Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I Klimatpodden samtalar Ragnhild Larsson med forskare, politiker, andra typer av experter och aktivister.
I Klimatpodden samtalar Ragnhild Larsson med forskare, politiker, andra typer av experter och aktivister. "Det är lätt att bli nedslagen av alla klimatlarm, men att engagera sig kan vara botemedlet mot det", säger Ragnhild. Bild: AnnaCarin Isaksson

Podden har lindrat Ragnhilds klimatångest

Klimatlarm, miljökatastrofer och rekordvärme. För frilansjournalisten Ragnhild Larsson blev engagemang lösningen på en växande klimatångest. I Klimatpodden träffar hon allt från forskare till aktivister som agerar för att bromsa klimatförändringarna.

Ragnhild Larsson är upprörd, men framförallt är hon oroad. Forskningsrapporterna pekar på det ena klimatlarmet efter det andra, men trots allvaret tycker hon att politikerna visar ett ointresse inför att ta sig an utmaningen samtidigt som hon menar att rapporteringen i medierna är närmast obefintlig.

– För mig är det obegripligt att vi inte pratar om miljön och klimatförändringarna hela tiden. Med den kunskapen vi har borde det vara förstasidesnyheter varje dag, säger Ragnhild Larsson.

Startade i september 2015

I sitt yrke som frilansjournalist har hon ofta skrivit och rapporterat om miljöfrågor, men började komma till en punkt där sopsortering och att ta cykeln till jobbet inte längre kändes tillräckligt. Så under en ledighetsperiod kom insikten om vad hon ville göra. Hon gick in på nätet och registrerade namnet ”Klimatpodden” och började göra intervjuer. I september 2015 lade hon ut de fösta avsnitten på sin hemsida.

– För mig inger det hopp att se att det pågår saker och att det finns massor med människor som agerar. Nu får jag förmånen att träffa de här människorna samtidigt som jag själv får göra något som inspirerar och påverkar andra.

Pär Holmgren, Heidi Andersson och Isabella Lövin har samtliga blivit intervjuade i Klimatpodden.. Bild: Anders Wiklund, Christine Olsson, Claudio Bresciani
Pär Holmgren, Heidi Andersson och Isabella Lövin har samtliga blivit intervjuade i Klimatpodden.. Bild: Anders Wiklund, Christine Olsson, Claudio Bresciani

Hon tar emot hemma i huset i Kungsladugård. Det luktar nybryggt kaffe och katten Molly jamar otåligt vid balkongdörren. Det är här vid köksbordet med utsikt över trädgården, som hon ofta hamnar när avsnitten ska klippas ihop. I podden möter hon allt från aktivister till forskare som på olika sätt engagerar sig i klimatförändringarna. Närmare 60 avsnitt har det hunnit bli, däribland intervjuer med flera kända personer som Pär Holmgren, Heidi Andersson och Isabella Lövin. Arbetet med podden har även lett till att hon gjort förändringar i sitt eget liv.

– Jag blev väldigt påverkad av mötet med klimatprofessorn Kevin Andersson som var gästprofessor i Uppsala ett par år. Han tog tåget mellan sin hemstad Manchester och Uppsala. Med den kunskapen han hade kunde han inte flyga mer, det blev ett uppvaknande även för mig. Nu anpassar jag resandet efter vart jag kan ta tåget.

Vill förmedla hopp

Samtidigt anser hon att det är viktigt att förmedla hopp till sina lyssnare.

– Ibland drabbas jag av insikten att det kanske är kört, men oavsett hur det går känns det viktigt att göra allt som står i vår makt. Det känns meningsfullt och det är vår moraliska skyldighet.

Har du någon drömgäst?

– Jag skulle nog säga Greta Thunberg och hennes familj. När folk säger: ”det spelar ingen roll vad jag gör”, så tänker jag på henne. Hur många har inte hon inspirerat. Hon är verkligen den som säger att kejsaren är naken. Vi har all nödvändig kunskap och ägnar oss åt ett oändligt antal toppmöten, men ändå händer ingenting.

Ragnhild ute i trädgården ihop med katten Molly.. Bild: AnnaCarin Isaksson
Ragnhild ute i trädgården ihop med katten Molly.. Bild: AnnaCarin Isaksson

Men med utmaningen som vi står inför kan inte hela ansvaret ligga på individen. Nu måste också systemet och politiken förändras, menar Ragnhild Larsson. Och det snabbt. Nyligen gick hon med i en internationell klimatrörelse som kräver att politikerna vidtar rättsligt bindande åtgärder för att få ner växthusgaserna till noll inom snar framtid. Genom icke våldsamma civila olydnadsmetoder vill rörelsen uppmärksamma omvärlden på att det råder en ekologisk nödsituation.

– Under den första aktionen som jag var med på gjorde vi en vägblockad på Övre Husargatan i Göteborg. Den varade i sju minuter och var väldigt välplanerad. Syftet var att väcka uppmärksamhet kring frågan. Vissa stöttade aktionen, andra blev otroligt arga, men det är ju inte riktat mot bilisterna eller någon enskild. Det är riktat mot systemet.

Hur reagerar din omgivning på att du har blivit aktivist?

– Många kan nog tycka att det är extremt med civil olydnad men jag tänker tvärtom, att det är ganska extremt att vara passiv så som det ser ut. Det finns många exempel genom historien där vanliga människor uppnått förändringar genom att göra uppror.

Styrka och engagemang

Framförallt tror Ragnhild på att hitta styrka och engagemang tillsammans med andra. Att delta i kampen för att rädda planeten kan skapa mening och gemenskap i många människors liv.

– Det är lätt att bli nedslagen av alla klimatlarm, men att engagera sig kan vara botemedlet mot det. Att träffa andra människor som ger pepp och inspiration. För att vi ska orka får vi inte glömma att har roligt samtidigt som vi gör vad vi kan för att rädda världen.

LÄS MER: Sara Wrige: Vi behöver ställa om i samhället

Ragnhild Larsson

Ålder: 58 år.

Gör: Klimatpodden.

Bor: I Kungsladugård, Göteborg.

Familj: Tre vuxna barn.

Intressen: Meningsfulla möten med mina medmänniskor. Att tillsammans med andra försöka göra världen lite bättre.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.