Nhien lagar mat på vietnamesiskt vis

På Vi Viet står Nhien Thi Nguyen vid grytorna och lagar vant maten hon minns från sin uppväxt i Asien. Influenser från en livshistoria som korsar flera asiatiska länder skapar kreativa rätter med det bästa från flera kök. Men det är kärleken till det vietnamesiska som är starkast.

ANNONS
|

Nhien Thi Nguyen föddes i Vietnam för 61 år sedan. Och vad hon kan minnas har hon alltid varit med och lagat mat i olika sammanhang sedan dess. I byn Tay Ninh där hon kommer ifrån hjälptes invånarna ofta åt när det vankades fester eller bjudningar.

- Jag kommer från en liten och fattig by, som så många byar ser ut i Vietnam. När någon skulle ha kalas var det givet att alla hjälptes åt. Det är så vår matkultur ser ut. Jag har alltid älskat att laga mat. Men där jag kommer ifrån fanns det ingen möjlighet att arbeta med mat professionellt.

ANNONS

I Tay Ninh träffade hon sin man Canh Ngo och de fick sina två första barn. Med drömmen om att skapa ett bättre liv för sina barn än vad de själva haft valde de att flytta efter släktingar som bosatt sig i Sverige, och hamnade då i Göteborg. Efter att ha arbetat i flera olika branscher de första 20 åren i Sverige förverkligades 2005 drömmen om att öppna en restaurang. Restaurangen på Erik Dahlbergsgatan 20, som hon öppnade tillsammans med sin man, döptes till Vi Viet och där har hela familjen jobbat tillsammans sedan öppning.

Hur kom det sig att ni valde att öppna restaurang?

-För elva år sedan var det inte alls populärt med vietnamesisk mat i Göteborg, det fanns nästan bara thailändskt. Maten lagas av samma råvaror, men tillagningssätten och kryddningen skiljer sig åt förklarar Nhien. Jag har alltid tyckt att maten vi lagar där jag kommer ifrån är väldigt god, så jag ville visa upp den maten här. Det har varit tufft, och vi har kämpat i många år. I början var det dessutom svårt att hitta rätt råvaror här, och därför var det också svårt att få till de rätta smakerna som jag var van vid och kom ihåg hemifrån.

ANNONS

Familjen är en viktig del för Nhien, och för restaurangen. Menyn är baserad på de rätter barnen tycker allra mest om.

- Vi vill låta gästerna äta det vår familj tycker om och serverar sådant som vi äter hemma berättar Nhien. I många delar av Asien handlar mat mycket om gemenskap, att knyta band och att visa kärlek. När vi först flyttade till Sverige och jobbade väldigt mycket var det viktigt för oss att familjen ändå alltid samlades kring middagen, även om vi inte sågs så mycket annars.

Hur skulle du beskriva din matlagning?

- Det ska vara som en explosion av smaker. Jag lagar vietnamesiska rätter i grunden, men med influenser från flera andra länder. Jag bodde både i Kambodja och Thailand en tid innan vi flyttade till Sverige. Och min man är från Kina. Det gör att maten jag lagar har inslag från flera länder. Och så kastar jag aldrig någonting, det går alltid att göra något av allt. Det har jag med mig från när jag var liten och vi hade det fattigt, man slängde aldrig någonting.

Nhien berättar att hon inspireras av olika länder och resor, böcker och filmer i sin matlagning. Och att hon hela tiden försöker lära sig mer. På frågan vad det är som driver henne har hon ett enkelt svar.

ANNONS

- Jag bara älskar att laga mat!

Nhien Thi Nguyen

Ålder: 61 år .

Familj: Man, två döttrar och en son.

Bor: Göteborg.

Gör: Kock på Vi viet, Erik Dahlbergsgatan 20.

Bästa matminne: En inspirationsresa till New York med döttrarna förra året. Det var fantastiskt, vi åt så mycket god mat.

Bästa köksknep: Släng inget som går att använda, var kreativ och använd allt!

ANNONS