Arne Andersson och hans familj vårdar påskliljor, som tillhör Amaryllis. Men än är det några dagar för tidigt för ett besök i Fagerås, söder om Tranemo. Enligt prognosen på hemsidan kommer en större mängd av blommorna att slå ut i slutet på nästa vecka.
Arne Andersson och hans familj vårdar påskliljor, som tillhör Amaryllis. Men än är det några dagar för tidigt för ett besök i Fagerås, söder om Tranemo. Enligt prognosen på hemsidan kommer en större mängd av blommorna att slå ut i slutet på nästa vecka.

Påskliljorna har blivit Arnes stora passion

ANNONS
|

Blomsterprakten i Fagerås, söder om Tranemo i Västergötland, får folk att tidigt planera sina utflykter för att se olika sorters liljor blomma – inte bara de vi är vana vid utan i flera olika färger. Pensionärerna kommer långväga ifrån med sina husbilar.

87-åringen, som fortfarande kör ut virke från skogen, har också visat att han har gröna fingrar med känsla för narcisser. På de kuperade markerna, slåtterängarna och åkrarna runt gården lyser det i veckor gult och vitt.

– Alla människor vet hur påskliljor ser ut. Det är mängden av blommor som ger effekt. Den känslan går inte att föreställa sig, säger Arne.

ANNONS

Nästa år är det dags för 40-årsjubileum.

– Jag började med att plantera några lådor avdrivna lökar som jag köpte på en handelsträdgård inte så långt härifrån. Året därpå utvidgade jag med ett område och så har det ökat på. Nu finns det liljor på ett område som motsvarar tolv fotbollsplaner.

Lökar beställer han numera från Holland.

– Vi sätter upp till 40 000 om året. Det finns snart inte plats för fler, säger Arne.

Till en början upptäckte grannar och släktingar vad som höll på att hända på gården med det passande namnet Fagerås.

Och från 1988 har det varit ett populärt utflyktsmål.

– Dottern och jag tyckte det skulle vara trevligt med kaffeservering. Vi dukade upp spontant på verandan. Fyra personer stannade till och tog en fika. Det tyckte vi var trevligt.

Med åren blev halva fähuset kafé.

– Det fanns plats för 80 personer men räckte inte långt, så vi byggde om logen på andra våningen där det finns dubbelt så många platser.

Bussresorna tillpåskliljornas Mekka började runt millenniumskiftet.

– Ibland kan det komma fyra bussar samtidigt. Kommer det då en liten regnskur så ska alla in under tak. En söndag på 1990-talet kom det drygt två tusen personer, det är rekordet.

ANNONS

– Söndagar tar vi inte hit bussar. Det blir kaos på vägen ändå ibland. En gång var det en bil som körde i diket och där hamnar även bärgaren som skulle dra upp den. Nu finns det 15 mötesplatser utmed vägen.

På markerna finns nu också cirka 1 600 buskar rhododendron.

Nu är inte allt detta en mans verk.

– Min fru Birgit har lagt ner lika mycket arbete som jag. Hon serverar gästerna och sköter mycket annat. Jag gräver groparna för lökarna med en traktorgrävare. Dottern Mona planterar och har sedan 15 år hand om kaféet.

Vad är det som driver på?

– Att det kommer allt mer folk. Jag har inte hört talas om att det finns någon annan som har så mycket påskliljor. Det är mycket ståhej bara med att röja grenar och blåsa rent från gamla löv efter vintern för allt allt ska vara klart inför de intensiva veckorna på våren. Här ska vara rent och snyggt på gångar och husen ska vara iordning. Kaffehurran och våffeljärnen ska plockas fram.


    Bild: Clas-Göran Sandblom
Bild: Clas-Göran Sandblom

Arne är ung i sinnet, har glimten i ögat, ett humoristiskt anslag i det han säger och gillar att röra på sig.

ANNONS

– Jag har jobbat i skogen sedan jag var åtta. I vinter har jag kört ut några hundra kubikmeter virke. När jag var liten körde virkesuppköpare i bygderna och hade med sig råoljemotorer som drogs av två hästar.

Enligt hemsidan har ni en miljon påskliljor.

– Det har vi sagt i många år, så det räcker inte. Och det är inte lönt att försöka räkna, säger han.

Arne Andersson drar sig inte för att kavla upp ärmarna och jobba. Han bestämde sig för att gräva en branddamm på 10x10 meter. Den blev bara allt större. Det blev en sjö med öar.

– Där har vi två tranor och en massa änder. När påskliljornas blomning sammanfaller med grodornas kärleksstunder blir det ett väldigt liv och väsen.

Besökarna kollar på nätet för att kolla hur lång blomningen kommit. På Fagerås hemsida finns en blomningsprognos.

– Bästa dagarna brukar vara från den 28 april till 12 maj. Men den här vintern har inte varit som andra. Liljorna började växa efter nyår.

Till Fagerås kommer besökare från ”långt ovanför Stockholm” och från hela södra Sverige.

– Detta blir ett populärt utflyktsmål efter en mörk vinter. Att fler kommer i husbil.

ANNONS

Någon speciell kommentar du har lagt på minnet?

– Alla säger att detta är fantastisk. En del besökare säger att det är onödigt att åka till Holland för att titta på blommor. Ingen har klagat än…

Fakta: Arne Andersson

Ålder: Snart 87 år.

Yrke: Skogsbonde.

Bor: I Tranemo.

Familj: Hustrun Birgit, sonen Kent Andersson, dottern Mona Ramnestedt och barnbarn.

Intressen: Lant- och skogsbruk. Påskliljor.

Hemsida: www.paskliljor.nu

ANNONS