Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgspolisen Per Ottossons meritlista berättar om erfarenheter från såväl infiltrations- som informationsverksamhet. 60 år fyllda debuterar han nu som deckarförfattare med ”Operation Monsunregn”, en bok som han påbörjade under en semester i Thailand 2013.  Bild: Lars Hjertberg
Göteborgspolisen Per Ottossons meritlista berättar om erfarenheter från såväl infiltrations- som informationsverksamhet. 60 år fyllda debuterar han nu som deckarförfattare med ”Operation Monsunregn”, en bok som han påbörjade under en semester i Thailand 2013. Bild: Lars Hjertberg

Per reste på semester – och kom hem med en polisroman

Göteborgspolisen Per Ottosson åkte till Thailand för att koppla av, men kom hem med en historia som gav livet en ny vändning.
I nära samarbete med kriminologen Daniel Vesterhav har en deckardebut med unika inblickar vuxit fram. Om skjutningar och vapensmuggling, men kanske framför allt: om samhällets nya utmaningar.

Det var höst 2013, och familjen Ottosson hade gjort det som så många andra bara drömmer om; slitit sig loss från vardagsbestyren där hemma, frigjort tre månader i almanackan och köpt flygbiljetter till Thailand. För återhämtning förstås, men också en del träning.

– Vi skrev in barnen i en svensk skola, och sedan hade jag och hustrun massor av tid för oss själva. En av alla dessa dagar när jag satt under parasollet och började bli lite rastlös såg jag en man komma gående över stranden. Han var väldigt lik en person jag haft att göra med i jobbet, och plötsligt fick jag en idé till en historia som jag började skriva på.

Gedigen meritlista

Sju och ett halvt år senare kan Per Ottosson lätt fånga den där första känslan och inspirationen, den som nu burit hela vägen fram till deckardebuten: ”Operation Monsunregn”. Och så här långt in i historien är det hög tid att lägga korten på bordet: Författarens bakgrund ser inte riktigt ut som hos de flesta andra skribenter med deckardrömmar.

På den här 60-åriga polisens meritlista finns erfarenheter från både Säpo och justitiedepartementet, från informatörs- och infiltrationsverksamhet, från uppgörelser mellan Bandidos och Hells Angels och de gängkrig som senare följde.

– Visst, delar av ”Operation Monsunregn” bygger på verkliga händelser – men framförallt ville jag försöka att visa vilka problem vi står inför: både ur ett samhällsperspektiv och med polisiära ögon.

Bild: Lars Hjertberg
Bild: Lars Hjertberg

Tre år efter det flitiga skrivandet under parasollet hade det fortfarande inte hänt särskilt mycket med manuset. Vardagslivet trängde sig på. Jobb, familj, träning – kanske var det trots allt inte tänkt att bli mer än ett tidsfördriv på stranden?

– 2016 blev jag erbjuden en projektanställning på Brottsförebyggande rådet, och åkte till en konferens i Israel om bland annat terrorism och maffiaverksamhet. En kväll satt jag och åt middag med min kollega Daniel Vesterhav, som redan då var chef för enheten för forskning om organiserad brottslighet på Brå. Då sa Daniel:

– Har du någon bucket-list? Något du absolut vill göra innan det är för sent?

– Nej, sa jag. Det är jag för gammal för…Och du själv då?

– Jag skulle vilja skriva en bok, men blir aldrig färdig med den jag håller på med.

– Det var då jag berättade för Daniel vad jag pysslat med i Thailand. Han frågade om han fick läsa, och jag lånade honom en USB-sticka med mitt manus. Sedan dröjde det inte länge förrän vi tog i hand på att vi skulle försöka göra något av detta tillsammans.

Markerande mittback

Lagspelaren Ottosson, han som länge hade en lovande karriär som markerande mittback hemma i Växjö, fick en nytändning med kollega Vesterhavs inträde.

– Daniel har varit en fantastisk medförfattare. Och själv vet jag av erfarenhet att jag fungerar bäst i samarbete med andra. Laget före jaget, säger polisen som för egen del genomfört både maratonlopp och en svensk klassiker, men senare i livet kommit att lägga väsentlig del av sin fritid på föreningsarbete. Inte sällan som fys-tränare.

– Jag tycker ju att föreningslivet är otroligt viktigt för våra barn och ungdomar. Och det gör mig ont när jag läser att man i vissa områden lägger ner simhallar, fritidsgårdar och att fotbollsklubbar inte längre har råd att fortsätta.

Inspirerad av Jo Nesbö

Själv har han hittills inte gått någon skrivarkurs, men inspirerats av norske Jo Nesbös flyhänta penna, liksom svenska skrivarparet Roslund och Hellström.

Konstapel Ottosson noterar roat att medieintresset är överraskande stort, men förefaller i övrigt stå kvar med båda fötterna på jorden.

– Daniel funderar nog lite mer över att ta boken vidare, kanske utomlands, men själv känner jag mig mest ödmjuk och glad för att min familj och mina föräldrar är jättestolta.

Har ni funderat på en uppföljare?

– Jodå, den är på gång. Ska jag vara helt ärlig har vi redan kommit ganska långt.

Per Ottosson

Ålder: 60 år.

Yrke: Polis.

Fritidsintressen: Idrott och föreningsliv.

Favoritmusik: Gärna svenskt, och allra helst Ulf Lundell.

Senast lästa bok: ”Tre timmar” av Roslund och Hellström.

Aktuell: Har nyligen kommit ut med polisromanen ”Operation Monsunregn”, författad ihop med Daniel Vesterhav.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.