För Pontus Berger har innebandyn utgjort en röd tråd ända sedan han ställde upp i sin första cup. Torsdagen den 14 mars kan Pontus bli utsedd till Årets eldsjäl i galan på Berns salonger i Stockholm. Bilden är tagen på Kämpebron som förbinder Norra Hamngatan med Södra Hamngatan i centrala Göteborg och i bakgrunden skymtar Tyska kyrkan.
För Pontus Berger har innebandyn utgjort en röd tråd ända sedan han ställde upp i sin första cup. Torsdagen den 14 mars kan Pontus bli utsedd till Årets eldsjäl i galan på Berns salonger i Stockholm. Bilden är tagen på Kämpebron som förbinder Norra Hamngatan med Södra Hamngatan i centrala Göteborg och i bakgrunden skymtar Tyska kyrkan. Bild: Lars Hjertberg

Pontus kan bli årets eldsjäl

Torsdagen den 14 mars kommer ett gäng svensksomaliska killar i Bergsjön och hålla tummarna för att Pontus Berger ska vinna titeln: årets eldsjäl. Med Pontus som vägvisare och innebandyn som kitt har de slagit sig själva med häpnad. Snart väntar första landskampen.

ANNONS
|

Det tar inte särskilt många minuter att förstå varför det ständigt händer saker och ting runt Pontus Berger. 53-åringen från Kållered fullkomligt bubblar av entusiasm, men bakom alla kreativa idéer bär han också en djupt känd oro för den växande segregationen i Göteborgsområdet.

– Hur många göteborgare har ens varit Bergsjön, Lövgärdet eller Rannebergen under det senaste året, frågar han retoriskt.

Uppvuxen i tyska Koblenz

Att det tog rätt många år innan Pontus själv visste något om stadsdelarna har sin förklaring. Han växte upp i Koblenz, tio mil söder om Köln, med tysk pappa, svensk mamma och lillebror.

– När jag var tio år skildes mina föräldrar. Brorsan och jag flyttade med mamma till Mölndal.

ANNONS
Bild: Lars Hjertberg

Även om Pontus behärskade språket bra ställde sig de nya skolkamraterna lite frågande.

– En del var bara nyfikna, för andra blev jag en hackkyckling.

Vägen till nya drömmar

Hemma i Koblenz drömde Pontus om en framtid som Formel 1-förare eller professionell fotbollsspelare, men i Mölndal visade idrotten vägen till nya drömmar.

– Jag spelade fotboll med Solängens BK, gick i hockeyskola i Mölndals IF och senare hade jag också ett par roliga år med Fellows bandy.

Men det var varken fotboll, ishockey eller bandy som skulle komma att prägla Pontus liv.

– Sommaren 1984 spelade vi landhockey med träklubbor och tennisboll på gården hemma i Bifrost. En dag kom en av killarna i stället med en plastklubba som hade mjukt skaft, och vi insåg snart att den klubban passade mycket bättre för vårt spel.

Bildade innebandyklubb 1985

Sedan gick allt rätt snabbt. En lapp vid busshållplatsen berättade om en innebandyturnering i Mölnlycke. Pontus anmälde gänget från gården och sedan var inget sig längre likt hemma hos familjen Berger i Bifrost.

– Vi blev inbjudna till fler turneringar, och 1985 bildade vi Mölndals Innebandyklubb för att få vara med i seriespelet.

Det snurrade på med styrelsejobb, egen elitsatsning, landskampsarrangemang och domaruppdrag, innan det var dags för andra prioriteringar. Första sonen föddes 2004, andra grabben två år senare. Samtidigt väntade ständigt nya utmaningar inom Volvokoncernen för en välutbildad ekonom som Pontus Berger.

ANNONS

– Jag kunde sitta i möten från måndag morgon till fredag kväll, och började så småningom fundera på om det verkligen var så jag ville ha mitt liv.

Tanken föddes på biografen

I januari 2015 fick Pontus av en händelse se Filip Hammar och Fredrik Wikingssons film ”Trevligt folk” om ett gäng svensksomaliers kamp för att ställa upp med ett landslag i bandy-VM.

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.
Filip Hammar och Fredrik Wikingsson. Bild: Jonas Ekströmer

När eftertexten började rulla hade ett första frö redan börjat gro.

– Jag hade ju sett utanförskapet i Göteborgsområdet och kände direkt att här fanns världens möjlighet!

Pontus gick hem till hustru Christina och berättade att han ville ta tjänstledigt för att etablera innebandyn i nordöstra Göteborg.

– Christina sa: Vi kör!

Från 1 maj 2015 och fram till årsskiftet 2016/2017 var Pontus tjänstledig, och något av det första han gjorde var att anmäla ett lag i lägsta innebandyserien, division 6.

– Då hade jag varken förening eller spelare, men började nu på allvar bygga ett nätverk.

Tog ledningen i premiärmatchen

Somalia SK i Bergsjön hade mycket av det Pontus sökte och den 10 oktober 2015 kom klubben till seriepremiär med ett gäng svensksomalier som visserligen hade kondition och bollkänsla från fotbollsspel, men aldrig tidigare hållit i en innebandyklubba.

– Efter två minuter tog vi ledningen. Jag tror nästan inte att våra spelare förstod vad som hände, och själv fick jag nästan tårar i ögonen. Att matchen så småningom slutade 1-25 är en helt annan historia.

ANNONS

I Lerum, Kärra och Kungälv iakttog man intresserat satsningen och snart var man redo att presentera egna lag för nyanlända ungdomar.

Ny roll på Volvo Cars

Pontus å sin sida vände efter 20 månader tillbaka till jobbet på Volvo – nu i en helt ny roll som vänder sig till skolungdomar och vuxna som står utanför arbetsmarknaden.

Och innebandylirarna i Bergsjön då? Jodå, de tränar och tar nya steg med Pontus som ihärdig instruktör. Kanske, kanske får någon av dem snart representera Somalia i landets första innebandylandskamp. Pontus har grejer på gång.

Fotnot 1: I torsdagskvällens Eldsjälsgala koras vinnare i fyra kategorier: Hälsa, Integration, Årets idrottsförening och Ledare. I varje kategori finns fyra nominerade. Dessutom delas ett specialpris ut. 2018 vann Jan Mellgren, initiativtagare till Göteborg Hockeyclubs tjejverksamhet i Angered, kategorin Ledare.

Fotnot 2: Pontus Berger blev redan i november 2018 utsedd till vardagshjälte av Göteborgs Stad. Priset går till: ”Personer som genom civilkurage, personligt mod och medmänsklighet gjort en god gärning.”

Pontus Berger

Ålder: 53 år.

Bor: Villa i Kållered.

Familj: Gift med Christina, två söner 12 och 14 år.

Yrke: Anställd Volvo Cars. ”…men titel – jag har faktiskt ingen just nu".

Fritidsintressen: Idrott, både som aktiv och som åskådare.

Läser just nu: Factfulness av Hans Rosling.

Favoritmusik: Håkan Hellström, Simply Red, Spandau Ballet, David Bowie.

Aktuell: Nominerad som en av årets eldsjälar i kategorin Integration. Galan äger rum på Berns salonger i Stockholm torsdagen den 14 mars.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS