Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

80-årige Roger Gottfridsson, född i Alingsås och uppvuxen i Floda, har som sportjournalist bevakat 15 olympiska spel. Med stort intresse tänker han nu från hemmaplan följa sommar-OS, som invigs i Rio på fredag.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

OS-veteranen har varvat ner

Roger Gottfridsson har levt ett långt liv. Jobbet som sportjournalist har tagit honom överallt och ingenstans. Inte illa av en enkel grabb från Floda.

Att kliva in i den gula tegelvillan på Bofinksvägen i Vellinge, halvannan mil söder om Malmö, är att ramla rakt in i en Ettore Scola-film. Det är som den perfekta tidningsingressen, det som i bokvärlden kallas "In medias res".
Det är full fart. Där finns barn, barnbarn och kanske även barnbarnsbarn. Och hustrun Irene, naturligtvis. Samt mågar, svågrar, kusiner, du och bror och någons husdjur. Kaffe kokas, Roger själv åker och köper frallor till frukosten och klockan elva serveras det kaffe precis som förr och då ramlar det in några till. En av sönerna packar bilen, han skall flytta till Norge och har haft föräldrahuset i Vellinge som tillfällig pendlarbostad.

Mitt i det charmiga kaoset står Roger ganska lugn, lite förvirrad och disträ, det senare är inte ett ålderstecken, han fyllde trots allt 80 år i våras, utan en väl utvecklad egenskap.
Det är OS-tider, detta gigantiska idrottsevenemang som också ramar in Roger Gottfridssons yrkesliv.
–  Ja, jag gjorde mitt första OS i Grenoble 1968. Det blev femton totalt, berättar han under markisen på uteplatsen.
Det femtonde, i Sydney, 2000 blev en märklig upplevelse. Under spelen så gick tidningen Arbetet, som han ägnat sitt liv åt, i konkurs.
– De två sista dagarna hade jag ingen tidning att skicka mina texter till.
 
Självfallet kom det inte som en blixt från en kornblå Sydneyhimmel. Arbetets skrala ekonomi hade varit en ödesmättad följetong under en lång tid.
– Jag frågade konkursförvaltaren om det var någon idé att jag åkte till Sydney. Han svarade "Om du gör ett bra jobb, så skall jag se till att tidningen klarar sig".

Roger föddes under en tid då livet inte var självklart men där också möjligheterna fanns för den som fick nöja sig med grundskola.
– Jag blev typograf. Jobbade på ett litet tryckeri. Ludvig Simonssons fram till 1961. Så när jag började på Arbetet 1966 kunde jag redan typografernas valspråk: "Det går inte…".
Fast ingen typograf, stor eller liten, kunde sätta sig på Roger Gottfridsson, så han kunde bestämt hävda att "Det går visst…".

På Arbetet i Göteborg var han till en början ensam. Sedan trillade det in unga pojkar som skulle bli stora män tack vare Arbetets skola; Stefan Thylin, Reine Feldt, Olle Sundvall och Sture Hollstrand.
Det som beskrivs som "ingenstans" i ingressen är, om det ursäktas, Vellinge där Roger bott sedan 1974, dryga 30 mil från Floda.
–  Irene är från Lund så vi letade hus norr om Malmö men hittade inget. Det här var det första som blev ledigt, förklarar han det mest dramatiska steget i ett ungt pars gemensamma liv.

Dramatiken brottade sig in i vardagen genom arbetet i stället. Rogers första olympiska sommarspel som utsänd journalist, i Mûnchen 1972, blev till en förändringens punkt.
– Ville vi prata med en svensk deltagare klev vi in i OS-byn och bankade på dörren.
Öppenheten, det oskyldiga, det trosvissa, försvann i terrordådet på den israeliska förläggningen och den västtyska polisens stormning av helikoptrarna på Fürstenfeldbrucks flygplats, då både de palestinska terroristerna och den israeliska gisslan dödades.
Den blodiga terrorn har kantat den här OS-sommaren också och för de journalister som bevakar spelen i Rio arbetar med militärer, poliser, vakter och vapen ständigt närvarande.
Roger Gottfridsson slipper den delen. Han nöjer sig med OS från TV-fåtöljen.

FOTNOT:  Uttrycket "In medias res", som nämns i textens inledning, är latin med betydelsen "I händelsernas mitt". Uttrycket beskriver romaner som börjar mitt i handlingen utan omskrivningar. Exempelvis August Strindbergs "Hemsöborna", Selma Lagerlöfs "Gösta Berlings saga" eller Gabriel Garcia Marquez’ "Hundra år av ensamhet".

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.