Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Redan som tonåring fascinerades Nina Cederholm av att baka. Och hon älskade att bläddra bland bilderna på bakverk i Leila Lindholms bok
Redan som tonåring fascinerades Nina Cederholm av att baka. Och hon älskade att bläddra bland bilderna på bakverk i Leila Lindholms bok "A Piece of Cake". I dag arbetar Nina med sitt drömyrke som matstylist. Bild: Jan Larsson

Nina har förverkligat sin dröm att bli matstylist

Allt började när hon som 14-åring fick Leila Lindholms bok i present. Inspirerad av alla bakverk bestämde sig Nina Cederholm för att göra samtliga recept i boken. I dag arbetar Nina med drömyrket som matstylist.

Hon visar upp den tummade boken – "A Piece of Cake" – Leila Lindholms bok om småkakor, tårtor och matbröd och som bokstavligen blev en bladvändare.

– Jag tyckte att det var så härligt med alla fina bilder och recept. Det var liksom en ny värld jag upptäckte och blev så inspirerad att jag bestämde mig för att baka alla recepten från pärm till pärm. Jag höll på ganska länge med det, samtidigt blev det en bra grund för mig själv att stå på.

Bageri ihop med mamma

Under två somrar drev Nina också ett morgonbageri med sin mamma, som tröttnat på att köpa färdigt bröd i butikerna.

– Det var i den vevan som jag börjat på boken. Mamma tyckte att det var en bra idé om vi kunde ha ett bageri ihop på vårt sommarställe, där hon gjorde bröden och jag stod för de söta bakverken.

Morgonbageriet blev en succé och bakverken sålde ofta slut innan stängningsdags. Nina tänkte att det här med bakverk kanske är något att fortsätta med. När Instagram kom in i bilden upptäckte hon en helt ny värld hos likasinnade som höll på med bakning.

– Jag märkte att man kunde jobba på ett annat sätt med bakning, genom bild, foto och styling. Så jag började försöka själv och insåg att man måste kunna en del för att fånga ett bakverk och göra det rättvist, med ljus och sådant, berättar Nina.

Bild: Jan Larsson
Bild: Jan Larsson

Efter studenten läste hon medie- och kommunikationsvetenskap på Göteborgs Universitet. Samtidigt lärde hon sig så mycket som möjligt om foto och styling vid sidan av. När Nina var klar med utbildningen sökte hon till ICA, just för att få möjlighet att kombinera utbildningen med passionen för mat.

– Jag började som produktionsledare. Efter ett tag fick en kollega se mina bilder på Instagram och tyckte väl att det där är något att ta vara på. Så jag började få mer och mer uppdrag som matstylist i foto och filmteamet.

"Mitt stora intresse"

Nina kände snart att hon hamnat rätt, att det var det här hon ville göra.

– Samtidigt hade jag svårt att greppa att man faktiskt kunde få arbeta med det här. Detta var ju mitt stora intresse och plötsligt var jag på en arbetsplats och jobbade med det jag gillade mest av allt.

Sedan en tid tillbaka jobbar Nina med matstyling för ICA, men nu som egenföretagare och frilans. Ett steg som också innebar att kasta sig ut i det okända.

– Samtidigt kändes det som att jag har hållit på med det här sedan jag var 15 år och ännu inte tröttnat, utan tvärtom har det här med matstyling växt för mig. Så jag bestämde mig, skulle det bli något av detta, måste jag fokusera helt på det.

Exakt vad gör en matstylist?

– Jag jobbar alltid tillsammans med en fotograf, där mitt ansvar är att se till att maten presenteras på ett bra sätt. Fotografen sköter ljussättning och sedan är det ofta ett samspel mellan oss. Mycket handlar ju om att kommunicera mat genom bilder. Att inspirera, att fånga en känsla för maten eller bakverken man lägger upp.

Nina berättar om hur hon förbereder med inköp av råvaror, rekvisita och att man sen arbetar med både rörlig bild och foto. Ofta bryter hon ner det hela i en storyboard med scener och vad som kommer att hända. Filmerna syns sedan på ICA:s sociala medier.

Så du känner nu att du har hamnat rätt?

– Ja, verkligen. Det här är ju mitt intresse och min passion som jag nu har som arbete. Sedan är det ett brett yrke, man håller på med så mycket, förberedelser, matlagning, bakning, styling och fotografering. Det är en väldigt kreativ process på många olika sätt, som gör att det är svårt att tröttna på det.

Kanske en egen bok

Hon summerar 2019 och ser det nyss gångna året som en start av företaget och att lära känna människor och branschen.

– För ett år sedan sa jag till mig själv, att jag testar och ser hur det här året utvecklar sig. Nu har det gått ett år som har varit både lärorikt, utvecklande och väldigt roligt.

Nina sneglar på Leilas bok och menar att skriva en egen bakverksbok också är något hon har funderat på.

– Det vore väldigt roligt. Jag skriver ju recept och publicerar på Foodfolders sida och det hade varit kul att får göra en fysisk bok med mina samlade recept. Vem vet, i så fall skulle jag kanske få möjlighet inspirera någon annan, som Leila gjorde med mig i sin bok.

Nina Cederholm

Ålder: 27 år

Familj: Sambon Niklas

Bor: Göteborg

Intressen: Resor. Mat.

Instagram: @nina_cederholm

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.