Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Carina Nunstedt är nordisk förlagschef och förläggare på Harper Collins. Efter en sommar där familjen försökt 'bada i kärlek' fyller hon nu 50 år. Bild: Christine Olsson
Carina Nunstedt är nordisk förlagschef och förläggare på Harper Collins. Efter en sommar där familjen försökt 'bada i kärlek' fyller hon nu 50 år. Bild: Christine Olsson

Ordet står ständigt i centrum för Nunstedt

Från snabba puckar till metodisk eftertänksamhet. Carina Nunstedt har rört sig från nöjesnyheter på tidningsredaktion till förlagsvärlden och bokproduktion. Tempot har förändrats men det är alltjämt ordet, skrivandet och berättandet som står i centrum.

Carina Nunstedt växte upp i skogen i Gemla utanför Växjö och började vikariera som reporter på Smålandsposten redan under gymnasiet. Hennes pappa var journalist och själv längtade hon till storstan och ville vara i händelsernas centrum. Så småningom hade hon fast jobb som nöjesreporter på Östgöta Correspondenten – då ringde Expressen och rekryterade henne till sin nöjesredaktion.

– Där kände jag ganska snabbt att deras nöjesbilaga var väldigt tråkig, vilket jag framförde, och de sade ungefär "gör något bättre själv då".

Det gjorde hon också, och byggde upp teamet kring Expressen Fredag som blev en tongivande nöjesbilaga på 1990-talet. Redaktionen blev en plantskola för Media-Sverige med namn som Linda Skugge, Jonas Cramby (numera kokboksförfattare), chefredaktörerna för Damernas Värld och Filter – Jonna Berg och Mattias Göransson – och Carinas blivande man, musikjournalisten Anders Nunstedt.

Startade Mama

Hon tog sig an nya utmaningar på tidningen, bland annat som featurechef, innan hon rörde sig vidare mot magasinsvärlden. På Bonnier Tidskrifter startade hon tidningen Mama efter egen idé och senare Family Living. Idén till Mama fick hon när hon själv väntade barn och tyckte att de föräldratidningar som fanns var för präktiga och tråkiga.

– Jag har en entreprenörssjäl och har nog alltid varit ganska bra på att komma med idéer, se vad som kan göras bättre och framföra det på ett lagom kritiskt sätt. Att tänka ut hur man kan göra i stället, men också kunna samla ett team för att lyckas ta idén i mål.

Krim och hälsa

Kanske bidrog denna förmåga till att hon sedan blev headhuntad som chef i bokförlagsvärlden. Amerikanska Harper Collins är världens näst största förlag och Carina fick 2017 i uppdrag att leda uppbyggnaden av den nordiska bokutgivningen med svenska författarskap som Emelie Schepp, Maria Borelius och Jessica Frej vid sidan av internationella författare som Karin Slaughter, Don Winslow och Robin Sharma. Hon delar sin tid mellan chefsjobbet och att själv vara förläggare åt olika författare, främst av fackböcker inom hälsa och självutveckling. Hon har även en passion för spänning – hon är trots allt grundaren av deckarfestivalen Crimetime Gotland.

Är det glamoröst att ha ett toppjobb i förlagsvärlden?

– Det kan det vara, vissa veckor om året så får man åka både till New York, Frankfurt och London. Men man sitter ofta långa arbetsdagar, tolv till femton timmar, inne i konferensrum på hotell. Jag tycker ju att det är fantastiskt kul att få träffa mina internationella förlagskollegor, även i ett konferensrum, så för mig känns det både spännande, utvecklande och glamoröst. Men det passar ju inte alla.

Sjuk make

Arbetet kräver stor flexibilitet, och det gäller att kunna sätta gränser och ta sig tid att måna om den egna hälsan. Träning, meditation och tid till eftertanke, det behöver Carina Nunstedt i sitt liv för återhämtningens skull.

Det har blivit extra viktigt det senaste året, som har präglats av maken Anders sjukdom som har inbegripit både cellgiftsbehandling och operationer. När livet ställs på sin spets skärps alla sinnen, konstaterar hon.

– Man blir förhoppningsvis bättre på att prioritera och uppskatta alla de små sakerna. Jag är väldigt tacksam över hur vi som familj kan kämpa tillsammans. Vi försöker bada i kärlek den här sommaren. Det kan man glömma bort i andra skeden av livet.

Carina Nunstedt

Ålder: Fyller 50 år den 23 augusti.

Gör: Nordisk förlagschef på amerikanska bokförlaget Harper Collins.

Bor: Lägenhet i centrala Stockholm.

Familj: Gift med Anders, musikredaktör på Expressen. Två söner, Oscar, 15, och Wilmer, 17.

Så firar jag födelsedagen: "Vi har fått skjuta upp Sardinien-resan som var planerad. Men kanske en hotellfrukost någonstans, så att det ändå blir en liten känsla av att resa, med familjen.”

Om att fylla 50: ”Man måste ge sig tid att reflektera, och samtidigt inte fästa för stor vikt vid ålder. Men det känns stort att fylla 50!”

Läser helst: "Mycket och blandat, framför allt facklitteratur och spänning."

Stör mig på: Långsinthet.

Så rensar jag tankarna: "Med meditation, yoga eller stand up paddleboard." (Stå upp-paddling, reds. anm.)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.