Gerd Riccius skriver i sin vardagskrönika att hon har mött ett flertal professionella, empatiska och respektfulla läkare, men också att hon har stött på motsatsen,
Gerd Riccius skriver i sin vardagskrönika att hon har mött ett flertal professionella, empatiska och respektfulla läkare, men också att hon har stött på motsatsen, Bild: Sören Håkanlind

Om vikten av att tänka efter före

Gerd Riccius var inte helt nöjd med sitt senaste läkarbesök: "Till dem som i sin läkarutbildning inte tillgodogjort sig kunskaper i kommunikativa färdigheter, anständigt bemötande och social kompetens, erbjuder jag, som en följd av läkarbesöket ovan, ett kostnadsfritt deltagande i mina vett- och etikettkurser för konsultation och träning", skriver hon i sin vardagskrönika.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Att förebygga betyder att förutse potentiella faror, att tänka långsiktigt och att handla i enlighet därmed, i akt och mening att förhindra oönskade konsekvenser. En, om än minimal, analytisk förmåga är i sammanhanget klart meriterande. Ett preventivt logiskt förhållningssätt genomsyrar hela vår tillvaro, i trafiken, i hemmiljön, i säkerhetsföreskrifter på arbetsplatser etc.

Inom hälso- och sjukvård inskränker man sig till vissa riktade profylaktiska insatser som mammografi, gynekologisk cellprovtagning och allmän vaccinering i influensatider. Endast tre-fyra procent av den totala sjukvården satsas på preventiva åtgärder, trots att prevention skulle ge både bättre hälsa och ekonomiska besparingar. Enligt WHO går det att förebygga 30 procent av cancerfallen och hela 80 procent av hjärt- och kärlsjukdomarna, en beräknad besparing för samhället på tiotals miljarder årligen – och därtill drastiskt förkortade vårdköer.

ANNONS

Kontinuerliga hälsokontroller är av stor vikt, i synnerhet när man nått pensionsåldern. Min mor drabbades av coloncancer (tjocktarmscancer) med ett katastrofalt lågt blodvärde och obotliga skador på hjärtat som följd. En tidig upptäckt vid en hälsoundersökning hade besparat henne svårt lidande och samhället en onödig ekonomisk belastning.

Min man och jag har årligen, på en halvprivat vårdcentral, undersökt vår hälsa sedan elva år tillbaka. Tack vare en professionell behandling, individuell omsorg och inte minst ett inkännande bemötande har, på ett tidigt stadium, våra sjukdomar och åkommor upptäckts, åtgärdats och botats.

Då vår omtyckta läkare nyligen pensionerades, hänvisades vi till en annan läkare på samma vårdcentral. Vid själva provtagningen nekades jag att lämna urinprov med följande motivering: ”Du har inga sjukdomar i urinvägarna”. Eftersom coloncancer anses starkt ärftlig har jag årligen lämnat in ett så kallat fecesprov för att kunna upptäcka/utesluta dolda tarmblödningar. Även detta förvägrades jag nu.

Vid besöket hos läkaren en vecka senare ställde hon följande frågor, uppenbarligen omedveten om innehållet i provsvaren (bland annat glukoshalten i blodet): ”Har du diabetes? Har du högt blodtryck?”. Jag svarade nekande. ”Vad har du då här att göra?”, frågade hon. Hennes attityd var nedlåtande, respektlös och allmänt ovänlig. Jag anförde min årliga hälsokontroll som anledning till min ovälkomna visit. Hon hänvisade då till privata hälsokontroller (2000-3000 kronor/besök). I vårt jämlika och skattetyngda land skulle alltså tjockleken på plånboken avgöra möjligheten till hälsokontroll och tidig upptäckt av allvarlig sjukdom.

ANNONS

Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska ohälsa förebyggas. Att sjukdom uppstår, återkommer eller förvärras ska likaledes motverkas. Lagen följs inte! Här krävs ovillkorligen fortsatt kunskapsspridning, förändrade attityder och ett förnyat arbetssätt.

PS. Jag har mött ett flertal professionella, empatiska och respektfulla läkare, som förstått sitt yrkes etiska dignitet. Till dem som i sin läkarutbildning inte tillgodogjort sig kunskaper i kommunikativa färdigheter, anständigt bemötande och social kompetens, erbjuder jag, som en följd av läkarbesöket ovan, ett kostnadsfritt deltagande i mina vett- och etikettkurser för konsultation och träning. Detta i god mellanmänsklig anda och kanske framför allt – i förebyggande syfte.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS