Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När Jesper Caron mådde som sämst funderade han på att ta sitt liv. I dag gör han succé som föreläsare där han hjälper andra människor att må bättre.
När Jesper Caron mådde som sämst funderade han på att ta sitt liv. I dag gör han succé som föreläsare där han hjälper andra människor att må bättre. "Relationer är väldigt viktiga för hur vi mår. Det är en bevisad lyckofaktor. Jag är noga med att vårda de jag har", säger han. Bild: Mathias Pernheim

Nya kostvanor och barnens kärlek hjälpte Jesper ur krisen

Ett ärftligt hjärtfel satte stopp för artistkarriären. Reumatismen tog ifrån honom viljan att leva. Hjärtat är åtgärdat och med nya kostvanor försvann värken och livslusten kom åter. I dag drar Jesper Caron fullsatta hus som föreläsare.

Jesper Caron är inne på femtonde året som föreläsare. Inför publik stärker han åhörarnas mentala muskler och ger verktyg för hur man kan må och prestera bättre. Utgångspunkten i hans föreläsningar hittar man i vad som i dag kallas "positiv psykologi" – ett vetenskapligt område som studerar de faktorer som har betydelse för lycka och välmående.

Jesper vet vad det innebär att inte må bra. Han har drabbats livshotande sjukdomstillstånd och tvingats överge en lovande artistkarriär och börja om på nytt.

17 år – med aortaaneurysm

Han var 17 år när han fick veta att han hade ett aortaaneurysm och samma sorts hjärtfel som ändade hans pappas liv alldeles för tidigt. Då syntes det en liten utbuktning på stora kroppspulsådern. Sju år senare fick Jesper domen. Då stod karriären på topp. Han hade spelat musikalroller på Göteborgsoperan, medverkat i Lars von Triers film "Dancer in the dark" och legat på Svensktoppen.

– Jag kände att kroppen hade börjat lägga av och jag var trött. Jag fick förklarat att stora kroppspulsådern var som en gammal brandslang som kunde gå sönder när som helst. Jag fick rådet att sluta som artist.

Slut med dans och sång

Problemen löstes med akut operation. I dag är alla delar som tidigare inte fungerade utbytta mot slitstarka material. Men då var det slut med dansen och sången. Rampljuset slocknade.

– Många tror nog att jag blev förkrossad när jag inte kunde fortsätta som artist. Men jag började jobba på Manpower. Jag hann inte deppa och vara ledsen för att jag var slut som artist, säger han och fortsätter.

– Men det är klart att när jag tittade på Melodifestivalen och såg gamla kollegor så tänkte jag att där kunde jag också ha varit, men vilken artist hade jag varit? Det blev bra ändå. Jag fick ett helt nytt liv.

Bild: Mathias Pernheim
Bild: Mathias Pernheim

Jesper började sälja annonser. Han stortrivdes och pratade ofta inför kunder och höll kortare föreläsningar för kollegor.

– Då kände jag väldigt starkt att jag ville börja föreläsa i större skala. Så jag satsade. Om man tror att allting är för svårt så blir det inget gjort, säger han och greppar genast mobilen och skriver ner den sista meningen.

– Välkommen till Jespers värld! Jag skriver alltid upp idéer och tankar och möjligheter. Sådant som jag kan använda mig av och utveckla. Jag jobbar alltid vidare med mitt material. Det måste vara levande. Människor som hör mig flera gånger ska slippa höra samma saker varje gång.

Det är inte enda gången under intervjun som han skriver ner idéer som uppstår i stunden. Kärnfulla formuleringar är viktiga för hans verksamhet och för kommunikationen med kunder och åhörare. På ett par år har han byggt en Facebook-sida och når i dag en miljon människor varje vecka.

Svårartad reumatism

När Jesper kommit i gång med sin verksamhet som föreläsare kom nästa bakslag. Det som började med ömmande kroppsdelar visade sig vara svårartad reumatism.

– Det började redan när de sydde ihop mig efter hjärtoperationen, men den gången försvann smärtorna. Men så kom de tillbaka och då blev det mycket värre.

