Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Petra Elio Serti, lärare och tisdagskrönikör. 

Petra Elio Serti: "Nu börjar hjulen snurra"

Läraren Petra Elio Serti, som just kommit tillbaka till jobbet efter sommarlovet, skriver i sin tisdagskrönika: "Glöm inte att påminna varandra om att stanna upp, ta det lugnt och njuta av vardagen nu när hjulet börjar snurra".

Läsåret börjar än en gång och korridorerna fylls steg för steg med unga människor. Ivriga, glada, nyfikna, och lite osäkra. Det som förenar dem är att de alla befinner sig i en livsavgörande situation på en av de viktigaste arenorna samhället har att erbjuda. 
De kommer möta engagerade, kloka, stressade, glada lärare som kommer använda all sin kunskap och erfarenhet för att guida dem genom tonårslivet. Vissa lärare kommer att bli ögonöppnande förebilder som ungdomarna kommer att bära med sig i minne resten av livet. Vissa kommer de inte komma överens med, men oavsett kommer det bli viktig träning i relationer och kommunikation för framtiden. 

De flesta har haft någon lärare som lämnat outplånligt intryck. Min heter Inger och jag hade henne på högstadiet. Ingers starka sidor var att hon ställde krav, gillade ordning och reda och ville att vi skulle läsa böcker i mängder. Mitt ordförråd växte men också min självkänsla. Hon förberedde oss för gymnasieåren. Vi vågade inte missa en enda lektion eller komma för sent för att hon brydde sig så mycket om oss och vår utveckling. Mitt yrkesval har jag henne att tacka för.

Jag är så nyfiken på att få lära känna mina nya ungdomar. Vad de kommer ha i sin ryggsäck och vad de saknar. Vilka styrkor de har och vilket stöd de kommer att behöva. Oavsett är skolan till för dem alla. Vi som är lärare är proffs med stora hjärtan som kommer att gå en extra mil för att få med alla. Vi kan vända ut och in på hela organisationen för att se till att vi svarar upp mot de elever som sitter framför oss. Extra anpassningar, riktat stöd, coachning, yttre mentorer – vi har rubbet. Och ändå, när det gäller så är det i slutändan våra höga förväntningar, som kommer att vara avgörande. 

Allt detta gör vi systematiskt och inspirerat för vi jobbar med människor i en livsavgörande situation på en av de viktigaste arenorna samhället har att erbjuda. Varje elev har en egen historia, en egen dröm, och en unik förmåga att lyckas om man tar tillvara på det skolan erbjuder. Varje möte mellan lärare och elev är unikt, men drivs av den gemensamma nämnaren som är den stora muskeln som slår för varje elev man möter. Att eleven ska lyckas, bli inkluderad och påverka samhället till det bättre. Den känslan som Inger ingav hos mig och som jag vill leverera vidare. 

För många är det skolstart denna vecka och jag hoppas verkligen att många går till skolan med en bra känsla men också att vi alla hjälps åt med att prata om skolvardagen i positiv anda.
Varje termin har sin charm, sina uppförsbackar och nedförsbackar, men nu kör vi tills vi kommer i mål! 
Och en sista påminnelse till mig själv och er som jag skrev om sist, glöm inte att påminna varandra om att stanna upp, ta det lugnt och njuta av vardagen nu när hjulet börjar snurra. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.