Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peter Breife arbetar bland annat med stödsamtal för män med våldsproblematik. Men han jobbar också med olika projekt för barn och jämställdhet, exempelvis via pappagrupperna inom mödravårdens föräldrautbildningar.
Peter Breife arbetar bland annat med stödsamtal för män med våldsproblematik. Men han jobbar också med olika projekt för barn och jämställdhet, exempelvis via pappagrupperna inom mödravårdens föräldrautbildningar. "Syftet är att stimulera pappor att bli mer delaktiga i sina barns liv", förklarar han. Bild: Anna Berglund

Peter har ägnat sitt yrkesliv åt jobb mot våld i nära relationer

Peter Breife har under hela sitt yrkesliv arbetat mot våld i nära relationer och med att skapa fungerande kontakt mellan föräldrar och barn i trassliga livssituationer. Han vill ge barn den röst de har rätt till och bidra till en tillvaro med trygga vuxna och frihet från våld.

Det robusta tegelhuset från sekelskiftet ligger som en ö mellan köpcentret Allum, kyrkogården och motorvägen. Innanför dörren stängs allt brus ute av ljudisolerade fönster och lugn atmosfär på Familjehuset som drivs av Partille kommun.

Vi sitter i det ljusa konferensrummet med högt till tak. Peter Breife, som här arbetar med stödsamtal för män med våldsproblematik, utstrålar ett eftertänksamt lugn när han beskriver sitt uppdrag som viktigt och meningsfullt, för individen men också för samhället i stort. Och trots mörkersidorna drivs han av motkraften, viljan till förändring.

– Våld är ett beteende som går att bota, säger han bestämt och med snart 25 års erfarenhet har nyckelknippan vuxit, verktygen förfinats och han vet ofta hur han ska kunna börja nysta i beteenden, hitta ingångarna, låsningar och tillsammans med personen komma vidare.

– Men om det ska lyckas beror också på mannens kapacitet och motivation, tillägger han.

Drabbades av tinnitus

Som ung var planen dock en annan. Uppvuxen i Göteborg drömde han om en karriär som basist och sångare. Han kånkade runt på spelningar parallellt med extrajobbet som cirkelledare. Peter ler och minns det bultande musikerlivet i hjärtat av 80-talet.

– Musiken var basen i livet. Vi hade ett coverband, men jag skrev också egen musik och närde min dröm om att kunna leva på det.

Men plötsligt drabbades Peter av tinnitus.

– Först ville jag inte erkänna det, utan fortsatte spela med öronproppar. Men det resulterade bara i att jag utvecklade en överkänslighet mot alla ljud. Så till slut fick jag ge upp.

Bild: Anna Berglund
Bild: Anna Berglund

Han sökte en ny livsriktning där det uppstått ett rejält vakuum.

– Jag funderade, gjorde högskoleprovet och kom på att psykolog nog skulle passa mig, dels för att jag är nyfiken och intresserad av människor, dels för att jag alltid fått höra att jag är bra på att lyssna.

Började plugga psykologi

Så 1992 började han studera på psykologprogrammet, och efter år av ett flackande musikerliv och oregelbundna arbetstider, blev det en stor omställning.

– Men jag trivdes direkt, det var intressant och härligt att få intellektuell stimulans.

Livet rullade på med småbarn, tentor och vardag. Men Peter längtade efter att göra praktik av kunskaperna.

– Parallellt med studierna jobbade jag i en kommunal umgängesverksamhet, Pappis, där pappor och barn fick stöd att umgås och bygga fungerande relationer.

Peter engagerade sig i varje individ och kände att han nog hittat rätt. Så småningom blev han samordnare för verksamheten och i samma veva fick han kontakt med Kriscentrum för män i Göteborg.

Så när han var klar med studierna 1998 hade han redan jobb och började arbeta med samtalsbehandling för män.

Flera olika projekt

Och sedan femton år tillbaka jobbar han på Familjehuset, numera på halvtid. Resten av tiden ägnar han åt olika projekt för barn och jämställdhet. Som pappagrupperna inom mödravårdens föräldrautbildningar som han drivit sen 90-talet.

– Syftet är att stimulera pappor att bli mer delaktiga i sina barns liv och inom träffarna för vi även in de psykosociala aspekterna av att bli förälder. Forskning visar att jämställdhet i föräldraskapet gynnar barns utveckling och motverkar stereotypa könsuppfattningar. Föräldrarna får mer variation i livet, kommunicerar och förstår varandra bättre, tillägger han.

I ett annat projekt arbetade han med våldsprevention inom ramen för SFI-utbildning, där män och kvinnor från olika kulturer, och var för sig, fick prata och reflektera kring jämställdhet och våld i nära relationer.

Bild: Anna Berglund
Bild: Anna Berglund

Och sedan två år tillbaka är han en av projektledarna för Pappor & deras barn som drivs av Göteborgs Stadsmission, med syfte att förbättra livsvillkoren för barn genom att stärka relationen mellan papporna och barnen, och riktar sig i första hand till utlandsfödda och nyanlända pappor.

– Tillsammans med våra kulturtolkar anordnas aktiviteter där papporna och barnen tillsammans åker på utflykter, äter, leker och umgås. Totalt har vi hittills nått över trehundrafemtio unika barn och många pappor vittnar om att de fått bättre relation med sina barn, säger Peter nöjt.

Ser en långsam förändring

Efter alla år som han har arbetat med barns livsvillkor, papporna och de våldsbenägna männen fortsätter han med samma driv och ser en långsam förändring.

– Det går framåt för jämställdheten och männen, dels är män mer aktiva i föräldragrupperna nuförtiden, dels har de i dag lättare för att vända sig till mansmottagningar när de behöver.

Det är inte lika stigmatiserande att be om hjälp i dag som det var förr. Och det är där Peter kan gripa in och stötta i ett gemensamt arbete.

– Det är en speciell upplevelse när samtal med en man leder till förändring. Samtalen planterar något i honom. Som kan göra att han nästa gång hinner hejda sig, tänka efter och hantera en svår situation utan att använda våld i någon form, säger Peter, som under hela sitt yrkesliv haft ett tydligt barnperspektiv där projekt och engagemang binds ihop av sammanflätade trådar sprunget ur en genuin omsorg.

– Många av barnen har inte möjlighet att göra sin röst hörd på rätt sätt, och där har vi professionella också ett stort ansvar.

Peter Breife

Ålder: 64 år.

Bor: Majorna.

Intressen: Kreativa möten, kriminalromaner, och så ser jag nästan för mycket på Premier League-fotboll.

Vad är feminism för dig: En av vägarna till jämställdhet.

Ditt bästa råd till andra män för jämställdhet: Utforska hur du själv är och gör som man, även tillsammans med andra.

Drömmer om: För egen del är det att fortsätta jobba med det jag gör så länge jag kan, och sedan börja skriva på heltid, exempelvis romaner.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.