inom de bolagsengagemang som Eric har vid sidan om musiken. Dessutom har det bidragit till att hans konstnärliga sida inte fått tagit över, konstaterar han.

Kan du inte längta efter att få balla ur lite?

– Jo, absolut. Och det har jag fått göra vid olika tillfällen. Men jag är glad över min andra sida. Den har gjort att jag har ser på musiken mer som ett riktigt jobb än en hobby.

Bild: Amir Nabizadeh
Bild: Amir Nabizadeh

Genombrottet kom redan 2010 när han deltog med låten "Manboy" i Melodifestivalen. Året efter knep han tredjeplatsen i Eurovision Song Contest med megahiten ”Popular”. Det är nu tio år sedan och mycket har hänt sedan dess, både på det personliga planet men även musikmässigt, tycker han.

– Då var jag den absolut mest hetsiga tjugoåringen som har funnits, tror jag. Framför allt var jag ganska dålig på att leva i nuet. Det var bara karriär och karriär – jag tänkte inte på att jag faktiskt var mitt uppe i den.

– I dag är det helt annorlunda. Jag är mycket lugnare och det är "skitnajs". Jag njuter av att få göra musik, stå på en scen eller släppa en ny skiva och låta den få leva sitt eget liv. Jag har inte lika mycket framtidsplaner. Det är nuet som räknas.

Lugnare och mer noggrann

En annan förändring är synen på den egna musiken. Även där har han blivit lugnare och mer noggrann.

– Numera är det bara de låtar som jag verkligen tycker om som får vara med. Jag har börjat lägga mindre tid och energi på vad allt och alla tycker. Det har snarare blivit viktigare var jag själv står och om jag känner att jag har gjort en bra platta. Av det jag skriver är det kanske bara var tredje låt som funkar, men då får det vara så.

Totalt åtta album har det blivit under åren, varav den senaste, ”Det svarta fåret”, är den första helt på svenska. Kort innan den släpptes gjorde Eric slut med sin flickvän, vilket resulterade i att skivan beskrivits som en uppbrottsskiva.

Hur har det varit att prata om er separation?

– Alltså, jag är inte så van vid att prata om den typen av saker. För tio år sedan hade jag nog inte sagt ett ljud, men jag har blivit bättre på det och nu känns det också mer naturligt. Jag förstår om folk undrar. Det var skönt att kunna skriva en låt som ”En sån som du”. Få uttrycka sig i sin musik, vilket jag älskar att göra.

Som ett passionsprojekt

Att coronapandemin var i sin fulla kraft när albumet släpptes har inneburit svårigheter. I vanliga fall hade Erik Saade varit ute och spelat inför en publik nu.

– Det är mitt första svenska album, nästan ett passionsprojekt, som jag har hållit på med i två, tre år. Ett projekt som jag verkligen velat göra för mig själv, eftersom jag tidigare bara skrivit på engelska. Det var superkul att släppa det, men tajmingen var kanske inte den bästa.

Så vad händer i stället?

– Jag har börjat skriva på ett nytt album, på engelska, vilket både branschen och fansen efterfrågat. Helst vill jag få ut min första låt innan nästa år. Vi får se om jag hinner bli så nöjd.

Eric Saade

Ålder: Fyller 30 år den 29 oktober.

Bor: I Vasastan i Stockholm.

Familj: Sju syskon. Mamma och pappa.

Gör: Artist.

Aktuell: Med albumet ”Det svarta fåret” som kom i juni.

Om att fylla 30: ”Det är lite blandade känslor. På ett sätt är det skönt, för det skänker ett lugn i att jag inte behöver vara coolast på planeten längre. Samtidigt kan man inte längre skylla alla sina dumheter på att man är 20.”

Så firar jag födelsedagen: ”Jag ska dra ihop ett gäng och ha en långlunch. Jag gillar att festa loss på dagen, snarare än på kvällen. Men det blir såklart en fest med coronarestriktioner."

Senast lästa bok: ”Senast var det nog Petter Stordalens 'Min hemlighet'. Jag gillar den typen av businessböcker. Jag är involverad i andra bolag än sådana som inte har med musik att göra, för att jag tycker att det är kul. Det är en sidosyssla.”

Så rensar jag tankarna: ”När jag spelar Playstation eller padeltennis tänker jag inte på något annat.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.