Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
En uppskattad rektor går i pension efter 27 år på Lilla Samskolan i Göteborg. På fredag avtackas Nicke Bäcklund. Bild: Anna Edlund

Nicke har haft ett ständigt fokus på goda värderingar

Att väcka tankar kring frågor som ”hur är man en bra vän?” och att visa att han ser alla elever, det är något som känts viktigt för Nicke Bäcklund under de 27 år då han varit rektor på Lilla Samskolan. När han nu lämnar sin post hoppas han att någon, om kanske 50 år, ska fundera på varför det står en Non Violence-skulptur utanför skolan.

Han beskriver sig själv som urgöteborgare och skärgårdsbo.

En förälder med barn på Lilla Samskolan, där Nicke Bäcklund gör sina sista dagar som rektor, beskriver honom som en eldsjäl som skapat en atmosfär av goda värderingar och kamratskap.

– Om eleverna inte är trygga, om de inte trivs – då sker inget lärande, konstaterar Nicke. Grundläggande värderingar är oerhört fundamentalt. Och sedan många år står jag på gatan i ur och skur mellan 8.10 och 8.30 och välkomnar eleverna. Det ger en viktig signal – skolans högste tjänsteman hälsar dig välkommen. Allt sådant som visar att någon bryr sig är viktigt. Jag blir också synlig, eleverna vet vem jag är.

Arbetet med Non Violence betyder mycket för Nicke Bäcklund, likaså att man på hans skola uppmärksammar Förintelsens minnesdag och olika minoriteters nationaldagar. ”Det känns viktigt att lyfta sådana saker. När vi ser vidriga krafter på torg och paradplatser, att det accepteras, gränser flyttas... då måste man göra tydliga markeringar”, säger han.. Bild: Anna Edlund

Nicke, som i grunden är mellanstadielärare, ler en aning när han lägger till:

– Men jag hejar på alla andra också, som går förbi. Det är kul.

Beslutet att utbilda sig till lärare tog Nicke efter att han vägrat göra värnplikten och börjat arbeta extra på ett äldreboende.

– Jag märkte att jag gillade att vara med människor, men kände mig också klar över att jag inte ville arbeta i den änden av livet. Jag tänkte ”jag får flytta mig till andra änden, jag måste bli lärare”, förklarar han.

Första lärartjänsten på Öckerö

Sitt första lärarjobb fick han på Öckerö, men Nicke minns hur Göteborgs Högre Samskola lockade redan då.

– Samskolan var en synlig skola och det kändes som att det var något speciellt med det stället. Visst fanns det ett rykte om att det var en snobbskola bara för rika men jag visste att det inte var så eftersom jag haft lekkamrater som gått där. De hade inte kranar av guld hemma.

Så en dag för snart 28 år sedan såg Nicke en annons, man sökte en studierektor till Lilla Samskolan.

– Jag hade det bra på Öckerö och jag kunde paddla till jobbet. Men det fanns en lockelse...

På fredag gör rektor Bäcklund sin sista arbetsdag. "Det känns skönt, skoj... samtidigt vemodigt, sorgligt och lite skrämmande", konstaterar han inför den förestående pensioneringen.. Bild: Anna Edlund

Sedan dess har Nicke satt sin prägel på Lilla Samskolan. Frågor som rör demokrati, fred och allas lika värde är något han alltid brunnit för. Ett Non Violence-armband, tillverkat av nedsmälta illegala vapen, skymtar på Nickes ena handled.

Berättade om mordet på Lennon

För drygt fyra år sedan genomförde han ett Non Violence-projekt med eleverna på skolan och i rummet där vi sitter finns en mängd Non Violence-skulpturer i olika storlekar och utföranden. Den knutna pistolen som är en symbol för organisationen Non Violence skapades av konstnären Carl Fredrik Reuterswärd, ursprungligen till minne av John Lennon, som mördades på öppen gata i New York 1980.

– Jag berättade för eleverna om mordet på John Lennon och om hans kamp för fred, säger Nicke. Sedan frågade jag ”skulle ni vilja delta i ett projekt?”.

Han ler återigen när han fortsätter:

– Deras svar hade nog gett utslag på richterskalan.

Den knutna pistolen

Eleverna fick bland annat designa en egen version av den knutna pistolen, så som även ett antal kändisar gjort.

– De fick lämna förslag på papper som sattes ihop till ett kollage. Tillsammans målade de sedan den stora skulpturen som står i vår entré.

Nicke förklarar vidare att de varje vecka hade en freds-tes som klasserna diskuterade kring.

– Projektet har nu utvecklats och blivit en del av skolan. Vi har jättebra ungar här, de fattar vad det går ut på. Men även om vi hade en bra grund när vi startade vill jag ändå hävda att projektet gjort att det blivit ännu bättre.

En fredsduva som Nicke har fått i present av eleverna på Lilla Samskolan.. Bild: Anna Edlund

Att han nu ska sluta som rektor på Lilla Samskolan framkallar tudelade känslor.

– Det känns skönt, skoj... samtidigt vemodigt, sorgligt och lite skrämmande. Eleverna var jätterara när jag berättade och sa ”vi kommer sakna dig så mycket”. Men sysslolöshet är inte en paradgren för mig. Jag kommer troligen skruva upp mitt engagemang inom Non Violence.

Först ska dock Nicke hålla sitt allra sista traditionsenliga sommartal.

Mycket positiv feedback

Han berättar att han redan vid det första talet han höll på skolan bestämde sig, ”när jag får den här chansen, en stund i rampljuset – då måste jag säga något värdebärande, någonting som jag tycker är viktigt”.

– Och det har jag gjort sedan dess. Jag har kanske inte alltid lyckats, men jag har fått mycket positiv feedback.

På framsidan av skolan står en Non Violence-skulptur i brons. Nicke konstaterar att det känns bra när han hör folk prata om Samskolan som ”skolan där de jobbar med fred”.

– Någon sa ”vill du inte ha ett stipendium i ditt namn när du slutar?”. Nej, det lockade inte, men gärna ett eftermäle i form av en Non Violence-skulptur på gatan. Om någon om 50 år frågar ”varför står den där här?” och får till svar ”det var en rektor en gång…”, det skulle kännas häftigt.

Nicke Bäcklund

Ålder: 64 år.

Bor: Grötö.

Familj: Mor, far, fru, fyra barn, tre barnbarn samt katten Uppochnerpån.

Gör: Ställföreträdande rektor och ledare på Lilla Samskolan (eller Göteborgs Högre Samskola – ­ Lilla skolan, som är det formella namnet), engagerad inom Non Violence, Majblomman och Nordens Ark.

Intressen: Musik, litteratur, djur och natur.

Aktuell: Avtackas fredagen den 14 juni, då har även Lilla Samskolan öppet hus klockan 14-16.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.