Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Petra Elio Serti, lärare och tisdagskrönikör i GP.

Petra Elio Serti: "Goda exempel är till för att spridas"

Läraren och tisdagskrönikören Petra Elio Serti har startat vårterminen på ett optimistiskt sätt.

Hur startar man en bra termin efter jullovet? Hur får man ungdomarna att liksom bli taggade och kämpa så mycket som möjligt? Hur får vi våra ungdomar att förstå att de har lika stor chans som alla andra att få ett bra arbete? Hur visar vi att en slutförd gymnasieutbildning är ett måste?
Slutförd utbildning på gymnasienivå är den enskilt viktigaste investeringen för att kunna styra sitt eget liv. Det är viktigt att få fler i jobb eftersom ett arbete gör att man kan försörja sig, men minst lika viktigt är det för individens självkänsla. Utan en fullständig gymnasieexamen riskerar man att hamna utanför. Vi är överens om att vi behöver fler, inte färre, människor som arbetar för att få en bättre ekonomisk hållbarhet och en välfärd som kan blomma fullt ut.

Det som lärare, rektorer och elever gör i skolan har visat sig vara positivt och stärkt elever över tid. Samtidigt som vi inte kommer ifrån att vi i Sverige fortfarande har en ojämlik skola. Detta är något som bland annat Pisa-undersökningen lyfter fram. På grund av denna ojämlikhet har skolor inte likadana utmaningar. 
Innan jag svarar på min inledande fråga om vad som är en bra start på terminen vill jag betona följande: Goda exempel är till för att spridas. Vi kan inte vänta på att någon annan ska inse vad skolan behöver. När vi tar hjälp av varandra så skapar vi det samhälle vi vill ha. 

Så om vi som är i skolan verkligen tror att alla oavsett bakgrund, språkkunskap och erfarenheter behövs i samhället och skulle kunna få plats på arbetsmarknaden då kan vi också våga bjuda in företagare till en arena där de ska möta våra nya ungdomar, låta båda parterna inspireras av varandra, så att vi som funnit vår plats i samhället kan hjälpa nästa generation att uppfylla sina drömmar.  
Jag började min termin med att tillsammans med andra väcka drömmar till liv. Det borde alla få lov att göra vid skolstart. 
Denna termin väcktes våra ungdomars dröm om framtiden tillsammans med trettiotalet företag som tillsammans med min skola skapade ”Jobb och utmaningsmässan”. Vi lät de som finns ute i arbetslivet berätta för våra elever om utbildningens vikt, yrken, CV, anställningar och möjligheter, samtidigt som det pågick workshops av olika slag i klassrummen. Eleverna var ivriga att söka sommarjobb, nätverka och ställa frågor för att rusta sig inför de kommande jobben. Och man såg hur nyfikna de var, inte minst för att få prata med tidigare elever från skolan. 

Unga människor behöver få upp ögonen för vad som finns där ute, vad som förväntas av dem och börja fundera kring vad man ska göra med sin gymnasietid.
Det var en härlig dag. En dag där vi skapade en dröm om framtiden hos våra ungdomar. En dag där företagare och näringsliv tog sitt sociala hållbarhetsarbete på blodigt allvar. 
Goda handlingar startas av eldsjälar, initiativtagare och modiga ledare. Det startar nästan alltid underifrån. Det startar med dig, mig och med oss tillsammans.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.