Per Andersson har hållit på med sketcher sedan han var barn. Hemma i Mölndal var mormor publik, och i mellanstadiet startade han teatergruppen Humoristerna.
Per Andersson har hållit på med sketcher sedan han var barn. Hemma i Mölndal var mormor publik, och i mellanstadiet startade han teatergruppen Humoristerna. Bild: Henrik Montgomery/TT

Per vill att fantasin ska flöda

Vid 45 är han ständigt aktuell på scen, tv och bioduk. Komikern och skådespelaren Per Andersson har flyt, men tror att han skulle göra ungefär samma sak även utan framgången.

ANNONS
|

Strax efter avklarad intervju kommer konditorn ut i kaféet och vill ta en selfie med sin ”favvokomiker”. Per Andersson – känd och igenkänd landet över – har fått både Povel Ramels Karamelodiktstipendium och internationella tv-priset Guldrosen, och i Göteborg pinglar en spårvagn prydd med hans namn runt för eviga tider (eller åtminstone så länge spårvagnen rullar).

Han är med andra ord både folkkär och erkänd, och det tycker han bara är trevligt. Enda gångerna han har något besvär av folks förtjusta entusiasm är när han försöker beställa en taxi hem till Gökvägen. Känner växeln igen honom är det kört.

–  De tror att det är ett skämt: "Haha, du är inte klok! Men säg nu var du bor, så kommer vi". Det har slutat med att jag har sagt att jag bor på Sparvgatan i närheten, och sedan har jag fått gå en bit.

ANNONS

Han är en idéspruta av rang som har skrivit revy och musikal och förnöjt publiken med sina insatser i tv-produktioner som julkalendern "Panik i tomteverkstan", ”Parlamentet” och Melodifestivalens mellanakter. Han har spelat i musikaler som ”Book of Mormons” och är en av grundarna av humorkollektivet Grotesco. Snart är han aktuell i två turnerande föreställningar: ”Art” tillsammans med Henrik Schyffert och Johan Rheborg, och den egenskrivna revyn ”Räkhästen”.

Räkhäst? Ja, namnet kommer sig av att den unge Per en gång skrev ner ordet på en papperslapp, som den äldre Per hittade och tyckte hade något visst. Revyn är en hyllning till fantasin – den som under resan mot vuxenvardandet kan snörpas och krympa ihop, till den grad att man inte längre går runt och hittar på skojiga ord som man skriver ner på papperslappar.

–  Man behöver en räkhästventil emellanåt. Så att man inte lägger för stort lock på sig själv, att man ska vara vuxen och duktig, säger Per Andersson.

Sketcher och lustigheter har han hållit på med sedan småbarnsåren. Han spelade teater hemma i föräldrarnas radhus i Mölndal, med mormor som publik. I mellanstadiet startade han teatergruppen Humoristerna med några kompisar. De satte upp shower i ett decennium och gjorde allt själva: skötte ljud och ljus, tillverkade affischer, byggde scendekor.

ANNONS

"Att jobba på golvet och spela alla dessa föreställningar, det har gett så mycket", säger Per Andersson om sin långa erfarenhet innan han blev erkänd
"Att jobba på golvet och spela alla dessa föreställningar, det har gett så mycket", säger Per Andersson om sin långa erfarenhet innan han blev erkänd Bild: Henrik Montgomery/TT

–  Att jobba på golvet och spela alla dessa föreställningar, det har gett så mycket.

Han har upplevt alla möjliga och omöjliga situationer, berättar han. Suttit gömd i en skrubb i fem timmar på någons 50-årsskiva, och sedan skuttat ut som kvällens stämningshöjare, bara för att inse att ”festen” består av några gubbar utspridda i lokalen. Eller försökt dra i gång en show för en publik som är så full att den varken ser eller hör, bara låter oerhört mycket.

Alla dessa år har varit hans skola. Den har också lärt honom att allt går. Ögonöppnaren kom år 2000, då han cyklade med några vänner från Riksgränsen till Malmö och spelade teater längs vägen.

–  Det var som en polett som trillade ner. Det är mycket lättare att säga att saker inte går. Men här ska du få höra något helt sjukt: Det är bara att göra.

Kort efter det satte han upp sin första enmansshow, i Konserthuset i Göteborg. Han gick kanske 500 kronor plus i slutändan, säger han, men fick erfarenhet och skoj i massor. Numera behöver han inte slita och dra i projekten själv, erbjudandena kommer till honom. Men även om kranen skulle dras åt skulle han fortsätta stå på scenen och hålla på med humor.

ANNONS

Allt handlar om ögonblicket när han och publiken möts i ”ett humoristiskt crescendo”, som han säger. Och det momentet kommer han nog aldrig att sluta sträva efter.

–  Det är superlyxigt när man får en massa roliga erbjudanden. Men även utan dem tror jag att jag hade stått i någon tvättstuga och hållit på med mina sketcher. Att stå på scenen är lika roligt, var eller hur man än gör det.

Per Andersson

Fyller: 45 år den 17 november.

Gör: Skådespelare, komiker, manusförfattare och regissör.

Bor: På Gökvägen i Täby.

Familj: Sambo med Malin. Sönerna Ture, 12 år, och Tage, 15 år.

Om att fylla 45: ”Det är precis mitt i livet. Det är ett åldrande i sig, den känslan.”

Så firar han födelsedagen: ”Kanske med en fest. Att få träffa sina kamrater och stuffa lite tillhör livets goda ting.”

Lyssnar på: ”Triojazz får mig på gott humör. Och så gillar jag svensk musik, bara för att det är kul med språket.”

Tittar på: Tv-serierna ”Succession” och ”Yolo: Crystal fantasy”.

Stör sig på: ”Just nu är det när folk inte tar undan sina klot på bowlingbanan. Jag märkte i helgen att jag blev jävligt irriterad.”

Priser i urval: Tv-priset Guldrosen (med Grotesco) och Mats Ljungs stipendium i Skara 2004. 2016 års Karamelodiktstipendium. Utsedd till årets manliga komiker 2021 (Det svenska humorpriset 2021).

Aktuell: Med enmansrevyn ”Räkhästen” och föreställningen ”Art”. En av deltagarna i SVT-programmet "Stjärnorna på slottet" som har premiär i december.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS