Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
– Det är förebyggande arbete på organisationsnivå som krävs, inte fler mindfulnesskurser, säger forskaren Anna-Carin Fagerlind Ståhl. Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Ny studie: Sänkta krav enda metoden mot utbrändhet

Att höga krav och högt tempo på arbetsplatsen kan kompenseras med socialt stöd och ökat handlingsutrymme är en myt. Det menar två forskare vid Linköpings universitet i en ny studie.

Om utbrändhet ska förebyggas så måste arbetsgivarna först sänka kraven. Även om socialt stöd på arbetsplatsen och större eget handlingsutrymme är viktigt, så räcker inte det för att uppväga den negativa effekten av höga krav, menar forskarna.

– Många organisationsförändringar syftar till att göra arbete mer effektivt. Det kan riskera ett högre arbetstempo, i och med att man effektiviserar bort en del onödiga arbetsuppgifter. Man riskerar då också att arbetet blir mer intensivt, säger Anna-Carin Fagerlind Ståhl, psykolog och en av studiens författare.

Tillsammans med kollegan Christian Ståhl och forskare i Kanada har hon analyserat enkätsvar från drygt 1 700 medarbetare i sju olika organisationer. Deltagarna i studien har fått bedöma hur de uppfattar krav, socialt stöd och handlingsutrymme på sin arbetsplats. De har även fått svara på frågor om symtom på utmattning.

Psykologen Anna-Carin Fagerlind Ståhl har genomfört studien tillsammans med kollegan Christian Ståhl.. Bild: Linköpings universitet

Arbetsplatserna som har deltagit i studien skiljer sig åt och inkluderar yrkesgrupper som till exempel sjukvård, tillverkningsindustri och tjänstemän.

Kritisk mot att ansvaret hamnar på medarbetaren

Sänkta krav från arbetsplatsens sida kan vara att det finns gott om tid för att utföra arbetsuppgifterna, att mängden arbetsuppgifter är rimlig och att det finns möjlighet att ta de pauser som man ska kunna ta enligt kollektivavtal och arbetsmiljölagen.

– Man ser att personer som upplever höga krav har mer symtom på utbrändhet. Symtomen ökar dessutom med tiden. Höga krav i två år innebär en gradvis ökning av utbrändhetssymtomen, säger Anna-Carin Fagerlind Ståhl.

Att social stöd i form av tillit till kollegor och chefer skulle kunna skydda mot utbrändhet är ett vanligt antagande i många organisationer. Så är inte fallet, att döma av resultatet i forskningsstudien.

Forskarna ställer sig även kritiska mot individuella åtgärder som gör att ansvaret hamnar på den enskilda medarbetaren. Till exempel kurser i mindfulness och stresshantering.

– Baserat på den här studien är vi kritiska mot att det skulle vara effektfullt. Det är förebyggande arbete på organisationsnivå som krävs, inte fler mindfulnesskurser, säger Anna-Carin Fagerlind Ståhl.

LÄS MER: Peter Währborg: "Sällan själva arbetet leder till att ljuset slocknar, snarare arbetsmiljön"

LÄS MER: TESTA DIG SJÄLV: Är du stressad?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.