Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Den före detta polisen Niclas Franklin har gett ut två deckare och en tredje är på gång. Han tog sju år på sig att skriva klart den första boken,
Den före detta polisen Niclas Franklin har gett ut två deckare och en tredje är på gång. Han tog sju år på sig att skriva klart den första boken, "Dödligt dubbelspel”, Nu har Niclas fått rutin och håller avsevärt snabbare tempo. Bild: Maria Hellström

Niclas tar med sig gammal kunskap in i en ny deckarvärld

Han är den före detta polisen som gillar att bygga historier och skriva. Niclas Franklin vill skildra spaningsarbetet – och skapa spänning. Nu har han gett ut sin andra deckare.

Niclas Franklin behöver inte gå en kurs i pistolskytte för att lära sig hur polisens tjänstevapen fungerar. Den kunskapen har han redan. Och han har inte anledning att åka extra till Hammarkullen för att ta reda på hur en trappuppgång i området ser ut. Det vet han redan.

Med en bakgrund som spaningspolis, bedrägeriutredare på ett försäkringsbolag och nu som vd för ett säkerhetsföretag som gör bakgrundskontroller och riskbedömningar, är startsträckan kort för att sätta sig ner och skriva deckare.

Skriver ofta och gärna

Niclas har bred kunskap om hur både den kriminella världen ser ut, framför allt i Göteborg, och hur spaningsarbete och brottsutredningar går till.

Han kan skriva var han än befinner sig så länge han har ledig tid och datorn eller paddan med sig. Som under barnens idrottsträningar när de var mindre, eller i soffan hemma i villan i Torslanda, där det oftast blir.

Bild: Maria Hellström
Bild: Maria Hellström

Niclas vaknar tidigt på morgonen och den här dagen skrev han några stycken innan han åkte över älven till vindsvåningen i Masthugget där säkerhetsföretaget Primesafes kontor ligger.

– Jag skriver på morgnar, kvällar och helger. Jag måste skriva något varje dag. Vissa dagar blir det en kvart, andra dagar två timmar.

Ville bli yrkesofficer

Som ung hade Niclas siktet inställt på att bli yrkesofficer. Men i stället sökte han in på polishögskolan, började jobba på polishuset i Göteborg och gjorde karriär i omvänd ordning. Han började på spaningsroteln 1994 och fortsatte sedan med att köra radiobil för att därefter återgå till en tjänst som spanare.

Sedan blev han rekryterad till ett försäkringsbolag som han gjorde bedrägeriutredningar för och efter tre år där startade han eget säkerhetsföretag.

Niclas konstaterar att han är ”en lite otålig person”. En av de stora drivkrafterna är frihet i jobbet och att disponera tiden efter eget huvud.

Bild: Maria Hellström
Bild: Maria Hellström

Han har gillat att formulera sig och hitta på historier så länge han kan minnas. Och skrivandet har alltid funnits med som en del av jobbet genom rapporter, utredningar och analyser, och genom anmälningar och förhör under åren som polis.

Samtidigt hade han länge haft en dröm om att skriva en bok. För 15 år sedan anmälde sig Niclas till en kurs i kreativt skrivande på ett studieförbund i Göteborg. Det ledde till att han ”började treva på” den första kriminalromanen.

– Det är spännande att fantisera ihop en historia och pussla till en värld som hänger ihop.

Gavs ut som ljudbok

För drygt ett år sedan kom debuten ”Dödligt dubbelspel” ut som ljudbok på förlag. Boken är den första i en planerad triologi om Tom Swedman, en 33-årig ordningspolis på Hisingen.

Handlingen kretsar kring en rad allvarliga händelser som inträffar och som verkar hänga ihop med varandra: Landets farligaste fånge fritas, ett våldsamt rån genomförs och en polis mördas. Tom dras oväntat in i utredningarna och får gå över till spaningssektionen. Samtidigt sätts hans privata relationer på prov.

I januari i år kom uppföljaren ”Importören” där kriget mellan kriminella blossat upp i Göteborg och flera gängmedlemmar dödats. Tom Swedman arbetar numera vid särskilda spaningsenheten och i centrum för intrigen står droghandel, hämnd och en personlig vendetta mot polisen.

Tom finns alltid nära

På jobbet på Primesafe är Niclas fokuserad på sina dagliga arbetsuppgifter, men Tom finns alltid nära till hands i tankarna. Mycket av idéerna kommer från egna och kollegors erfarenheter. Tanken är att handlingen ska vara realistisk.

– Det var självklart att skriva kriminalromaner. Jag vill ge en rättvisare bild av hur polisarbetet ser ut. Dels att visa att det är ett lagarbete, dels hur spaningsarbetet ser ut.

Inspiration kommer också från andra författare och bland favoriterna finns Jens Lapidus, John le Carré och Lee Child. Niclas läser nästan alltid två böcker samtidigt. En ljudbok och en i pappersformat.

– Sen jag på allvar skriver själv lägger jag märke till hur andra skriver.

Tredje boken på gång

Niclas har gett ut de båda böckerna på egen hand som pocketutgåvor. Och planen är att den tredje boken om Tom Swedman ska komma ut i januari nästa år. I centrum för intrigen står en extremistgrupp.

Förhoppningen på sikt är att lägga ännu mer tid på skrivandet. I framtiden skulle Niclas gärna fler kriminalromaner – och kanske även böcker i andra genrer.

Niclas Franklin

Ålder: 51 år.

Bor: I Torslanda.

Familj: Fru och två barn, 18 och 20 år.

Yrke: Vd för säkerhetsföretaget Primesafe.

Aktuell med: Sin andra deckare om polisen Tom Swedman.

Intressen: Hav och båtar. På somrarna kör Niclas charterbåt.

Läser: Deckare och spänningsromaner.

Tränar: Löpning och på gym.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.