Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pasta, pecorino och knaperstekt pancetta är en god kombination, tycker Alexandra Zazzi. Bild: Vladimir Mironov
Pasta, pecorino och knaperstekt pancetta är en god kombination, tycker Alexandra Zazzi. Bild: Vladimir Mironov

Pasta med gröna tomater, pecorino och knaperstekt pancetta

Läsaren Annette Rosell har för mycket gröna cocktailtomater. Alexandra Zazzi tipsar om att laga linguine med gröna tomater, pecorino och knaperstekt pancetta.

Hej!

Vad kan jag göra med alla gröna cocktailtomater som inte hinner bli röda? De har överraskat mig med sitt överflöd och jag vill ta vara på dem!

Vänlig hälsning, Annette Rosell

Hej Annette,

Klart att du ska ta vara på dem. Se dem som en rikedom! Mogna tomater kan man ju köpa hela året om men omogna tomater är en raritet som bara lyckliga odlare kan njuta av. Jag tänkte landa i två recept på tomater. En grön salsa som jag ofta serverar till tacos och en grön tomatsås som är löjligt god med linguinepasta. Båda såserna går att frysa och ta fram vid behov. Dessutom kan du frysa tomaterna hela och lägga i några i taget när du kokar grytor under hösten och vintern. De innehåller massa goda vitaminer och mineraler. Lycka till och njut av din skörd!

Linguine med gröna tomater, lagrad pecorino och knaperstekt pancetta

4-6 personer

  • 4 klyftor vitlök
  • 1,5 dl olivolja
  • 500 g gröna tomater (om de är lite röda spelar ingen roll)
  • 1,5 dl god kycklingbuljong (gärna hemmagjord) eller grönsaksbuljong
  • 1-2 spanskpeppar
  • 50 g smör
  • 500 g torkad linguinepasta av bra kvalitet
  • 1-2 dl nyriven pecorinoost
  • 100 g pancetta eller bacon
  • 2 skivor surdegsbröd (gärna 1-2 dagar gammalt)
  • 2 msk hackad persilja
  • 2 msk hackad basilika
  • en ansenlig mängd nymalen svartpeppar

Gör gärna så här:

  1. Skala vitlöken och dela i halvor. Lägg på låg värme i en kastrull med olivoljan. Den ska inte få färg och gärna småsjuda 30-40 minuter.
  2. Skölj och rensa tomaterna, hacka grovt och lägg i vitlöken med buljongen. Höj värmen något och låt sjuda i en timme utan att koka. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar.
  3. Tag av från värmen och rör i hälften av örterna.
  4. Vid sidan om, stek pancetta knaprigt (behåll stekpannan med fett) och smula till små bitar.
  5. Riv brödet på den grova delen av rivjärnet och stek i pancettafettet. Se till att det får ordentligt med färg. Salta och peppra.
  6. Låt svalna något i en skål och blanda samman pancetta med bröd, resten av örterna och ost.
  7. Rensa chilin och hacka mycket fint (kolla även hur starka de är).
  8. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Behåll lite av kokvattnet när du häller bort det från pastan.
  9. Lägg pastan med såsen, lagom mycket hackad chili och smöret i en stor panna på spisen, vänd om på hög värme. Tillsätt eventuellt lite av pastavattnet så att det inte blir torrt. Strö över rikligt med ost- och brödblandningen och nymalen svartpeppar. Njut med en god sallad!
Svenska odlare får ofta ett överflöd av gröna tomater om hösten. Bild: Matthew Mead
Svenska odlare får ofta ett överflöd av gröna tomater om hösten. Bild: Matthew Mead

Och här är såsen till tacomyset. Det är en trevlig sås att droppa på köttet eller grönsakerna när man bygger sin taco eller tortilla.

Salsa verde mexicana

4 personer

  • 250 g gröna tomater
  • 1-2 jalapeño
  • Saften av 0,5-1 lime
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 dl god olivolja
  • 4 stjälkar koriander
  • Salt efter smak

Gör gärna så här:

  1. Lägg tomaterna i en het stekpanna och rosta så att det bildas svarta, bruna fläckar på ytan. Lägg i jalapeño mot slutet.
  2. Dela jalapeño och ta bort stjälken och kärnorna.
  3. Mixa samman i matberedare ihop med olivolja, lime och vitlök till en salsa. Smaka av med salt.
  4. Hacka koriander och rör i precis innan servering. Om du inte uppskattar koriander, ta en annan ört, exempelvis basilika eller persilja.
Varje vecka svarar kocken Alexandra Zazzi på GP-läsarnas frågor om mat och recept. Bild: Anna Svanberg
Varje vecka svarar kocken Alexandra Zazzi på GP-läsarnas frågor om mat och recept. Bild: Anna Svanberg

LÄS MER: Recept: Så gör du egen ”fish and chips”

LÄS MER: Så lagar du gryta med chorizo utomhus

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.