"Det 'sönderslagna fönstrets policy', att ingripa tidigt även mot 'småbrott', förhindrar att djungelns lag får råda", skriver Peter Währborg i sin vardagskrönika.
"Det 'sönderslagna fönstrets policy', att ingripa tidigt även mot 'småbrott', förhindrar att djungelns lag får råda", skriver Peter Währborg i sin vardagskrönika. Bild: Stefan Berg

Peter Währborg: Det här avgör vår fortsatta samhällsutveckling

"Civilisationens tyglar är avgörande i det omtänksamma samhället. Ett samhälle kontaminerat av småbrottslighet som inte föranleder någon reaktion leder bevisligen till att det sönderslagna fönstret ena dagen ökar risken för grövre brott den andra", menar professor Peter Währborg.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Kung Karl XV lanserade valspråket ”Land skall med lag byggas”. Inte så att lagar saknats dessförinnan men som gammal smålänning anade man en ljusning i tillvaron. De gamla landskapslagarna från medeltiden var nämligen rätt taskiga mot oss smålänningar. I dessa gamla lagtexter var bötesstraff vanliga. Böterna var lägre för dråp av smålänning än för dråp av västgöte eller upplänning. Böterna för dråp av utlänningar var ännu lägre enligt en fallande skala, där boten sjönk successivt om offret var dansk, norrman, tysk eller engelsman.

Under senare tid har allt fler människor förfasats över det osedvanligt stora antalet gängskjutningar i Sverige. Förra året förekom över 300 skjutningar i Sverige med 45 döda och 135 skadade som följd. Gängkriminalitet och ungdomsbrottslighet har plötsligt hamnat högt upp på den politiska dagordningen.

ANNONS

Dessvärre finns det dock en hel del likheter med de gamla landskapslagarnas tid med dess hederskultur och brutala klassamhälle. Både förövare och offer taxeras vanligen lägre än till och med en engelsman.

Framstående forskare på området menar dock att våldet och grymheterna blivit mindre de senaste 500 åren tack vare civilisationens tyglande krafter. I min tankevärld är dessa tyglande krafter avgörande för vår fortsatta samhällsutveckling och för att slippa byta ut smålänningar mot andra ”moderna” lågprisoffer.

Brottslighet i allmänhet och gängkriminalitet i synnerhet menar jag beror på att man lärt sig acceptera vissa beteenden som omgivningen förser en med. I denna kultur utvecklas en auktoritets- och lydnadskultur med egna normer, värderingar, lagar och ”straff”. Det är i dessa parallellsamhällen den beteendemodulering äger rum som formar de kriminella gängen och dess medlemmar. Detta främjar i sin tur uppdelningen i ”vi och dem”.

I det omtänksamma samhället borde rätt- och skyldigheter gälla alla. Forskare menar att socioekonomiska faktorer inte är så viktiga som många tror. Sambanden är svaga.

Enligt Per-Olof Wikström (svensk professor i kriminologi vid universitetet i Cambridge) och hans kollegers senaste systematiska forskningsgenomgång i frågan, förklarar social utsatthet oftast runt fyra procent av brottsligheten. Moraluppfattning och självkontroll, i kombination med de moraliska sammanhang som man vistas i, förklarar däremot hela 60 procent av brottsligheten bland ungdomar (se exempelvis hans bok ”Breaking rules” från 2012).

ANNONS

Civilisationens tyglar är avgörande i det omtänksamma samhället. Ett samhälle kontaminerat av småbrottslighet som inte föranleder någon reaktion leder bevisligen till att det sönderslagna fönstret ena dagen ökar risken för grövre brott den andra. Det ”sönderslagna fönstrets policy”, att ingripa tidigt även mot ”småbrott”, förhindrar att djungelns lag får råda.

En svensk rapport (Rostami 2018) visar bland annat att drygt 45 procent av våldsbejakande extremister och organiserat brottsaktiva har eller har haft kontakt med psykiatrin som uttryck för att förekomsten av psykiska besvär är hög. Även i detta avseende borde samhället kunna erbjuda snar hjälp.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS