Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Nu kan barn testa synen medan de leker

Kan småbarn leka och testa synen samtidigt? Det tycker Alfons Åbergs kulturhus som nu integrerat ögontester i sin lekmiljö vid Trädgårdsföreningen.

Den nya miljön invigdes under fredagen med saft, kakor och ballonger. På plats i det lilla Alfons Åberg-präglade huset finns nu bland annat en inomhusvägg med ett särskilt fönster som barnen kan titta igenom för att testa sin syn. På andra sidan fönstret finns en bild med små rosa djur istället för bokstäver, som grisar, katter och hundar. Har de svårt att se den nedersta raden djur kan ett besök hos en läkare eller optiker vara aktuellt.

En som testade var sexårige Elvin Dujmovic, klädd i trollkarlskläder, som var på besök med sin pappa Martin.

– Det var enkelt. Jag såg till och med de minsta djuren. Men skulle jag få glasögon som pappa, vill jag att de är i guld eller i regnbågsfärger, säger Elvin.

Glasögonbidrag sen 1 mars 2016

Stiftelsen bakom Alfons Åbergs kulturhus är icke vinstdrivande och drivs av representanter från Göteborgs stad och näringslivet. Den nya miljön har man dock satt upp i ett samarbete med en stor optikerkedja.

– Vi brinner för lek och läsning. Och för att kunna läsa är det viktigt att ha en bra syn, säger Anna Forsgren, VD på Alfons Åbergs kulturhus.

Från 1 mars 2016 får alla barn och ungdomar i Sverige upp till 19 år 800 kronor i glasögonbidrag efter ett regeringsbeslut. I Västra Götalands-regionen kan man få högre bidrag vid särskilda behov, men mellanskillnaden får föräldrar vanligtvis stå för själva.

Vanligtvis kontrolleras barns syn när de är fyra år via Barnavårdscentralen (BVC). Föräldrar som misstänker att deras barn ser dåligt kan dock höra av sig till en skolsköterska eller BVC innan dess. Barn under åtta år kontrolleras vanligtvis av ögonläkare medan äldre barn kan besöka en optiker.

Dålig syn kan leda till problem i skolan

– Att se dåligt kan leda till negativa konsekvenser i skolan, som koncentrationssvårigheter och huvudvärk. För att förhindra det behöver man upptäcka synfel tidigt. Förhoppningsvis kan denna miljö underlätta för föräldrar som är osäkra på om deras barn ser bra eller inte, säger Anna Forsgren.

En bit bort pysslar treåriga Elvira Elek och hennes lillebror Harry. De har klippt ut glasögon i papper som de nu färglägger. Bredvid sitter pappa Linus och mamma Josefine.

– Både jag och min man har linser, så barnen är väl i riskzonen. Jag tycker det är en jättebra idé att barnen kan testa synen på ett lekfullt sätt här. Det borde fler platser ha, säger Josefine Elek.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.