Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pontus Bäckström, präst och lördagskrönikör i GP.

Pontus Bäckström: Ditt namn är ingen fiende

KRÖNIKA: Prästen Pontus Bäckström resonerar med utgångspunkt från ett antal mörka händelser i mänsklighetens historia.

Khadija bär en röd klänning. Hon säger att hon, från och med idag, bara skall gå klädd i rött. Khadija är en av alla de kvinnor som under Islamiska Statens styre har tvingats bära svarta, heltäckande kläder. Nu när förtryckarna har gett sig av vill hon måla tillvaron i starka färger, kärlekens färger. Aldrig mer instängd, aldrig mer det svarta. Hon tackar Gud, Allah, för befrielsens dag, för färgerna som den nåderike och barmhärtige har lagt i sin skapelse. I kväll blir det fest i den lilla byn Abu Qalqal. En bild från det sargade och söndertrasade Syrien, där förtrycket har många ansikten och Khadijas framtid är inshallah, "om Gud vill".

När Berlinmuren revs satte man upp vita kors i staden med namn på alla som dött eller dödats när de försökt ta sig över till friheten på andra sidan. På besök i Berlin för några år sedan stannade jag upp framför ett av korsen.  Ingo Krueger  +10.12 1961.

Två östtyska arbetare i färd med att färdigställa Berlinmuren i augusti 1961. Muren föll 1989. Bild: AP
Två östtyska arbetare i färd med att färdigställa Berlinmuren i augusti 1961. Muren föll 1989. Bild: AP

Ingo Krueger var 21 år när de byggde Berlinmuren. Han bodde i östra delen av staden och hade precis träffat och blivit förälskad i Ingrid, som bodde i den västra delen. Muren skiljde dem åt. En kväll dök han i floden Spree, fullt dykutrustad, för att ta sig över till Ingrid på andra sidan. Men något gick fel och Ingo drunknade i det kalla vattnet. 

En annan bild är från Vrbanja-bron i Sarajevo, under Balkankriget. Två kroppar ligger döda strax intill varandra. Bosko var bosnisk serb och Admira bosnisk muslim. Deras religiösa identitet och tillhörighet hade inte spelat någon roll, innan berättelsen skrevs om och alla delades upp, sorterades ut. Bosko och Admira hade fått tillåtelse att tillsammans ta sig ut ur den belägrade staden, men en okänd krypskytt sköt när de närmade sig varandra, någon ville inte att kärleken skulle gå över gränsen. "Det är ditt namn som är en fiende", säger Julia till sin älskade Romeo i Shakespeares pjäs. Jag har sett bilden av Omran, som räddas ur rasmassorna efter en rysk flygbombning i Aleppo. Ögonblicket när han sitter i ambulansen. Vad bryr jag mig om vilken religion han tillhör? Vilken gud han ber till? Det gör ingen skillnad för sorgen, vreden, vanmakten.

På minnesdagen 25 år efter murens fall, bestämde sig några aktivister för att montera ner några av de vita korsen i Berlin och ta dem till platser där människor, på olika sätt, hindras av nya murar eller stängda gränser. Ingo Kruegers kors återfinns på ett foto med flyktingar från Mali. 
Religiösa symboler är laddade med historia och betydelse. För mig är det kristna korset inte främst en identitetsmarkör utan ett tecken på Guds solidaritet med en sargad och söndertrasad värld. Korset byter ständigt plats, framträder på nytt, i nya sammanhang och situationer. Jag ser det i Ingo Kruegers längtan, i Admiras och Boskos trotsiga kärlek, i Khadijas röda klänning, i Omrans förtvivlade ansikte. 

Jaques Hamel, den franske prästen, blev mördad av extremister. Han trodde på och verkade för vänskap över religionsgränserna. De muslimska vännerna sörjde hans död och vägrade att hålla i mördarnas begravning.  Håll hans minne högt. Korsa gränserna. Stå emot. Håll ihop. Ditt namn är ingen fiende. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.