Multikult — en växtplats för människor och plantor

I de gamla växthusen som tidigare tillhörde Lillhagens sjukhus hittar man i dag det sociala arbetskooperativet Multikult. Här jobbar Ann-Louise Nilsson som administratör för verksamheten.

ANNONS
|

– Vi vill vara en växtplats för både plantor och människor, säger hon.

Hösten är snart här och i grönsakslanden är det mesta redan skördat. Inne i butiken har någon bundit flätor av vitlök och på borden står korgar med bönor och ärtor till lösviktspris.

– Det fina med att jobba här är att det är så varierade sysslor. Någon dag är man ute och gräver. Nästa är man inne vid kassan eller pysslar med plantorna, berättar Ann-Louise.

En meningsfull vardag

Vi befinner oss på Multikult, ett socialt arbetskooperativ på Hisingen där människor som har svårt att hitta en plats i vanliga arbetslivet kan komma och få en meningsfull vardag. Verksamheten är en ekologisk handelsträdgård som startade för över 30 år sedan i de då förfallna växthusen utanför Lillhagens sjukhus.

ANNONS

– Växthusen hade stått tomma i tio år och var rejält nedgångna. Men med stöd från bland annat Allmänna arvsfonden rustades de upp. Tanken var att kunna erbjuda sköra människor en plats där de kan få växa och känna sig behövda.

Arbetskooperativ drivs som ekonomiska föreningar och är ett sätt att själv vara med och skapa en arbetsplats som passar individernas behov. Alla som arbetar här är medlemmar i föreningen och får arbeta i sin egen takt efter sin egen förmåga.

– Vi anpassar sysslorna efter människorna och inte tvärtom. De flesta har någon form av psykiskt eller socialt arbetshinder. En del har varit långtidsarbetslösa, andra har drabbats av utbrändhet. Måendet kan gå upp och ner och det har vi förståelse för här.

Följer årstiderna

Arbetet på Multikult följer årstiderna och den lilla butiken har öppet året om.

– Om våren odlar vi tomater och andra grönsaker i våra tre växthus och på friland. På sommaren säljer vi plantor och på vinterhalvåret binder vi kransar, gör julgrupper och driver upp amaryllis.

Just nu är det ett tiotal människor i olika åldrar som arbetstränar på Multikult. Någon har varit på plats i 15 år, en annan endast några månader. Ann-Louise började år 2010 och har rollen som handledare och administratör för verksamheten.

ANNONS

– Jag är den som sköter kontoret och kontakter med olika myndigheter. Men jag hjälper även till med det praktiska arbetet och ser till att folk trivs och finner sin uppgift.

Stod utanför arbetsmarknaden

Ann-Louise har själv erfarenhet av att stå utanför arbetsmarknaden. Hon är utbildad systemvetare och arbetade tidigare som konsult på General Motors. Men när bilindustrin rasade år 2007 fick konsulterna gå och Ann-Louise blev arbetslös i tre år.

– Jag sökte jobb efter jobb, men det var svårt att få något. En dag sa arbetsförmedlingen att ”nu får vi hitta en praktikplats till dig”. Jag fick en lista på olika platser och fastnade för Multikult.

Ann-Louise hade ingen erfarenhet av varken odling eller sköra människor, men tyckte att det verkade trevligt att få arbeta i en trädgårdsmiljö. Hon har också alltid varit lite av en ”hönsmamma” som vill se till att människor omkring henne mår bra.

– Jag har alltid känt stor empati för andra människor. Ser jag någon som står ensam på en fest, då går jag fram. Jag har också väldigt lätt för att lära. Jag brukar tänka ”hur svårt kan det va´” och så sätter jag igång med uppgiften.

Praktikplatsen övergick så småningom i en fast anställning och i dag är Ann-Louise glad över att hon hamnade just här.

ANNONS

– Det är verkligen en plats som jag värnar om. Visst hade jag kunnat få högre lön och tjusigare titlar om jag hade sökt mig vidare, men det är här jag trivs.

Under sina år på Multikult har Ann-Louise fått en större förståelse för vad det innebär att ha psykisk ohälsa.

Ofta varit sjukskrivna länge

– De som kommer hit har ofta varit sjukskrivna länge med ångest, depression och hjärntrötthet. Det tar väldigt hårt på dem när de inser att de inte kan återgå till den kapacitet de hade tidigare, säger hon och tillägger:

– Många företag är i dag socialt arbetsanpassade, men jag tror ändå att de som kommer till en vanlig arbetsplats har svårt att integreras. De vågar kanske inte prata om hur de mår eftersom det inte finns någon förståelse.

Ann-Louise menar att de flesta klarar att bli bättre om de får vara i ett sammanhang där de känner sig sedda och delaktiga. Därför hoppas hon att fler sociala arbetskooperativ växer fram.

– Det tar tid att läka och då är det viktigt att få vara i en miljö där man trivs och blir accepterad. Det är så härligt att se hur människor växer när de vistas här.

Ann-Louise Nilsson

Ålder: 52 år

Bor: Göteborg

Gör: Arbetar som handledare och administratör på Multikult

Familj: Sambo och katter

Intressen: Dataspel, renovering, odling

Läs mer om Multikult på www.multikult.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS