Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trots att Per Myrhill brottas med huvudvärk i stort sett hela tiden, så har han nått stora framgångar som serietecknare. 

Per tvingas leva med ständig huvudvärk

Efter att ett blodkärl sprack i hjärnan svävade Per Myrhill mellan liv och död. Han överlevde men har ständig huvudvärk. Det finns medicin att få. Men den är inte godkänd av Läkemedelsverket.

En kväll efter att Per hade kommit hem från arbetet drabbades han plötsligt av vad som verkade vara hjärnhinneinflammation. Hustrun Josefine hittade honom svårt medtagen i en soffa hemma i vardagsrummet.
– Jag mådde fruktansvärt dåligt, minns Per som har en hel del minnesluckor från den ödesdigra kvällen i familjens radhuslägenhet i Floda.
Det blev snabbfärd med ambulans till Östra sjukhuset i Göteborg där läkarna slog fast att Per hade drabbat av en stroke. I två veckor låg han i respirator samtidigt som trycket mot hjärnan hela tiden ökade.

Efter ett tag fick Per en ny diagnos. Han hade drabbats av ett brustet aneurysm som kan jämföras med stroke eller hjärnblödning i vad som visade sig vara ett missbildat blodkärl.
– Efter tio, tolv dagar plockades respiratorn bort. Dan innan julafton 2012 skrevs jag sedan ut från Sahlgrenska. I efterhand förstår jag vilken tur jag hade som överlevde, konstaterar Per.
Det trasiga blodkärlet plockades bort. Men det hjälpte inte. Huvudvärken fortsatte i oförminskad skala dygnet runt.

Bild: Kent Eikeland
Bild: Kent Eikeland

Plötsligt tar sig Per om huvudet och grimaserar. Det råder ingen tvekan om utan att han har ont. Mycket ont.
– Jag får väldigt starka morfinpreparat som delvis lindrar smärtan. Men morfinet verkar bara delvis och en kort period, konstaterar han.
På egen hand försöker Per nu hitta en lösning för att bli av med den tunga huvudvärken. Han är överväldigad över hur den akuta sjukvården har fungerat:
– Den har varit helt fantastisk. Men tyvärr är det inte samma sak när det gäller eftervården.

Per upplever att han har hamnat mellan stolarna och att ingen riktigt vill ta ansvar för hans fortsatta rehabilitering. Han tror inte att de morfinpreparat han får utgör lösningen. Det snabbverkande naturläkemedlet Sativex som läkarna skrivit ut innehåller cannabis uppblandad med alkohol.
Enligt Per ger Sativex ger god grund för tillfällig smärtlindring. Men den medicin som hittills har fungerat allra bäst är en blandning som i huvudsak är gjord på ren cannabis.
– När jag fick pröva det blev jag i princip smärtfri, berättar Per.

Problemet är att medicinen ännu inte är godkänt av Läkemedelsverket och det är bara ett fåtal läkare i Sverige som får skriva ut den.
– I Portugal skulle jag till och med kunna köpa preparatet utan recept. Men det är inte tillåtet att föra in medicinen i Sverige utan att bryta mot lagen. Och det vill jag inte göra.
Per har nu vänt sig till Patientnämnden för att få hjälp i kampen för att få det aktuella preparatet som han anser är betydligt mindre skadligt och beroendeframkallande än de centralstimulerande opiater han får idag.
– Min värk är diagnostiserad som självmordssmärta. Ett par dagar i veckan har jag så svåra smärtor att jag helst vill dö. Men jag har familj och kan bara inte ge upp, konstaterar han.

Innan Per drabbades av den svåra hjärnskadan jobbade han på ett företag som IT-specialist. Han har kvar arbetet men är sedan fyra och ett halvt år tillbaka sjukskriven.
– Jag älskar mitt jobb och än så länge har jag förhoppningen att kunna komma tillbaka, förklarar Per.
I väntan på det gillar han att teckna. Det vill säga i den mån han orkar med det trots de ständiga smärtorna.
– Jag har alltid fascinerats av historieberättande, förklarar Per och visar stolt upp en av de böcker som han har gett ut.

Hittills har det blivit ett 30-tal serietidningar och böcker med både Pers och andras serier.
Förra året fick han Seriefrämjandets fanzinpris för extraordinära insatser inom den svenska serievärlden.
– Serietecknandet är till och med inskrivet i den rehabiliteringsplan som jag har fått., berättar Per Myrhill och ler.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.