Malin Jacobsson ångrar inte flytten från Trollhättan till Rhodos. Nu ska hon lära sig grekiska för att kunna prata med sina grannar med ord, inte enbart kommunicera med hjälp av gester.
Malin Jacobsson ångrar inte flytten från Trollhättan till Rhodos. Nu ska hon lära sig grekiska för att kunna prata med sina grannar med ord, inte enbart kommunicera med hjälp av gester. Bild: Marita Wass

MS-sjuka Malin räddar hemlösa katter på Rhodos

I början av året flyttade Malin Jacobsson till Rhodos, tillsammans med sina två hundar och 13 katter. I dag hjälper den forna Trollhättebon hemlösa katter på den grekiska ön.
– Jag har fortfarande svårt att tro att jag faktiskt bor här, säger Malin.

ANNONS
|

Hon visar runt i den nyrenoverade trerumslägenheten som ligger i Pastida, en liten by med omkring 3 600 invånare, strax söder om Rhodos stad.

Ett rum hålls stängt, där inne bor de två katterna som hon ännu inte vet om de har några smittsamma sjukdomar. Det egna utrymmet passar kattungen Tuffing bra. Hon är en av kattungarna i kullen som Malin hittade ett stenkast från bostaden. Efter att ha varit borta några dagar kom den lilla kattungen tillbaka, med brutet ben.

– Troligtvis hade hon blivit jagad av en av hundarna i området och hoppat från en bro, säger Malin, som såg till att den lilla fick den veterinärvård hon behövde.

ANNONS

Ideellt arbete

I Trollhättan ägnade Malin i många år sin tid åt att hjälpa hemlösa katter. Det helt ideella arbetet fortsätter hon på Rhodos, under namnet Swedish Animalhelp at Rhodos.

Veterinärbesök, kattmat och allt annat som behövs finansieras genom gåvor från främst svenska djurvänner. Många följer hennes åtaganden genom den Facebooksida som hon flitigt uppdaterar (sök på Swedish Animalhelp at Rhodos).

I en fallfärdig byggnad bredvid en liten landsortskyrka mellan Rhodos stad och Kallithea ser Malin till att 25 hemlösa katter varje kväll kan äta sig mätta.
I en fallfärdig byggnad bredvid en liten landsortskyrka mellan Rhodos stad och Kallithea ser Malin till att 25 hemlösa katter varje kväll kan äta sig mätta. Bild: Marita Wass

Malin är sjukpensionär och kampen för katterna ger dagarna mål och mening.

– Jag har progressiv MS, berättar Malin som fick sin diagnos 2005, när hon var 33 år gammal.

Eventuellt kan sjukdomen vara en följd av den hjärnhinneinflammation hon hade insjuknat i två år tidigare.

Progressiv MS innebär att hälsotillståndet sakta försämras.

Sjukdom som inte syns

För en utomstående är det svårt att se att Malin är sjuk. Värken i kroppen är osynlig, precis som ljuskänsligheten och hjärntröttheten. Ingen anar att hon tappat mycket av kraften i högerarmen, att tre av tårna är förlamade. Det syns inte utanpå att hon tvingas planera sin tid noga för att orken ska räcka hela dagen.

– Jag måste planera in vila, annars fungerar det inte, konstaterar hon.

Solen och värmen gör gott för en värkande kropp.

– Jag har ont av väderomslag. Här är vädret nästan likadant hela tiden, konstaterar hon.

ANNONS
Puss på dig matte! Att Malin har 13 katter i bostaden märks knappast. De håller sams och verkar nöjda, mycket tack vare att Malin ägnar dem alla tid och omsorg.
Puss på dig matte! Att Malin har 13 katter i bostaden märks knappast. De håller sams och verkar nöjda, mycket tack vare att Malin ägnar dem alla tid och omsorg. Bild: Marita Wass

Det finns uppskattningsvis 40 000 hemlösa katter på Rhodos. I hela Sverige ligger den siffran någonstans mellan 100 000 till 150 000.

– I och med att det finns så många hemlösa katter här uppfattas de ofta som skadedjur. I sin jakt på föda ställer de till det.

Mycket som ska fungera

Malin driver kastreringsprojekt. Varje månad sätter hon ett mål för hur många katter hon vill fånga in och kastrera. Det är mycket som ska fungera för att det ska bli verklighet, det handlar om allt från finansiering till infångande och kastrering.

– Jag sätter ut fällor och i dem fångar vi in katterna, lockar in dem med hjälp av kattmat.

Nätterna får de fyrbenta sedan tillbringa i buren på Malins innergård innan Malin, med hyrd bil, kör till den väntande veterinären som kastrerar, hanar som honor.

Dagen därpå, när veterinären kastrerat och sett över kattens tänder och allmänna hälsotillstånd, släpps de ut igen.

– Det är viktigt att du släpper ut katterna på exakt samma plats där du fångat in dem, säger Malin.

Hon berättar att också honorna, vars ingrepp är mer omfattande, är klara för utsläpp redan efter ett dygn, tack vare att veterinären sprejar på antibiotika över operationssåret.

Malins alla katter har snabbt acklimatiserat sig till solen och värmen på Rhodos. De lär sig hitta bästa skuggan.
Malins alla katter har snabbt acklimatiserat sig till solen och värmen på Rhodos. De lär sig hitta bästa skuggan. Bild: Marita Wass

Malin är inte ensam om att se vikten av kastreringar. Många frivilliga, enskilda som organisationer, arbetar på samma sätt. För att samma katter inte ska fångas in gång på gång, gör veterinärerna ett hack i katternas öron för att visa att de är åtgärdade.

ANNONS

– En del klipper av toppen, andra gör ett jack. Det ska vara lätt att se att katten är kastrerad.

Matning vid kyrkan

Matning är en annan ständig arbetsuppgift. Malin matar de hemlösa katterna i området där hon bor. Tillsammans med tyska Alexandra Alexiou driver hon ett matningsprojekt vid en av de små kyrkorna mellan Rhodos och Kallithea.

– Alex sköter det praktiska, jag det administrativa. Jag är med och matar när jag kan och orkar, förklarar Malin.

Veterinärbesök hör till vardagen för Malin. Samuel Avgenikos, som studerar till veterinär i Aten, pratar flytande svenska, tack vare sin svenska mamma.
Veterinärbesök hör till vardagen för Malin. Samuel Avgenikos, som studerar till veterinär i Aten, pratar flytande svenska, tack vare sin svenska mamma. Bild: Marita Wass

Nu, när turistsäsongen är över, väntar en ny vardag.

De svenska besökarna blir färre och Malin får med det mer tid över. Prioriteringslistan toppas av ambitionen att en del av det grekiska samhället.

– I vinter ska jag gå en språkkurs för att lära mig grekiska. Det är en nödvändighet, säger hon.

Kontakten med familjen och vännerna i Sverige är tät. Barnbarnet, tvååriga barnbarnet Melwin, är den stora kärleken.

– Vi facetimar varje dag, säger hon.

Malin Jacobsson

Ålder: 47 år.

Bor: I hyrd lägenhet i Pastida, Rhodos.

Intressen: Djur i alla former, trädgårdsarbete och att måla.

Aktuell: Arbetar för att hjälpa Rhodos hemlösa katter.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS