– Sveaborg är nära och ändå långt borta från Helsingfors, säger Ola Kellgren som bor på en ö, i Finlands äldsta bostad.
– Sveaborg är nära och ändå långt borta från Helsingfors, säger Ola Kellgren som bor på en ö, i Finlands äldsta bostad. Bild: Agneta Slonawski

Ola bor i ett finskt världsarv

Ola Kellgrens karriär började efter kulturvetarprogrammet i Göteborg. Därefter följde museijobb i både väster och norr. Nu är han på sluttampen för uppdraget på Nordiska ministerrådet i Helsingfors.

ANNONS

Finland har gått över till sommartid, flyttfåglarna är på väg och snart kommer det vitkindade gäss i stora skaror för att slå sig ner på Sveaborg. En ö alldeles utanför Helsingfors, som är en av världens största sjöfästningar. I dag är platsen också ett världsarv.

Här har nordisk kulturkontakt tre personallägenheter. De andra lägenheterna på ön, lottas ut, till gemene man, varje gång det blir en ledig. Här bor Ola Kellgren i en av Finlands äldsta bostäder, sedan sju år tillbaka.

Som att bo på landet fast mitt i stan

– Det lockade att jobba i ett annat nordiskt land och Finland var en vit fläck på min karta. Jag trivs enormt bra med att bo på Sveaborg. Det är som att bo på landet fast mitt i stan. Samtidigt liknar Helsingfors Göteborg med sina spårvagnar, samma tempo och med folk på gatorna. Fast arkitekturen har mer en kvardröjande öst atmosfär, med jugend och funkis, som får en att tänka på Sankt Petersburg, förklarar Ola Kellgren.

ANNONS

Båtturen tar tio minuter

Båtturen ut till ön tar drygt tio minuter och man ser huvudstaden från ön. Det bor omkring nio hundra personer på Sveaborg, som har skola, affär och matservering året om. Ungefär som Brännö i Göteborgs södra skärgård, fast själva posten för ön kan liknas mer vid Älvsborgs fästning. Gemensamt är att Sveaborg är ett populärt utflyktsmål. Mängder av turister besöker ön året om.

Då brukar Ola Kellgren ta sig hem till lantstället i Bohuslän. Själv kommer han från Dalsland. Efter universitetet i Göteborg började han så småningom på Industrimuseet. Därefter blev det museiarbete i bland annat Umeå. Så till Nordiska ministerrådets kulturinstitution i Helsingfors, där arbetet består av att skapa samarbete, utbyten och program mellan de olika nordiska länderna. På plats finns ett antal medarbetare från hela Norden. Plus ett bibliotek i city med litteratur på alla nordiska språk, inklusive grönländska och samiska.

Arbetet ska leda till nordisk nytta

– Vårt uppdrag är att främja nordiskt samarbete genom särskilda projektbidrag, som kan leda till en nordisk nytta, plus att utveckla konstnärlig kvalitet. Ett exempel är att nordiska konstnärer precis varit på workshop på Sveaborg eller att cirkusartister från olika länder, nyss varit på residens, i bland annat Ljungskile. Eller vårt stora läsprojekt för barn: Bokslukaren – där vi ger vägledning, för bilderböcker som varit nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris, om hur man kan prata om boken med sina barn, säger Ola Kellgren som själv gärna tar del av finlandssvensk litteratur.

ANNONS

Pratar ”blandinaviska” på jobbet

Han har inte lärt sig finska under de här åren, utan tar sig fram med svenska och engelska. På jobbet pratar han ”blandinaviska”. En vanlig arbetsdag består bland annat av att förbereda författarsamtal och panelsamtal. Att ordna språkkafé och seminarier kring aktuella frågor i samhället. Allt börjar puttra i gång så smått igen, efter en lång nedstängning i Finland; först pandemi och nu påverkan av kriget i Ukraina.

– Det är ju så att det är mer oro här, även om det kanske ligger under ytan. Den är baserad på tidigare erfarenheter och närheten till Ryssland, så klart. För några veckor sedan kom sista tåget från Sankt Petersburg. Nu är linjen stängd, berättar Ola Kellgren.

Går in på sitt sista och åttonde år

Snart går han in på sitt åttonde år på Nordiska ministerrådet. Längre än så får han inte ha sin post. Efter det går flytten tillbaka till Sverige och lantstället i Kämpersvik. Sin tid kommer han att dela mellan barn och barnbarn i Göteborg och Umeå.

– Jag lämnar en välskött institution med medarbetare som har en stor självständighet. Det känner jag mig stolt över. Men nu kommer jag att gå in aktivt i farfarsrollen och inte vara borta mer från min yngsta dotter som är 16 år.

ANNONS

En hel del tid hoppas han kunna spendera på lantstället söder om Grebbestad. Ett ställe som han delar med sina tre syskon. För sextio år sedan köpte familjen en tomt där. Då bodde de i Färgelanda. Nu är sommarstället en viktig mötesplats i familjen.

Ola Kellgren

Ålder: 64 år.

Bor: På Sveaborg i Finland.

Familj: Fyra barn och fem barnbarn.

Arbete: Direktör på Nordiska ministerrådets institution – nordisk kulturkontakt, i Helsingfors.

Intressen: Att jaga, fiska och vara i naturen.

Nordiska ministerrådet: Nordisk kulturkontakt i Helsingfors är en av Nordiska ministerrådets fem kulturinstitutioner: Grönland, Färöarna, Island, Åland och Helsingfors. De har till uppgift att främja nordiskt kultursamarbete. Genom att bland annat vara sekretariat för ministerrådets fyra olika stödprogram. Vilka till för att finansiera nordiska och nordisk-baltiska kulturprojekt.

www.nordiskkulturkontakt.org

Sveaborg: Sveaborg var ursprungligen bas för skärgårdsflottan. Den byggdes i mitten av 1700-talet när Finland tillhörde svenska riket. År 1991 utnämndes Sveaborg till ett världsarv av Unesco.

www.suomenlinna.fi/sv

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS