Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nya Xbox One S är liten – men fullpackad med nyheter

Tre år efter lanseringen släpper Microsoft en uppgradering av spelkonsolen Xbox One. Den nya modellen är betydligt mindre och bjuder på en hel del välkomna nyheter. Microsoft har uppgraderat spelkonsolen Xbox One

Xbox One S heter den nya modellen och namnet skvallrar om att man krympt lådan ganska rejält. Inte bara har de fått ner storleken med 40 procent mot storebrorsan, den rymmer även den klumpiga strömadapter som fått tv-bänks-perfektionister att slita sitt hår.

Den svarta färgen har bytts ut mot vitt, eller "robot white" som Microsoft kallar den, och förutom ett helt nytt formspråk kan man också köpa till ett ställ för vertikal placering. Det senare var något som man tidigare direkt avrådde ifrån.

Det bjuds även på en del nya funktioner. Stöd finns nu för spel och video i 4K och HDR samt en ir-sensor inbygd från start.

Även spelkontrollen har fått en del uppgraderingar. Färgen är densamma som konsolen och en ny textur gör den något mer greppvänlig än sin föregångare. Mest hurrarop får nyheten om att spelkontrollen nu har stöd för bluetooth vilket underlättar för den som vill spela på PC:n.

Xbox One S släpps i augusti. Priserna i USA ligger på 299 dollar för versionen med 500 GB hårddisk och 349 dollar för 1TB. Räkna som vanligt med högre priser vid svensk lansering.

Uppgraderingen är strategiskt viktig för Microsofts spelkonsol vars marknadsandelar inte nått upp till samma nivåer som föregångaren Xbox 360. Medan Sonys Playstation har sålt cirka 40 miljoner enheter sedan lanseringen 2013 har Xbox One bara skeppat 20 miljoner, enligt analytikernas uppskattningar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.