Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Kicken” Lundqvist tycker att tiden går snabbt. ”Vad hände? Det är känslan jag får när jag inser att jag är 50 bast!”, säger han. Bild: Christine Olsson
”Kicken” Lundqvist tycker att tiden går snabbt. ”Vad hände? Det är känslan jag får när jag inser att jag är 50 bast!”, säger han. Bild: Christine Olsson

Nu kickar andra halvlek i gång

Trummisen Christian ”Kicken” Lundqvist är van att leva i ett högt tempo. Turnéer, skivinspelningar och jobbet som programledare varvas med träning och ett rikt socialt liv. Kanske är det därför 50-årsdagen nästan kommer som en överraskning.

Tid är märkligt. Vissa perioder händer saker som för evigt etsar sig fast i minnet och formar en för alltid. Andra skeden kan flyta förbi i ett vardagstöcken utan att göra något särskilt avtryck.

För Christian ”Kicken” Lundqvist är den känslan påtaglig just nu. Hans hektiska tillvaro som musiker och programledare för Postkodlotteriet, med ett fullspäckat schema och många resdagar, har plötsligt bytts mot nästan total stiltje.

Tappat styrfarten

Covid-pandemin har vänt upp och ned på allt. I ett slag blev allt inställt. Jag som är van att få energi av att stå på scenen tycker att jag mest har gått och såsat och tappat styrfarten, säger ”Kicken”.

Han skulle precis ut på en världsturné med hårdrocksbandet Saxons legendariske frontman Biff Byford när pandemin bröt ut. Då hade ”Kicken” varit i Brighton och i York i tre veckor och spelat in en skiva. Det var alltså mycket nötande bakom trumsetet till ingen nytta.

En jäkla smäll

– Så där åkte man ju på en jäkla smäll – personligt, eftersom jag investerat mycket tid och tyckte att det skulle bli skitkul – men också ekonomiskt. Även om jag inte på något sätt hör till de värst drabbade.

Annars har han bockat av många av sina pojkdrömmar från uppväxten i Rimbo i Roslagen. Det var där han upptäckte musikens dragningskraft – särskilt hos alla de hårdrocksband som var stora på 1980-talet. Han beskriver sig som en målmedveten person som gillar att ha koll och upprätthålla rutiner.

– Jag mår bra av det. Som att gå ned till gymmet varje morgon, köra ett pass och ”tugga” lite med de andra gubbarna med samma vanor. Träningen gör ju att man pallar att leva lite rövare på helgerna också, säger han.

Som liten var målet att få spela trummor med idolerna i "The Boppers" och att starta ett eget band. Han uppnådde båda. ”Kicken”, som lärde sig spela på egen hand, fick så småningom turnera med Peter Jezewski och Pelle Karlsson från "The Boppers". Och 2006 slog han igenom med "The Poodles" när de var med i Melodifestivalen.

– Det var verkligen sjukt roliga och händelserika år. Vi spelade över hela Europa och i Japan och hade en fantastik publik. Men 2019 bestämde vi oss för att lägga ned. Man utvecklas åt olika håll och förutsättningarna i branschen gjorde att det inte var lika kul längre.

Omtumlande månader

Pandemitiden har ändå inte varit helt fruktlös. Tillsammans med musiker från grupper som Europe, Heat och Art Nation har ”Kicken” ingått i gruppen "Crowne".

– Vi släppte en skiva i juni som har sålt riktigt bra, vilket är skoj. Vi får väl se om vi kan köra några spelningar när det öppnar upp, det är ju lite pyssel att få till det eftersom alla har andra band också, säger han.

Även om det var en positiv händelse har de senaste månaderna varit omtumlande för honom. Det började med att han drabbades av covid sent i höstas och blev ordentligt sjuk, men repade sig ändå relativt snabbt.

– Det värsta var det som hände nu i maj när jag drabbades av blodproppar i lungan och hjärtat. Det var riktigt läskigt, säger han.

Efter en flygresa till Malta fick "Kicken" olidliga ryggsmärtor, så pass svåra att han var tvungen att söka vård, något han annars drar sig in i det längsta att göra. Att han ändå gjorde det visade sig vara ett klokt beslut.

En knäpp på näsan

– Hade jag inte fått hjälp så snabbt hade det kunnat gå riktigt illa. Varför det hände och vad som utlöste det vet man väl inte riktigt, men det kan vara covid-relaterat.

”Kicken” beskriver händelsen som en ”knäpp på näsan” och en riktig tankeställare. Att dessutom 50-årsdagen nu ska firas gör att det känns som om han står inför ett nytt, oskrivet kapitel i livet. Det har fått honom att fundera på vad han ska fylla det med.

– Vi får se, jag saknar att arbeta kreativt. Nu är jag på målrakan, redo för andra halvlek.

Christian ”Kicken” Lundqvist

Fyller: 50 år den 5 augusti.

Gör: Trummis och programledare.

Bor: På Kungsholmen i Stockholm.

Familj: Två söner.

Om att fylla 50: ”50?! Kan vi inte säga 40 plus moms? Men allvarligt talat: Det har gått så fort, vad hände, liksom. Fyllde jag inte 40 nyss? Fast det är bara att inse: nu börjar andra halvlek.”

Så firar han födelsedagen: ”Med pompa och ståt!”

Aktuell med: Släppte ny skiva i juni med nybildade bandet Crowne som förutom honom består av medlemmar från Heat, Europe och Art Nation.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.