Sedan många år tillbaka arbetar Patrik Göransson, bördig från Uddevalla, som kyrkoherde i Tallinn i Estland. Han både verkar och bor i kyrkan, lägenheten är belägen på andra våningen.
Sedan många år tillbaka arbetar Patrik Göransson, bördig från Uddevalla, som kyrkoherde i Tallinn i Estland. Han både verkar och bor i kyrkan, lägenheten är belägen på andra våningen.

Patrik lever mitt i historien

Det är 16 år sedan Patrik Göransson började sin tjänst som kyrkoherde i Svenska församlingen i Tallinn. Hans hemort, Uddevalla, hade en vänförsamling i Jöhvi, i Estland där Patrik tillbringade ett år som praktikant under sina teologistudier.

ANNONS
|

Att han så småningom skulle bli präst i svenska församlingen i Tallinn, var inte något han förväntat sig.

Efter militärtjänsten började Patrik studera teologi. Han trivdes i det militära och stod inför valet att fortsätta där eller börja läsa teologi. Det blev klart för honom att det var det senare som var det rätta.

– Under studietiden gjorde jag ett praktikår i Jöhvi och började lära mig estniska, säger Patrik. Kyrkoherden i Jöhvi, anmälde mig till en kurs, men det visade sig att kursen var för ryssar som skulle lära sig estniska, så den var inte till så stor hjälp! Istället hjälpte mig kyrkoherdens fru att lära mig ord och fraser. Att bo i ett annat land och lära sig ett nytt språk, är annorlunda än när man gick i skolan och lärde sig ett nytt språk. Jag övade genom att sätta mig med barnen i söndagsskolan eller hälsa på äldre och började använda de ord jag kunde. Så småningom gick det bättre och bättre!

ANNONS

Efter året i Jöhvi, åkte Patrik tillbaka till Sverige och fullföljde sina teologistudier. Han prästvigdes den 9 juni 1996 och fick arbete i Domkyrkoförsamlingen och även i S:t Paulikyrkan i Göteborg. Men år 2000 fick han ett erbjudande som han inte kunde motstå.

En tjänst hade utlysts i svenska församlingen i Tallinn och de två sökanden hade dragit tillbaka sina ansökningar, så prosten som hade hört att en svensk varit i Jöhvi och även lärt sig lite estniska, skrev till Patrik att han behövdes och så blev det. Han blev den första egna kyrkoherden i svenska församlingen, sedan andra världskriget.

– Svenska församlingen har drygt 400 personer inskrivna. På en vanlig gudstjänst en söndag kommer ett 20-tal. Man kan säga att det är som en pytteliten landsbygdsförsamling mitt i storstaden! I S:t Mikaels-kyrkan huserar tre olika församlingar, förutom den svenska som har gudstjänst varje söndag klockan 12.00, är det finsk gudstjänst klockan 10.00 och tysk gudstjänst klockan 15.00.

– På sommaren brukar vi ha gudstjänster och även ett församlingsläger på Nargö. Vi försöker återställa S:t Maria kapell som har blivit förstört då ön drabbats av flera krig. S:t Mikaelskyrkan inne i gamla stan, är öppen för besökare på vardagar under sommarmånaderna. Vi har volontärer som kommer och hjälper till med guidning av kyrkan och kyrkomuseet i källaren. För barnen har vi söndagsskola och en öppen förskola och vi har också konfirmandundervisning.

ANNONS

Patrik både bor och verkar i kyrkan. Hans lägenhet är belägen på andra våningen, en före detta vaktmästarbostad, då prästgården inte finns kvar längre. Han säger att "jag lever mitt i historien vilket också gör det mer intressant att läsa mer om den".

– Jag träffar många intressanta människor. Det är oerhört intressant att få ta del av deras livsöden – otroliga levnadsöden eftersom människorna här varit med om så mycket.

På frågan om vad som är bäst med hans arbete, svarar han att han känner en stor andlig tacksamhet för de människor han fått lära känn; "först känner man inte någon, sedan känner man alla!" Han är också tacksam över att ha fått vara med och iordningställa kyrkan.

– Det svåraste är att fler och fler människor behöver hjälp, vi lever i en oerhört hård tid och många tappar balansen.

Att Patrik Göransson trivs med sitt arbete som kyrkoherde, ett dygnet-runt, jobb, råder det inga tvivel om. Han är sällan ledig och är han det, lämnar han gärna Tallinn och besöker vänner på annan ort. Ett par gånger om året besöker han föräldrarna i Uddevalla och emellanåt är det ärenden till Stockholm.

ANNONS

Fakta: Patrik Göransson

Ålder: 48 år.

Yrke: Kyrkoherde i Svenska S:t Mikaels församling i Tallinn, Estland.

Bor: I Tallinn.

Uppväxt: I Uddevalla.

Familj: Mor och far i Uddevalla.

Intressen: Litteratur, historia, engagemang i svenska församlingen och olika välgörenhetsorganisationer.

Fakta: S:t Mikaelskyrka i Tallin

  1. De första säkra uppgifterna om en svensk församling i Tallinn, var år 1531.
  2. S:t Mikaels kyrka skadades 1944 och prästgården förstördes.
  3. En del av församlingen följde med den sista legala transporten till Sverige, men ca 200 medlemmar blev kvar.
  4. De kvarvarande medlemmarna försökte få församlingen registrerad men ansökan avslogs.
  5. Kyrkan blev sportklubb, 1945, där brottning och boxning samsades i kyrkosalen och bordtennis spelades uppe på vinden, böckerna i biblioteket brändes och biblioteket gjordes om till omklädningsrum.
  6. Den svenska församlingen återbildades 1990 men fick då husera i andra kyrkor.
  7. 1992, blev Estland fritt. Svenska kungaparet ville besöka kyrkan och tack vare detta besök påskyndades processen och S:t Mikaels-kyrkan kunde formellt överlämnas till svenska församlingen.
  8. Kyrkan återinvigdes 2002 i kungaparets närvaro.
ANNONS