Outi har hittat hem

För tio år sedan sa Outi Karlsson upp sig från jobbet i Göteborg för att tillsammans med sin man Magnus starta ett nytt liv i södra Frankrike. Ett drastiskt beslut som hon aldrig ångrat. Nu är deras pensionat träffpunkten i byn och ifjol blev Outi invald till kommunfullmäktige.

Stéphane Maréchal, Elsa Maréchal

– Det är magiskt att ha blivit accepterade som äkta St. Nazairebo och en ära att över hälften av byborna röstade på mig i kommunvalet, säger Outi.

Hon ställde upp i valet för hon älskar sin by och ville vara med och påverka, men framför allt ville hon bidra till att göra livet i byn ännu bättre.

Bor i en gammal by från tusentalet

Saint Nazaire de Ladarez har knappt 400 invånare och är en gammal by med stenhus som byggdes redan under 1000-talet, det är hit Outi och hennes man flyttade 2014 för att starta ett helt nytt liv.

Drömmen om Frankrike hade börjat flera år innan men det var aldrig riktigt läge att ta steget fullt ut. Det var inte förrän, de såg en annons i GP om ett pensionat i området som var till uthyrning, som allt bara klaffade.

– Vi åkte ner över en helg på visning och det kändes helt rätt, det var det här vi hade väntat på. Så vi skrev hyreskontrakt, åkte hem, avvecklade våra liv i Sverige och flyttade ner.

 Outi och hennes man Magnus har känt sig välkomna från dag ett och deras restaurang har blivit en träffpunkt i byn där många firar födelsedagar eller andra högtider.
Outi och hennes man Magnus har känt sig välkomna från dag ett och deras restaurang har blivit en träffpunkt i byn där många firar födelsedagar eller andra högtider. Bild: Stéphane Maréchal

Efter ett år i det hyrda huset bestämde de sig för att gå vidare och köpa ett eget ställe för att driva B & B och restaurang, i grannbyn fanns det perfekta huset. Det var stort och låg centralt, perfekt för verksamheten, men det var lite att göra innan de kunde öppna. Huset som var flera hundra år gammalt, hade inte varit bebott sedan andra världskriget. Det blev alltså ett stort restaureringsprojekt och de var redo att satsa allt.

Blev ett stort renoveringsprojekt

– Elmätaren var antik, det fanns varken toalett eller kök och när vi satte på vattnet sprack ledningen så det sprutade vatten ut på gatan och halva kvarteret blev utan vatten, berättar Outi.

Efter tre veckor var det första gästrummet klart och allt eftersom pengarna kom in fortsatte de göra nya gästrum samtidigt som de byggde om bottenvåningen från en jordkällare till en mysig krog. Allt gick av bara farten, men en dag när Magnus var borta kom några män från byn för att prata med Outi.

– De bad mig lugna ner min man för deras fruar hade börjat klaga på att svensken bygger ett helt hus på ett halvår och ni gör ingenting, säger Outi och skrattar åt minnet.

Outi och Magnus Karlsson.
Outi och Magnus Karlsson. Bild: Stéphane Maréchal

Outi och Magnus har känt sig välkomna från dag ett och deras restaurang har blivit en träffpunkt i byn där många firar födelsedagar eller andra högtider.

–Den här byn är kanske extra öppen mot nyinflyttade för de har en historia med spanska flyktingar som kom hit under spanska inbördeskriget.

Ställde upp i kommunvalet

För drygt ett år sedan kände Outi att hon ville engagera sig ännu mer för sin by och bestämde sig för att ställa upp i kommunvalet.

– Jag har aldrig varit politisk engagerad i Sverige men jag har alltid tyckt om att hjälpa till så jag ville prova detta, säger hon.

Hon har redan fått igenom hundbajspåsar med soptunnor och sänkt hastigheten på skolvägen. Som förtroende vald har hon mycket att stå i, hon går på fullmäktigemöten och jobbar mycket ideellt som att dela ut sopsäckar, lägga informationsblad i allas brevlådor eller gå med barn till matbespisningen när ordinarie personal är borta.

– Jag går även på diverse möten i olika kommittéer som jag sitter i, både kommunalt och regionalt. Mycket franska blir det och fort pratas det. Hemma i byn, kan jag be dem prata långsammare och en i taget men i de andra mötena hänger jag med så gott jag kan och när mötesprotokollet kommer några dagar senare, så lusläser jag det för att ha koll.

Bra på att hitta lösningar

Styrkan i Outi och hennes man är nog att de är bra på att hitta lösningar på problem som den fredagen i mars 2020 när Frankrike gick in i sin första lock down.

– Då hade vi trettio svenska ungdomar och ledare här på ett motocrossläger. Beslutet kom på fredag eftermiddag, vi hade köpt mat för hela helgen och alla åkte hem samma kväll. Först satt vi helt apatiska men sen kom vi på att vi kan laga maten och sälja den som take away. Vi annonserade på Facebook och blev av med det mesta, vi var nog en av de första att börja med take away under pandemin i Frankrike.

Outi och hennes man pratar mycket, skrattar ofta och verkar stortrivas i sitt nya franska liv.

– Det här är inte jobb det är en livsstil och det känns verkligen som vi hittat hem här, säger Outi och ler varmt mot sin man.

Outi Karlsson

Ålder: 57 år.

Familj: Maken Magnus och 2 vuxna söner i Göteborg.

Yrke: Kock och egenföretagare.

Bor: I ett hus på 450 kvm i en liten by norr om Beziers i Frankrike.

Vad saknar du mest från Västkusten: Räkor och att kunna åka ut och dörja makrill.

Var bor ni om tio år: I ett hus bredvid pensionatet som vi hoppas kunna köpa snart.

Ett tips till någon som drömmer om att byta liv i ett annat land: Våga satsa! Fundera på vad det är du vill, var du vill göra det och ta sedan reda på bästa sättet att gå tillväga.