Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Journalisten Niklas Källner har gjort en grej av att prata. Som få andra verkar han lyckas få folk att öppna sig. Bild: Carl-Olof Zimmerman
Journalisten Niklas Källner har gjort en grej av att prata. Som få andra verkar han lyckas få folk att öppna sig. Bild: Carl-Olof Zimmerman

​Niklas älskar det vardagliga småpratet

Niklas Källner älskar att prata med andra människor. Hans råd är att stänga av gps:en och i stället fråga om vägen. Då händer det intressanta saker. Och om han förr kunde förakta kallpratet har han nu lärt sig dess värde.

Under gymnasietiden var det ett evigt tjat om framtiden och vikten av att skaffa sig ett yrke. Det tyckte i alla fall Niklas Källner. Han lockades inte alls av tanken på att hitta ett arbete och bli vid sin läst.

– Jag kan absolut gilla att jobba mycket men jag vill alltid kunna se ett slut på det jag håller på med. För mig har det aldrig varit aktuellt att ha ett enda jobb för resten av livet.

Omväxlande tillvaro

Han valde att bli frilans inom tv och radio och det är en omväxlande tillvaro som passar honom perfekt. Det finns en poäng i själva variationen eftersom han tar med sig energin från det senaste uppdraget och låter det berika nästa.

”Nike”, ”Go’kväll” och pratshowen ”I särklass med Niklas” är några av tv-programmen han har jobbat med. Ett större publikt genombrott kom när han gjorde intervjuer i ”Skavlan” och under de senaste åren har han synts i hyllade ”Arvinge okänd” tillsammans med Kattis Ahlström.

”Ligger i mitt dna”

Att ständigt träffa nya människor är bland det bästa han vet.

– Det ligger i mitt dna att prata med folk. När man stannar och frågar om vägen händer det saker. Jag kopplar på det vardagliga småpratet och så dyker det upp berättelser som gör att programmet man jobbar med kan ta en annan vändning.

Förr hade han inte mycket till övers för det där ytliga konverserandet. Det kändes banalt och stod i vägen för det som verkligen var intressant i ett samtal. I dag ser han det som ett värdefullt verktyg för att få kontakt med människor och ett sätt att komma vidare till samtalsämnen med mera substans.

Bild: Carl-Olof Zimmerman
Bild: Carl-Olof Zimmerman

Vändpunkten kom för fem år sedan på en strand i Kalifornien.

– Jag började småprata med folk om det kommande presidentvalet som stod mellan Donald Trump och Hillary Clinton. Det jag lärde mig där var mer än jag någonsin hade kunnat läsa mig till.

På scen med Kattis

Ett par år senare hade han skrivit boken ”Och bilen går bra?”, en grundlig orientering i kallpratandets konst med exempel och tips. Ämnet följde med in i den scenföreställning han gjorde tillsammans med Kattis Ahlström under namnet ”Let’s talk”.

Det visade sig finnas ett stort intresse för de här frågorna, förmodligen för att alla kan relatera till ämnet. Men all kommunikation sker ju inte med ord och det är där Niklas Källner vill gå vidare med sin nästa bok.

– Den ska handla om det som inte är prat. I mitt arbete har jag upptäckt vilken stor roll det spelar hur man står, vilket tonfall man har och andra sådana saker. Det där har jag behövt fundera mycket på i mitt yrkesliv. Hur man gör den andra personen trygg i situationen.

Behöver inte kallprata

Något knep tycks han ju ha, Niklas Källner. Han har en förmåga att kunna gå fram till människor på gatan med en mikrofon och få dem att dela med sig av nästan vad som helst inför tv-kameran. Han behöver inte ens kallprata.

Hur gör du?

– Det är många saker. Hur jag närmar mig en person, hur jag pratar, att jag försöker ha kameramannen lite bakom mig. Sedan finns det väl annat som inte går att sätta ord på. Hur man är.

Han tror att han är ungefär likadan privat som på jobbet. Någon av- och påknapp har han inte. Snarare är han ständigt påkopplad och har svårt att slappna av och vara helt ledig.

Tennis och padel

Men tennis spelar han två gånger i veckan och ibland även padel. Båda är sporter där man hela tiden förhåller sig till andra människor.

– Vi lever i en tid där många ska göra sin Ironman eller andra individuella prestationer. Det verkar ganska ensamt. I padel är man fyra personer som leker med en boll, det tycker jag är inkluderande och trevligt.

Det senaste året har Niklas Källners vardag sett lite annorlunda ut mot tidigare, men trots att en del jobb har fått ställas in har han ändå haft mycket att göra. Han är en eftersökt föreläsare, konferencier och moderator på konferenser även om det mesta nu skett digitalt. Ibland hörs han också i radioprogrammet ”Spanarna” i P1.

Hemliga framtidsprojekt

Framtidens projekt vill han inte avslöja än.

– Jag har rätt mycket på gång som jag inte vet vad det blir, så det vågar jag inte säga något om.

Niklas Källner

Ålder: Fyller 45 år den 27 maj.

Gör: Journalist och programledare.

Bor: Bromma.

Familj: Frun Caroline och sönerna Noel, 14, och Elian, 12.

Om att fylla 45: ”Tidigare har jag jagat nytt hela tiden. Numera har jag börjat uppskatta även de tråkiga sakerna som hör till jobbet, som att göra flera tagningar där jag går in genom en port.”

Så firar han födelsedagen: ”Det är den svåra frågan. Jag hoppas kunna träffa människor jag inte kunnat träffa på länge.”

Har skrivit: Böckerna ”Tills man dör lever man” (2015) med korta intervjuer med folk på stan om deras liv, samt ”Och bilen går bra?” (2018) om småprat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.