Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skådespelaren Stig Engström arbetar som fritidsledarassistent efter pensionen. 'Det är sådan skillnad mot när jag gick i skolan. Då kunde man ju få stryk, i dag resonerar man med barnen', säger han.
Skådespelaren Stig Engström arbetar som fritidsledarassistent efter pensionen. "Det är sådan skillnad mot när jag gick i skolan. Då kunde man ju få stryk, i dag resonerar man med barnen", säger han. Bild: Adam Ihse/TT

”När jag arbetade skärpte jag mig”

Innan den långa skådespelarkarriären tog vid hamnade Stig Engström i restaurangbranschen. På senare tid har han tagit ytterligare ett stort kliv – till skolans värld.

Han har gjort otaliga roller på film, tv och teater men många förknippar fortfarande skådespelaren Stig Engström med en folkkär filmkomedi från 1981.

–  Frågar du folk på gatan om mig så är det garanterat “Göta kanal” de tänker på. Det har jag fått höra tusentals gånger. Många kan till och med namnet på rollfiguren Björn H:son Larsson.

Själv lyfter han fram andra produktioner som större ögonblick i karriären. Han nämner klassiska pjäser som Ibsens “Ett dockhem” och Arthur Millers “Broken glass” men också åren med Fria Proteatern som han var med och startade i slutet på 1960-talet.

–  Vi hade parollen att göra teater för det arbetande folket. Det var en rolig tid på många sätt men efter ett tiotal år ville jag gå vidare.

Stig Engström har varit frilans under i stort sett hela sin karriär. Nu är han med ålderns rätt pensionär men jobbar mycket ändå. Faktum är att han var så upptagen när vi skulle boka intervjutid att vi fick leta upp en lördag i almanackan.

Som vikarierande fritidsledarassistent på lågstadieskolor i Göteborg, framför allt på Karl Johansskolan, finns han till hands på skolgården om dagarna. För eleverna är det tryggt med en vuxen i närheten, och han hjälper även till inne i klassrummen.

–  Jag har verkligen fått inblick i skolvärlden, den kände jag inte till alls innan. Det är sådan skillnad mot när jag gick i skolan. Då kunde man ju få stryk, i dag resonerar man med barnen. Jag lär mig också en hel del på lektionerna om jag ska vara ärlig.

Kan din ålder vara en fördel här?

–  Absolut. Barnen tycker det är kul med en äldre gubbe som går och skrotar på skolgården. “Hur gammal är du? 79? Min morfar är 65”.

Stig Engström minns sin egen skolgång och den var ett bekymmer för hans föräldrar. Stig tog sig hela vägen genom realskolan men skolbänken var inte hans grej. Pappan som var officer kände en krögare och på den vägen kom Stig in i restaurangbranschen, blev servitör och bartender. Ett tag serverade han på Svenska Amerikalinjens båtar mellan Europa och New York.

När han i 20-årsåldern kallades in som värnpliktig hemma i Sverige hoppades nog pappa att sonen skulle fortsätta med en officersutbildning. Men Stig hade ingen aning om vad han ville. Så småningom blev han genom en lumparkompis sugen på att prova på teater.

–  Våren 1964 var det inträdesprov till scenskolorna. Jag började hemma i Göteborg och hade läst in hela “Mäster Olof”, den versionen som är på vers. Det var första gången jag stod på en scen med strålkastare i ögonen och jag var jättenervös.

Det gick inte alls. Men veckan därpå hölls samma prov i Malmö och då, andra gången, var chocken inte lika stor. Han blev antagen.

1967 utexaminerades han som skådespelare och meritlistan är numera lång. Över 80 produktioner för film och tv och många år på teaterscener har han bakom sig. Det kan låta glamoröst men för Stig Engström fanns det en baksida också. Alkoholen.

–  Det är mycket festande i min bransch och jag utvecklade ett beroende. Det hände att jag missade jobb på grund av det, även om det inte var jättemånga gånger. Man är så rädd om sitt jobb för utan försörjning blir det parkbänken ganska fort. När jag arbetade skärpte jag mig. Sedan tog jag igen det när jag var ledig.

I dag har Stig Engström 32 år bakom sig utan en droppe alkohol. 1989 kom han på behandlingshem och det blev en vändpunkt i livet. Han fick se sig själv i ett nytt ljus och träffa andra i samma situation.

–  Även familjen fick komma på besök en helg och berätta hur de hade haft det. Alla lögner och sådant de fått hantera.

Han fick lära sig att han hade en sjukdom, alkoholism, och hur den fungerar.

–  Det handlar inte bara om att sätta korken i flaskan utan man måste ändra om uppe i kepsen också. Tänka annorlunda. Lära känna sig själv. Och det är jag glad att jag gjorde.

Skådespelaren Stig Engström arbetar som fritidsledarassistent efter pensionen. 'Det är sådan skillnad mot när jag gick i skolan. Då kunde man ju få stryk, i dag resonerar man med barnen', säger han.
Skådespelaren Stig Engström arbetar som fritidsledarassistent efter pensionen. "Det är sådan skillnad mot när jag gick i skolan. Då kunde man ju få stryk, i dag resonerar man med barnen", säger han. Bild: Adam Ihse/TT
Skådespelaren Stig Engström har en lång karriär. Men det är en roll som han främst blir ihågkommen för: 'Frågar du folk på gatan om mig så är det garanterat “Göta kanal” de tänker på', säger han.
Skådespelaren Stig Engström har en lång karriär. Men det är en roll som han främst blir ihågkommen för: "Frågar du folk på gatan om mig så är det garanterat “Göta kanal” de tänker på", säger han. Bild: Adam Ihse/TT

"Det handlar inte bara om att sätta korken i flaskan utan man måste ändra om uppe i kepsen också."

Fakta

Fyller: 80 år den 14 januari.

Gör: Skådespelare, numera extraknäckande som fritids- och lärarassistent.

Bor: Göteborg.

Familj: Barnen Felix, Elin och Frida samt åtta barnbarn.

Om att fylla 80: “Jag är tacksam att jag fått hänga med så länge och hoppas jag får hänga med länge till.”

Så firar han födelsedagen: “Inte alls. Jag har aldrig firat de där jämna födelsedagarna.”

På fritiden: Spelar golf med vänner. Hoppas komma iväg på en golfresa till Thailand i februari om han hinner få sin tredje vaccinspruta. Tränar på gym tre gånger i veckan.

Tittar på: Gärna seriösa tv-serier och dokumentärer.

Om att vara namne med den så kallade Skandiamannen: “Haha, ja det är ju lite tragikomiskt. Det har jag fått en och annan kommentar om. Och så har han nästan helt trängt undan mig från Google.”