Övervikt och för mycket stillasittande är inte längre Peter Carlmarks problem. Nu har han siktet inställt på att under året klara fyra 100-milelopp (drygt 16 mil). Det första loppet i serien avgörs kommande helg i Täby.
Övervikt och för mycket stillasittande är inte längre Peter Carlmarks problem. Nu har han siktet inställt på att under året klara fyra 100-milelopp (drygt 16 mil). Det första loppet i serien avgörs kommande helg i Täby. Bild: Clas-Göran Sandblom

Peters förvandling från soffpotatis till ultralöpare

Peter Carlmark rörde sig minimalt. Nu springer han ultralopp. Målet är att klara fyra 100-milelopp (drygt 16 mil) inom tolv månader. Första loppet i serien avgörs i Täby på lördag.
– Jag hoppas klara fyrklövern på ett halvår, säger han.

ANNONS
|

För några år sedan tappade han greppet om sitt liv, men kom tillbaka och har sedan dess gjort 28 ultralopp. Det är lopp när dag övergår i natt, alla är längre än ett maraton.

Peter har alltid varit en äventyrare.

– Efter ett år som utbytesstudent i USA och efter studenten reste jag runt jorden i fyra år. Med packningen i ryggsäcken, långt hår och skägg. Jag uppfyllde kriterierna för en hippie, säger han.

Älskar att resa

Han har cyklat i Europa i tre månader och jobbat på ett fartyg i Medelhavet i nio månader.

– Jag träffade många personer från olika kulturer. Erfarenheterna präglade och gav mig trygghet. Fortfarande känner jag ett sug efter att resa.

ANNONS
Bild: Clas-Göran Sandblom

För några år sedan slutade han snusa och gick upp i vikt. Löpning och annan träning avtog.

– När vågen 2008 passerade tresiffrigt slutade jag att väga mig. Övervikten gjorde att jag drabbades av diskbråck i ryggen. Jag blev orörlig, stapplade fram med hjälp av mediciner och mådde allmänt dåligt.

Började träna och ändrade kostvanorna

Resan mot ett friskare liv startade. Peter började löpträna, klarade någon kilometer åt gången, ändrade kostvanorna och gick ner 25 kilo.

– Smärtan avtog ju längre jag sprang, det blev en självhjälp.

2010 klarade han Göteborgsvarvet.

– Numera känns varvet som ett tempopass. Jag har 1,32 som bäst, fast sluttiden är ingen drivkraft.

Hans personbästa på maraton, dubbla distansen jämfört med Göteborgsvarvet, är 3,17.

För Peter kan ett träningspass vara att springa mellan Vänern och Vättern.

– Jag knackar på hos folk för att få vatten att dricka och jag äter vid någon kiosk.

Bild: Clas-Göran Sandblom

Kraftmätningarna är ett ensamjobb. Men också ett sätt att stifta bekantskap med likasinnade.

– Första ultraloppet, åtta mil, var Black River Run utmed Svartån i Västerås 2012. "Jösses, så långt", kändes det. Jag slog följe med en trevlig göteborgare, Anders Hasselgren. Vi hade långa filosofiska samtal. Vi stöttade varandra under den tilltagande tröttheten. Vi har träffats ofta efter det.

ANNONS

Längre och längre distanser

Året efter klarade han den dubbla klassiska sträckan i samma tävling.

– Det var väldigt speciellt att klara det under ett dygns löpning.

Prestationer som denna gav poäng som öppnade för UTMB, från Chamonix i Frankrike till Italien, Schweiz och tillbaka, 17 mil och 10 000 höjdmeter.

– Tidsgränserna mellan etapperna är snäva, så det gäller att vara igång hela tiden. Grymt jobbigt med höjdskillnaden. Även om man är helt borta av trötthet, har huvudvärk, är dålig i magen och spyr, drabbas av synvilla, skavsår och har det allmänt plågsamt, så måste man fortsätta. Vädret kan pendla mellan vindstilla och 30 grader varmt till storm och regn. Jag klarade loppet på 43 timmar och 20 minuter.

Allt i packningen måste avvägas, ända ner till vikten av nötkräm, annars kan det bli för tungt.

– Och hela loppet måste man lära sig att stå ut litet mer, slå bort negativa tankar som att ge upp. I mitt huvud springer jag fem kilometer åt gången. Jag resonerar mycket inombords och fokuserar på annat som inte är plågsamt och avbrotten då jag får äta och dricka. Smått galet men strategier är nödvändigt.

Ny kunskap om dig själv?

– Jag har alltid varit envis, har en lust att utforska var min egen gräns går. Men jag visste inte om jag hade de egenskaper som krävdes. På köpet har jag upptäckt nya platser och fyllt min äventyrslusta. Jag trodde inte det var möjligt att springa så här långt.

ANNONS

Vad säger frun?

– I början var jag lite tjôtig inför loppen men nu har jag hittat en bättre balans. Och jag hoppas på minst 29 år till med henne.

Löpning i lervälling

En upplevelse var Ultravasan, 90 kilometer, trots sex timmars störtregn.

– Vi sprang i lervälling större delen av loppet men arrangörerna är duktiga på omhändertagandet. I slutet hade jag sällskap av sonen. Att passera målet i Mora med honom och i solsken var speciellt.

En infektion i ett sår i ena foten 2014 orsakade blodförgiftning, operation, i förlängningen också en livskris.

– En depression gjorde att jag inte såg saker på rätt sätt. Allt blev en strid, det var nattsvart.

Långlopp på Gran Canaria

Peter hade svårt att hitta glädje och ett bra liv.

– Det slet hårt. Jag föll igenom mentalt och sökte hjälp. Av en ren flax fick jag veta att jag hade låga testosteronvärden. Om det hade någon betydelse vet jag inte men jag blev bra till slut.

Lyckligaste stunden som löpare kom två år efter fotoperationen, när han kunde springa långt igen.

– Kroppen pirrade. Att kvala in till drömloppet Transgrancanaria, och springa 125 kilometer i bergen mellan Las Palmas och Maspalomas gav mäktiga vibbar. Jag klarade etapperna i tid och kom i mål på 27 timmar.

ANNONS

Fotnot: En mile är 1609 meter.

Peter Carlmark

Ålder: 52 år.

Familj: Frun Charlotte, sonen Caspian, 19, och dottern Tintin, 15.

Bor: Mölndal, tidigare fyra år i Australien där sonen är född.

Gör: Sjukgymnast. Fritidspolitiker för M i fullmäktige, miljönämnden, kultur och fritid samt förvaltningsrätten. Fackligt aktiv för Fysioterapeuterna.

Intressen: Löpning, ”medelgod” tennisspelare som yngre och därefter tennistränare runt om i Göteborg och Australien, politik, resor med familjen.

Peters två favoritlopp

UTMB, Ultratrail du Mont Blanc.168 kilometer där man under loppet springer i Frankrike, Italien och Schweiz.

Transgrancanaria. 125 kilometer i bergen på Gran Canaria från Las Palmas till Maspalomas.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS