Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bent och Björn Pedersen representerar tredje respektive fjärde generationen tivoliägare i familjen Pedersen.

Nostalgi och tradition på Nalles tivoli

Ända sedan strax efter första världskriget har familjen Pedersen rest runt i Sverige med sitt tivoli. Numera  är det Björn som representerar den fjärde generationen och som ansvarar för att Mas-Olles griskarusell från 1905 och slänggungan från 1928 fortfarande snurrar.

Det är en strålande sommardag. Bent och Björn Pedersen håller på att slå upp sitt tivoli på Tånga hed i utkanten av Vårgårda. De har nyligen anlänt. Den knappt tio mil långa resan med traktor från Sundholmen strax söder om Borås till Vårgårda har tagit tre och en halv timma.

Det är en bra tid med tanke på att de haft både chokladhjul, lotteriestånd och ett antal åkattraktioner i släptåg. Deras Vårgårdabesök är föranlett av den årligen återkommande nostalgifestivalen.
– Vi söker inte det storskaliga. Det här är ett lagom stort arrangemang som med sin nostalgiska touch passar perfekt för vårt tivoli, konstaterar Björn Pedersen, som tog över rollen som tivolidirektör efter pappa Bent för sju år sedan.
Då gick det mobila tivolit under namnet Nordisk Nöjespark. I samband med ägarbytet bestämde sig Björn för att byta till Nalles tivoli. Namnbytet har dock inte lett till några större förändringar inom verksamheten.

Bent Pedersen är trots sina 77 år fortfarande aktiv inom företaget:
– Även om man inte blir rik av att driva tivoli kan jag inte tänka mig något bättre jobb. Jag började med två tomma händer när jag 1964 tog över efter min far och avslutade mitt ägande med 400 000 kronor i skulder, konstaterar han med ett stort leende.

Även om det inte varit en ekonomisk guldgruva känner han sig privilegierad. Men det kanske inte är så konstigt när man som Bent är född in i tivolivärlden. Hans farfar HP Pedersen startade familjens första tivoli i Köpenhamn strax efter 1:a världskriget. Men konkurrensen i Danmark var tuff, så han bestämde sig för att ta med familjen och tivolit och pröva lyckan i Sverige istället.
Och på den vägen är det alltså. Björn verkar vara lika passionerad som sina förfäder även om han kombinerar sitt jobb som tivolidirektör med jobb som arbetsledare på ett byggföretag:
– Hade jag inte tyckt att det här var kul hade jag slutat direkt, säger Björn som hyser gott hopp om yngste sonen Daniel så småningom tar över och därmed för släktens tivolitradition vidare.

Björn Pedersen konstaterar att intresset att besöka nöjesparker har växlat under årens lopp:
– Det fanns en period då Bingolotto indirekt mer eller mindre tog död på tivolina. Därefter var det dataspelsintresset som gjorde det svårt för oss. Men under de senaste åren upplever jag att fler och fler familjer vill göra saker tillsammans. Och det gynnar oss.
Björn Pedersen hävdar att den svenska tivolibranschen fungerar lite som en konjunkturmätare. Till och från har han funderat på att satsa på nya attraktioner och arbeta heltid med tivolit  Men han har blivit mer och mer övertygad om att det nuvarande konceptet är det rätta och valt att hålla verksamheten på hobbynivå:  
– Det är viktigt att bevara femtiotals-stuket. Färgerna, serviceandan och karusellerna gör att alla direkt ska kunna känna igen och se att det här är Nalles tivoli.

Det gör att Mas-Olles gamla barnkarusell med sina vackert utsnidade grisar, hästar och zebror lär leva vidare några år till. Karusellens namn härrör för övrigt från en dalmas som hette Olle. Det var han som lät göra karusellen som bland annat finns med i Hasse Alfredssons film om Den enfaldige mördaren.
Även den något yngre men lika välbevarade slänggungan är ”kändis”. Den fanns med i både filmen Sparvöga och i  ett av avsnitten i tv-serien Bonde söker fru.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.