"Tyskan är ett så vackert språk", tycker Petra Lindberg Hultén, ordförande i Språklärarnas Riksförbund Västra Sverige, som på fredag och lördag står som värd för fortbildningskonferensen Språkdagarna – ”Språkbad i Väst”.
"Tyskan är ett så vackert språk", tycker Petra Lindberg Hultén, ordförande i Språklärarnas Riksförbund Västra Sverige, som på fredag och lördag står som värd för fortbildningskonferensen Språkdagarna – ”Språkbad i Väst”.

Petras vurm för tyska präglar jobb och fritid

ANNONS
|

I nyligen tillbyggda lokaler på den seglande gymnasieskolan på Öckerö arbetar språklärare Petra Lindberg Hultén. Hennes intresse för språk går långt utanför arbetstiden och påverkar hela hennes tillvaro i allt från val av resmål och arbetsplatser. Det är tyska, svenska och svenska som andraspråk som är hennes ämnen.

– Tyskan är ett så vackert språk, säger Petra och lutar sig fram över bordet. Många skrattar när jag säger det, men jag tycker det. Det finns så mycket fin musik på tyska och så många vackra dialekter, men många tänker nog bara på krigsfilmer och då är det ju inte så fint.

ANNONS

Hon började läsa tyska 1992. På utbildningen träffade hon året efter David, som nu är hennes man.

– Tyskan förenar oss mycket än idag. Vi väljer gärna att åka till Tyskland och kan prata tyska hemma bara för skojs skull. Våra tre sönerna översköljs med tyska hemma för hos oss finns inte bara svensk och engelsk musik och tv-serier utan även en hel del på tyska.

Det var svenska som andraspråk som tog henne långt ut i världen. Till Japan där hon och hennes man, David, kom att bo i sex år. Där undervisade Petra i svenska för japanska studenter på Tokai university.

– Det fanns många orsaker till att de ville läsa svenska. En hade till exempel varit i Sverige på ett scoutläger och blivit så förtjust i den svenska naturen och i Sverige att hon därför ville lära sig svenska.


    Bild: Anders Hofgren
Bild: Anders Hofgren

Förutom sitt arbete som språklärare lägger Petra mycket tid på sitt ideella uppdrag som ordförande i Språklärarnas Riksförbund Västra Sverige, som i år står som värd för fortbildningskonferensen Språkdagarna – ”Språkbad i Väst”.

– Syftet med Språkdagarna är att vi språklärare ska träffas och utbyta erfarenheter och fortbilda oss inom våra ämnen. Det brukar bli en kick att vara med på dessa träffar. Att få träffa kollegor från hela landet och bygga upp sitt nätverk.

ANNONS

Som språklärare på den seglande gymnasieskolan har Petra en unik möjlighet att förbereda sina elever för direkt praktisk användning av sina kunskaper under skoltiden i och med att de gör en seglats med T/S Gunilla runt om i världen. De som läser tyska får specialuppgifter när de ligger i hamn i Lübeck.

– De ska köpa varsin biobiljett och gå på bio och där är ju alla filmer dubbade så det spelar ingen roll vilken film de väljer. De får i sig en massa tyska oavsett. Dessutom ska de göra en skattjakt och leta efter kända ställen och fråga sig fram i Lübeck. Hela resan ska de skriva loggbok på tyska.

De som läser spanska och franska får fler hamnar att öva i, men det ger ett mervärde även för tyskaeleverna som ser hur stor nytta du har av att tala språket i landet du kommer till.

– Jag vill ju att fler ska välja tyska. Det är fortfarande vårt största handelsspråk, det är lätt och det är attraktivt på arbetsmarknaden.

EU rekommenderar alla att lära sig två språk förutom sitt modersmål och det kan vara vilka två språk som helst. Inte bara europeiska språk.

ANNONS

– Det är viktigt att ta vara på dem som talar till exempel arabiska eller somaliska. Det är alltid positivt att tala flera språk och språkkunskaper utvecklar hjärnan. Ju fler språk du kan, desto lättare att lära sig ännu fler språk och annat.

Även om språkintresset tar stor del av tiden i anspråk, speciellt nu inför Språkdagarna, så finns det tid till annat. Petra är aktiv inom Friluftsfrämjandet och har nu startat en Skogsknyttegrupp för sin egen och andras treåringar. Hon bor i Hovås tillsammans med sin man David och de tre barnen, Arvid 9 år, Osborn, 6 år och Ambjörn 3 år.

När Petra och David kom tillbaka till Sverige efter åren i Japan var det slumpen som avgjorde att Petras arbetsplats blev på Öckerö. David hade fått jobb på The English School Gothenburg och Petra hade skickat iväg flera ansökningar. Den seglade gymnasieskolan och universitetet i Greifswald svarade först. David tyckte det var dags att stanna i Sverige av praktiska skäl, så då blev valet lätt.

– Jag trivs mycket bra och är glad för mitt jobb. Det är en bra erfarenhet och eleverna är motiverade.

Men Tyskland lockar och familjen åker dit varje år. Ofta kombineras semestern med en fortbildningskurs. Då går en av föräldrarna på kursen och den andre är med barnen, sedan förmedlar kursdeltagaren kunskapen till den andre. Favoritdelen av Tyskland är Mecklenburg-Vorpommern och favoritstaden är Berlin.

ANNONS

– Den som reser till Berlin får inte missa att besöka riksdagshuset med den fina glaskupolen och Brandenburger Tor med paradgatan Unter den Linden som är så vacker och det finns ett stort picknickområde just utanför dit vi ofta går med barnen. En annan sak som är fantastisk med Berlin är alla lekplatserna. De är helt enastående och barnen älskar dem. Det är riddarborgar och klättertorn och allt möjligt. De passar för barn i alla åldrar.

Rasten är slut och Petra återgår till undervisningen och sitt älskade tyska språk.

Fakta: Petra Lindberg Hultén

Ålder: 45 år.

Familj: David 43 år, Arvid 9 år, Osborn 6 år, Ambjörn 3 år.

Bor: Hovås.

Yrke: Lärare i tyska, svenska och svenska som andraspråk.

Aktuell: Ordförande i Språklärarnas riksförbund Västra Sverige som i år arrangerar Språkdagarna.

Favoritspråk: Tyska.

Övriga intressen: Friluftsfrämjandet tillsammans med familjen.

Läs mer: www.spraklararna.se

Fakta: Språkdagarna - ”Språkbad i väst”

  1. 330 personer från hela landet är anmälda till konferensen som hålls på Scandic Crown 31 mars-1 april. Det finns sju parallella spår: 1) tyska, 2) franska, 3) spanska, 4) engelska, 5) allmänt med språkdidaktik, forskning och pedagogik, 6) allmänt, ryska, kinesiska och modersmål samt 7) förlag och föreningar.
  2. Målgruppen är språklärare från hela landet. Även de som undervisar i exempelvis engelska i låg- och mellanstadiet, och som kanske inte alltid ser sig som språklärare. Konferensen hålls i samarbete med Fortbildningsavdelningen vid Uppsala universitet, Göteborgs universitet, Fremmedspråksenteret i Norge, Goethe institutet och Göteborgs Stad. Det kommer även föreläsare från Frankrike och Tyskland.
ANNONS