Räddningen blev att tänka framåt. Det höll fram till 2013 när ett megaskov bröt ut.

– Varenda led i kroppen värkte. Jag kunde knappt röra mig och hade jämt ont. Jag var konstant trött och ledsen.

Det tog hårt på psyket.

– Det var hemskt att inte kunna leka med barnen. Min fru fick ta allt när jag låg i sängen som en jättebebis. Och vår dotter var två år och blev rädd när hon såg mig för jag var så märkt av reumatismen. Då tänkte jag att det var bättre för alla om jag inte fanns. Malin skulle kunna träffa en ny man och barnen få en ny pappa. Jag uppvisade alla symtom på depression.

Barnens ord hjälpte

Vändpunkten berodde på olika enskilda händelser. Sonens högsta önskan om ett botemedel mot reumatism och dotterns komplimang om att ingen kunde leka lika bra med Barbie som pappa, var några orsaker till att han fick tillbaka livsgnistan.

– Och jag som tänkte avrunda mitt liv för deras skull. När jag hörde vad barnen sa kunde jag ju inte sticka. Jag måste hitta ett sätt att leva, säger han och får en tår i ögat.

Ett år satt skovet i. När det släppte var han som pånyttfödd. Han bestämde sig för att prova alla tips och kurer som kom i hans väg för att inte hamna i samma tillstånd en gång till. Nu har han hittat en diet som håller sjukdomen stången.

– Bland annat har jag slutat helt med fläskkött och så äter jag tre avokado om dagen och dricker mest kranvatten med högt pH-värde. Nu har jag inte haft någon värk på över tre år.

Uppvuxen i Borås

Jesper växte upp på Druvefors i Borås och artisteriet kom tidigt in i hans liv.

– Jag sjöng rätt bra och en tjej i min klass betalade mig för att jag skulle sjunga för henne på rasterna, haha. Jag fick bekräftelse och jag har alltid gillat att uppträda.

Planen var att söka till Chalmers efter studenten och bli arkitekt. Men pappans död förändrade mycket.

– Pappa var min bästa kompis och samtalspartner. Vi hade många spännande samtal om historia, politik och mycket annat. När han dog hade jag ingen annan att föra de samtalen med.

Kunde gå sin egen väg

Pappans död banade samtidigt väg för Jesper att helt kunna gå sin egen väg. Därmed inte sagt att han var styrd och ofri. Men pappans ord om att skaffa sig en riktig utbildning ekade inom honom, men när pappan var borta blev det inte lika viktigt. Han gick en dansutbildning och utbildade sig sedan i tre år på Performing Arts School i Göteborg.

– Det var ett uppvaknande att träffa människor som hade en annan bakgrund, det var väldigt tillåtande och en helt annan värld. Det gjorde gott för mig, jag kom närmare mina känslor. Man gör det när man tränar på att gråta på scen eller visa andra känslor.

Bild: Mathias Pernheim
Bild: Mathias Pernheim

Det var under den tiden som han träffade sin fru Malin och nu bor de i ett hus i Viskafors.

Jespers karriär har gått som på räls. Han föreläser ofta och drar för det mesta fulla hus. För att orka ägnar han sig åt aerobisk träning som är skonsam för kroppen. Han mår bättre än någonsin och försöker ringa in ytterligare faktorer som spelar in för välmåendet utöver ett lyckligt familjeliv, en tillfredsställande karriär och att få vara frisk.

– När jag kom i kontakt med "positiv psykologi" öppnade det för mycket och jag såg vad man behöver för att må bra. Relationer är väldigt viktiga för hur vi mår. Det är en bevisad lyckofaktor. Jag är noga med att vårda de jag har.

Jesper Caron

Ålder: 47 år.

Gör: Föreläsare, författare, inspiratör.

Familj: Gift med Malin. Två barn.

Bor: Villa i Viskafors, strax utanför Borås.

Aktuell: Med föreläsningsturnén "Koll på livet".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.