Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kocken Niklas Ekstedt har tillsammans med vetenskapsjournalisten Henrik Ennart skrivit boken
Kocken Niklas Ekstedt har tillsammans med vetenskapsjournalisten Henrik Ennart skrivit boken "Happy Food 2.0", om hur måltiden och lyckan hör ihop. Bild: Maja Suslin/TT

Oväntade rådet: "Låt ditt barn äta jord"

För att tarmarna ska må bättre bör du diska för hand i stället för i diskmaskin, skaffa hund och låta dina barn äta jord. Det är några otippade råd som vetenskapsjournalisten Henrik Ennart och stjärnkocken Niklas Ekstedt presenterar i sin nya bok.

Med ett antal bokprojekt i bagaget är duon Henrik Ennart och Niklas Ekstedt nu aktuella med "Happy Food 2.0", uppföljaren till snarlikt betitlade "Happy Food". I båda böckerna utforskar författarna hur måltiden hänger ihop med lycka.

– Den här gången handlar det lite mindre om kopplingen till psykisk hälsa, eftersom vi avhandlade det ganska ordentligt i första boken. Den här gången är det ett mer holistisk perspektiv om hur vi hänger ihop med vår miljö. Det är gammal österländsk kunskap som nu också börjar visa sig i empirisk forskning, säger Henrik Ennart.

Han har i sitt yrke som vetenskapsjournalist skrivit om mat och hälsa under lång tid. Trots det blev det en ögonöppnare under arbetet med böckerna exakt hur viktigt det är att äta varierat. Att det inte bara handlar om att man själv ska må bra, utan att man genom varierad kost tillför en tillräckligt stor variation bakterier till tarmen. Det påverkar i sin tur bland annat immunförsvaret, humöret och hudproblem.

– Felet ligger ofta i en väldigt ensidig kost. Man ska äta mycket olika färger och smaker. Är maten både god och färgrik råkar det samtidigt vara det som är bra för hälsan.

Få bakterier i jord skadliga för barn

Rådet att äta varierat löper som en röd tråd genom boken och styrks med exempel på ny forskning om tarmbakteriernas betydelse för hälsan i ett större perspektiv.

Utöver det ges en del mer konkreta råd, som att skaffa hund eftersom barn uppväxta med det enligt en studie har 13 procent lägre risk att drabbas av astma än andra barn.

Eller att diska för hand. Då klarar sig fler bakterier och man löper mindre risk för allergier än om man alltid använder diskmaskin.

Ett av de mer oväntade råden är att låta barn äta jord, eftersom jord, enligt en forskare som intervjuas i boken, är ett mikrobiellt paradis med mer än en miljard bakterier i varje gram och få av dem är skadliga för barn.

Henrik Ennart är verksam som vetenskapsjournalist på Svenska Dagbladet. . Bild: Maja Suslin/TT
Henrik Ennart är verksam som vetenskapsjournalist på Svenska Dagbladet. . Bild: Maja Suslin/TT

– Det handlar kanske inte om att äta stora mängder jord, utan mer om att inte vara rädd för att barn kommer hem med smutsiga fingrar. Vi säger inte att man inte ska tvätta sig, men att det finns en gyllene medelväg där, säger Henrik Ennart.

Satsas mer på probiotika än på mat

I bokens förord skriver Ennart och Ekstedt att "en fjärdedel av all kunskap på området bara är några månader gammal. Två studier av tre har max tre år på nacken."

Hur mycket kan man lita på forskning som är så färsk?

– Det som måste lösas nu är att studierna ska kunna upprepas av andra forskargrupper. Då behövs det en standard för hur man gör det. Det är på gång och det finns stora delar i forskningen som är väldigt tydliga sedan tidigare, säger Henrik Ennart.

– Det har skett en explosion av forskning och teknologiska framsteg på området. Det stora problemet är att det satsas mycket mer på probiotika än på mat. Det vi vill poängtera i boken är att många av medicinernas effekter kan uppnås med vanlig mat.

Svårt med lunchmat

Det bästa tipset för att se till att maten är tillräckligt varierad är att laga den själv. Då vet man exakt vad den innehåller.

Men att äta varierat är lättare sagt än gjort i en hektisk vardag som innehåller jobb, träning och småbarn. Hinner man inte fixa lunchlåda varje dag går det att försöka göra det bästa av utelunchen.

– Jag skulle välja ställen som har bra salladsbord. Lunchmat är annars väldigt svår att hitta god variation på. Man vet inte riktigt vad som blandas i och det kan vara mycket dåliga fetter. Men det börjar ploppa upp många ställen som drivs av personer som har börjat tänka miljömässigt och även ser att det hänger ihop med hälsan. Jag skulle satsa på mer åt det vegetariska hållet och maträtter med mycket bönor, fröer och bladgrönsaker.

Barnläkare om att äta sand, snö eller grus

På Vårdguidens hemsida svarar en barnläkaren Carl Lindgren på frågan om det är farligt för barn att äta sand, snö eller grus.

"Det är inte farligt att äta ren sand, snö eller grus. Men om det innehåller bajs eller kiss från djur eller människor kan barnet bli sjukt."

"Barn upptäcker världen genom att smaka och känna. Det är en naturlig del av utvecklingen och inget du ska bli arg eller orolig för, men inte något du behöver uppmuntra."

Läs mer på: 1177.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.